Augalai namuose padeda sukurti harmoniją

Augalai namuose padeda sukurti harmoniją


Vis daugiau žmonių, įsirengdami ar tvarkydami būstą, pasinaudoja ir fengšui patarimais. Ši, tūkstančius metų gyvuojanti senovės kinų doktrina moko, kaip namuose susikurti harmoniją. Ir tam nepakanka tinkamai sustatyti baldus – ne mažiau svarbu mokėti pasirinkti augalus ir net vazonus.


Dalia ALEKNIENĖ

Salono „Tarp gėlių“ vienas iš savininkų Sigitas Mankus sako, kad tikslingai namuose išdėstyti augalai tampa harmonijos kūrėjais. Augalai yra mus supančio gyvojo pasaulio dalis, kiekvienas jų pasižymi savita chemine sudėtimi, išvaizda, aromatu, gydomosiomis savybėmis ir energija. Kinų mokymo fengšui tikslas yra padidinti patalpos energijos kiekį. Tuomet tokioje patalpoje mes gerai jausimės, būsime sveiki, laimingi, turtingi ir kūrybingi.


Senovės kinai gėles vertino pagal tai, ar jos kuria harmoniją, ar išbalansuoja. Remiantis fengšui, aštrialapiai augalai turi daugiau jang – vyriškojo prado ir aktyviosios, dinamiškosios energijos, o augalai ovaliais lapais labiau atspindi in – moteriškojo prado savybes (švelnumą, ramumą ir nuolankumą) ir pasyviąją energiją. Kad būtų pasiekta harmonija, turi būti išlaikyta abiejų energijų pusiausvyra. Jei norime būti sveiki, gerai gyventi, kaip teigiama kinų mokyme, turime padėti gyvenimo energijai či netrukdomai tekėti.

REKLAMA


Fengšui doktrina besidomintis S. Mankus pataria savo aplinką puošti tik tokiais augalais, kurie patinka būtent jums. Jei, tarkim, gavote dovanų kambarinę gėlę, bet ji nepatinka, geriausiai ją padovanoti ar atiduoti kam nors kitam, nes šis augalas greičiausiai nevešėtų ar net sumažintų energijos kiekį jūsų namuose.


Pakvieskite laimę į namus

Remiantis fengšui principais, žydintys ir vaisius vedantys augalai teikia daugiau energijos negu lapiniai, dideli – daugiau negu maži. Kambarinės gėlės, kurių lapija apvali, svyranti, spinduliuoja geresnę energiją nei augalai kietais, smailais, spygliuotais lapais. Kuo augalas vešlesnis ir geriau auga, tuo labiau juntamas jo teigiamas poveikis, todėl visos gėlės namuose turi būti prižiūrėtos, nepažeistos – būtent tokios, pagal rytiečių mokymą, kuria taikią, ramią atmosferą ir neša laimę. Tad reikėtų nepamiršti valyti jų lapus ar net nuplauti visą augalą po dušu, nuskinti peržydėjusius žiedus, pageltusius lapus.

REKLAMA


Peraugę, netvarkingai išsikeroję, skurstantys ar ligoti augalai skleidžia neigiamą energiją. Turbūt pastebėjote – jei kambarinei gėlei vieta netinkama, pavyzdžiui, trūksta šviesos, ji pradeda skursti. Remiantis fengšui, tai blogina patalpos energiją, todėl ilgai nedelsus augalui reikėtų surasti tinkamą vietą. Žinoma, nebūtina išmesti, galite pastatyti laiptinėje ar kam nors atiduoti – kartais augalai svetimoje aplinkoje atgyja ir suveši.


Jei namuose gausu aštrių briaunų, laiptų išsikišimų, nišų, sienų nelygumų, vadovaujantis kinų mokymu, vertėtų rinktis lengvai krintančius, svyrančius žemyn ar apvalių lapų augalus – jie padeda harmonizuoti erdvę. Tuščiuose kampuose tinka įkurdinti vijoklines gėles – neleis užsistovėti neigiamai energijai, paskirstys energijų srautus.


