Į Vilnių sugrįžta Didžioji sodinukų mugė: lankytojams siūlys ir tradicinių, ir egzotinių augalų

Į Vilnių sugrįžta Didžioji sodinukų mugė: lankytojams siūlys ir tradicinių, ir egzotinių augalų


Lygiai už mėnesio – spalio 1 d. Vilniuje, šalia prekybos centro „Akropolis“ vėl organizuojama Didžioji sodinukų mugė. Pirmą kartą pavasarį surengta mugė sulaukė itin didelio susidomėjimo ir ne vieno dalyvio bei lankytojo buvo iš karto įvardinta kaip geriausia augalų mugė Lietuvoje.


„Dalyvius atrenkame itin kruopščiai, norime užtikrinti tiek platų asortimentą, tiek kokybę“, – teigė mugės iniciatorė, renginių agentūros „Gera gyventi“ direktorė Ventė Viteikaitė.


Atėjusieji į Didžiąją sodinukų mugę galės įsigyti vaismedžių, vaiskrūmių, gėlių bei dekoratyvių augalų, prieskoninių ir vaistinių augalų, įvairių priemonių sodo ir daržo priežiūrai, įrankių, sodo aksesuarų, lauko skulptūrų, taip pat rudens gėrybių.


„Praėjusi pandemija į mūsų gyvenimus įnešė nemažai naujovių – daug žmonių ėmė dirbti nuotoliniu būdu, įsigijo ar ėmė puoselėti turimas sodybas – sunkiausių suvaržymų metu jos tapo puikiomis užuovėjomis, ėmė domėtis kaip patiems užsiauginti maisto – sodininkystė ir daržininkystė vėl sugrįžo į madą“, – kalbėjo V. Viteikaitė. Beveik dešimtį metų Jungtinėje Karalystėje praleidusi pašnekovė dažnai apsilankydavo ten organizuojamose augalų mugėse, kurios ten labai populiarios ir sulaukia šimtų dalyvių bei tūkstančių lankytojų, ir grįžusi į Lietuvą tokios pasigedo.

REKLAMA


„Užsienyje vykstančios mugės sutraukia daugybę augalų entuziastų, jose galima ne tik įsigyti įvairių sodinukų, sėklų, bet ir gauti patarimų kaip vieną ar kitą augalą prižiūrėti, gauti iš jo didžiausią derlių. Tokia pati ir Didžiosios sodinukų mugės idėja – man svarbu, kad tai būtų ne tik prekybos, bet ir pasidalinimo žiniomis vieta, kad čia megztųsi pažintys, vyktų bendravimas“, – teigė organizatorė. Vilniuje gimusi ir užaugusi moteris nuo vaikystės domėjosi augalais, o šis susidomėjimas dar labiau išaugo, kai prieš kelis metus nusprendė, jog mieste gyventi nebenori.


Į mugę pakviesti ir stambūs komerciniai medelynai, ir maži gamtiniai ūkiai, pavieniai augintojai – iš viso daugiau nei pusšimtis dalyvių, suvažiuosiančių iš visos Lietuvos. Bus galima įsigyti tiek Lietuvoje labiausiai paplitusių nuo seno auginamų veislių, tiek retų egzotinių. „Man pačiai šiuo metu įdomiausi senieji augalai, paveldo veislės. Kai kurios jų išsaugotos, tačiau dalis – beveik išnykusi. Norėtųsi jas išlaikyti – juk tai augalai, prisitaikę augti ir derėti mūsų klimato sąlygomis, maitinę ir džiuginę mūsų tėvus, senelius, prosenelius“, – sakė pašnekovė.

REKLAMA


Mugėje bus galima rasti obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, šermukšnių, riešutmedžių, serbentų, agrastų, aktinidijų, aviečių, gervuogių, šilauogių, sausmedžių bei kitų vaismedžių ir vaiskrūmių, o norintys papuošti aplinką galės rinktis iš daugybės rūšių gėlių ir dekoratyvinių augalų. Renginyje dalyvaus nemažai specializuotų ūkių ir garsių Lietuvos kolekcininkų – iš jų bus galima įsigyti šilkmedžių, vynuogių, rožių, bijūnų, mėtų. Be to bus galima įsigyti specialių substratų bei komposto, trąšų, mulčio, priemonių nuo kenkėjų, įvairių įrankių, sodo aksesuarų, vazonų ir vazų, nedidelių lauko skulptūrų, fontanėlių.


„Stengiamės, kad vienoje vietoje būtų galima rasti visko, ko reikia sodui ir daržui, kad čia sau reikiamų dalykų rastų ir stambesnį ūkį turintis, ir tas, kurio darželis įrengtas balkone“, – sakė Ventė.


Bus ir kur užkąsti – veiks palapinė, siūlysianti įvairių užkandžių bei gėrimų.


Organizatorė džiaugėsi, kad mugės lokacija – itin patogi – beveik miesto centre. „Be to būsime po stogeliu – tad net jei lytų, bus vis tiek patogu apsipirkti“, – dar vieną privalumą įvardijo ji. Į renginį V. Viteikaitė kviečia tiek vilniečius, tiek gyvenančius tolėliau.


„Noriu priminti, kad ruduo – toks pat geras metas sodinti, kaip ir pavasaris, o kalbant apie vaismedžius ir vaiskrūmius – netgi geresnis, nes vėsiau ir drėgniau, augalai lengviau prigyja. Be to šis metų laikas labai palakus, nes nemažai sodininkų į mugę atsiveš savo derliaus – bus galima paragauti įvairių vaisių, uogų, daržovių, tad išsirinkti patinkančių augalų bus dar lengviau“, – žadėjo organizatorė.


Mugės darbo laikas – nuo 9 iki 16 val.


Partnerių turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)