Kai kurie žmonės neskuba išmesti nuvytusių skintų gėlių, kiti mėgsta laikyti vazose sudžiovintas gėles ar puokštes. Fengšui požiūriu, skintos pamerktos gėlės turėtų būti šviežios! Būtent tokios skleidžia aktyvią energiją, padeda sukurti darbingą atmosferą, o apvytusios, sudžiūvusios trikdo energijos tekėjimą. Tad jei namuose jaučiatės nejaukiai, apsidairykite – gal kur nors kampe stovi vaza su nuvytusiomis gėlėmis. Bonsai, pagal kinų mokymą, taip pat nėra pageidaujami, nes jų augimo galia ribojama, ypač nederėtų jų statyti šalia didelių kambarinių gėlių. Jeigu jau turite bonsą, laikykite ant palangės šiaurinėje pusėje: skleis teigiamesnę energiją, mažiau kaitinant saulei ne taip greitai išdžius žemė žemame vazone.



Skirtingose erdvėse – skirtingos gėlės

Tiek renkantis baldus ar aksesuarus, tiek kambarinius augalus, pagrindinis fengšui principas – saikas, pusiausvyra, proporcijos. Visi elementai turi ne tik atitikti jūsų skonį, bet ir derėti prie bendro patalpos stiliaus. Taigi būtina atkreipti dėmesį į kambarinių gėlių dydį, formą ir žinoti, kokie žalieji augintiniai labiau tinka įvairiose būsto erdvėse.


Prie lauko durų, anot kinų mokymo, iš kairės ir dešinės idealiai tinka pastatyti apvalaus kupolo medelį – ne tik džiugins akį, bet ir privilios į namus gerąsias dvasias.


Svetainėje norisi statyti pačias gražiausias ir didžiausias gėles. Juk joje paprastai praleidžiame daug laiko, priimame svečius, vakarojame su šeima. Net ir vienas gražus, didelis ir vešlus augalas taps puošybos elementu, jei puikuosis dailiame, prie interjero stiliaus derančiame vazone. Be to, žaliasis augintinis valo ir gaivina mūsų kvėpuojamą orą. Kaip rodo įvairiose šalyse atliekami oro kokybės tyrimai, šiuolaikiniuose būstuose oras tampa vis labiau užterštas, o augalai pavojinguosius cheminius junginius sugeria poromis, siunčia į šaknis, išskaido ir neutralizuoja.


Pagal fengšui, svetainei derėtų rinktis kuo dekoratyvesnius augalus ir įkomponuoti taip, kad jie būtų gerai matomi. Tinka augalai dideliais apvaliais lapais: alokazija, monstera ir kt. Vešliais, dailiai karpytais lapais gamtos apdovanotas inkstpapartis ne tik nuostabiai puošia aplinką, bet ir gerai ją valo bei drėkina. Jeigu šviesos mažoka, patariama įsigyti dryžuotąją tradeskantę – pripildys patalpas drėgmės, saugos jūsų sveikatą.


Miegamajame vertėtų įkurdinti augalus, harmonizuojančius erdvę – juk čia ateinate išsivaduoti nuo dienos nuovargio, pailsėti ir tiesiog pabūti savimi. Anot rytiečių praktikos fengšui žinovų, poilsio erdvei užvis svarbiausia parinkti vazonines gėles, kurių energija veikia raminamai, ragina „paleisti“ nuovargį ir skatina ramų miegą. Daugelis tokių stebukladarių valo orą, pasižymi baktericidiniu poveikiu.

REKLAMA


Pavyzdžiui, alavijas „suvalgo“ net iki 90 proc. folmaldehidų, kuriuos išskiria iš medžio drožlių, faneros pagaminti baldai. Negana to, naktį jis sugeria kitų augalų „iškvėpuotą“ anglies dvideginį ir saugo šeimininkus nuo nelaimingų atsitikimų. Chlorofitas, kaip nustatė mokslininkai, taip pat sugeria nemažai interjero apdailos medžiagų išskiriamų formaldehidų. Keturi suaugę tokie augalai per parą išvalo 70–80 proc. iki 10 m2 kambario oro. Vėzdūnė puikiai sugeria per langus ir orlaides patenkančias kenksmingas medžiagas, teigiamai veikia mūsų vidinę būseną. Nustebsite, bet miegamajame tinka auginti ir žydinčias bei kvepiančias gėles: rožes, pelargonijas, kalankes, sanpaulijas – ramina, mažina nerimą, gerina miegą. Visas gėles reikėtų statyti ne mažesniu kaip 1,5 m atstumu nuo lovos ir ne prie galvūgalio.


Fengšui žinovai nerekomenduoja miegamajame laikyti vazos su skintomis gėlėmis, išskyrus bijūnus. Kinijoje jie laikomi jausmų, švelnumo, erotiškumo simboliu.


Darbo kambaryje, ypač šalia kompiuterio, geriausiai tinka kaktusai, taip pat karpažolė, dracena. Šie augalai sugeria elektromagnetinius spindulius, stiprina imunitetą, o jeigu stovi ant palangės, apsaugo nuo piktos akies ir net vagių. Tačiau, kaip teigia senovės kinų mokymas, kaktusai ilgais, tankiais dygliais yra gana agresyvūs, ilgainiui jų skleidžiama energija gali paskatinti ligą, prišaukti nelaimę. Darbo kambaryje verta auginti ir storlapį, dar vadinamą pinigų medžiu. Tinkamai juo rūpinantis, darbas teikia daugiau malonumo ir pinigų. Šio augalo lapuose esantis vanduo ir eteriniai aliejai gerina smegenų veiklą, didina fizinį aktyvumą. Fengšui žinovai darbo kambaryje ar kabinete rekomenduoja pasimerkti ir skintų gėlių.


Virtuvė, anot rytiečių mokymo, – pati tinkamiausia vieta augalams. Joje vešintys žalieji augintiniai išvalo orą, sugeria nemalonius kvapus, tik reikėtų nepamiršti dažnai juos nuplauti ar bent jau apipurkšti. Virtuvėje verta auginti uodeguotąją paukštpienę (indiškąjį svogūną), steviją, dryžuotąją tradeskantę ir kt., bet netiks augalai dideliais lapais, nes jie greitai užsiteršia. Chlorofitas gerai valo orą nuo visokiausių priemaišų ir mikroorganizmų.

REKLAMA


Vonios kambaryje nusiplauname tiek kūno, tiek ir dvasios nešvarumus, atsikratome kasdienių rūpesčių (vanduo atpalaiduoja, ramina) ir atgaiviname kūną. Vadovaujantis fengšui, jei gyvenime patiriame sunkumų, tai gali būti susiję ir su vonios kambariu, todėl labai svarbu sukurti tinkamą jo aplinką. Be kitų dalykų, padės ir žalieji augintiniai. Jei vonios kambarys didelis ar net su langu, ant palangės patariama auginti falenopsį (orchidėją). Kadangi vonia bene labiausiai užteršta toksinėmis medžiagomis (juk čia laikome skalbiklius, valiklius, gaiviklius, baliklius, o kur dar kosmetikos priemonės, kurios tikrai ne visada ekologiškos), jai labai tiks trijuostė sansevjera. Šis augalas gali vešėti ten, kur trūksta šviesos ir drėgna, o svarbiausia – jis neutralizuoja daugybę nuodingųjų medžiagų.


Dekoratyvūs ir funkcionalūs vazonai

Pagal kinų mokymą, vazono ar kito dekoratyvaus indo, kuriame veši žaliasis namų gyventojas, spalva, forma ir medžiaga taip pat daro įtaką augalo energiniams virpesiams. Daug vandens reikalaujančių augalų, pavyzdžiui, viksvuolių, nepatariama sodinti į raudonus, apvalius puodus, nes fengšui juos priskiria ugnies elementui. Kaip teigia salono „Tarp gėlių“ direktorius S. Mankus, šiais laikais renkantis vazonus madingas minimalizmas atitinka ir fengšui principą, kad visur turi būti saikas ir proporcijos.


Tinkamai, t. y. pagal augalo šaknų sistemą, aukštį, augimo greitį, parinktas vazonas užtikrina, kad žaliasis jūsų augintinis puikiai vešės ir džiugins dailiais lapais ar žiedais. Kad išvykstant iš namų ilgesniam laikui nereikėtų sukti galvos, kaip pasirūpinti augalu, kad jis nežūtų, galima įsigyti išmaniuosius vazonus. Pasak S. Mankaus, juose įtaisyta drėkinimo sistema (speciali plūdė) palaiko vazone reikiamą drėgmę, uolienos gruntas, į kurį pasodinamas augalas, leidžia jo net pusę metų netręšti. Be to, vazonai turi labai mažus, nepastebimus ratukus, tad ir didelį augalą patogu patraukti, tarkim, plaunant grindis, ar perstumti į kitą vietą. Kambarinių gėlių energija visiškai išsiskleis tik tada, jeigu tinkamai ir su meile jomis rūpinsitės.


Vertėtų atminti, kad augalų priežiūros darbai, sąlytis su žeme priartina mus prie gamtos, harmonizuoja kūną ir sielą. Tai yra vienas svarbiausių senovės kinų filosofijos siekių.


Daugiau įdomių ir vertingų straipsnių rasite žurnaluose „Savaitė“ ir „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>