Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Tautvydo Biliaus bulvių lysvės - komposto maišuose.


Nuo seno Lietuva pasižymi žemės derlingumu, miškų gausybe bei tradicijų puoselėjimu. Žmogų su gamta sieja ypatingas ryšys, o ypač su savo daržu ir sodu. Malonu kai paprastus dalykus įmanoma paversti įspūdingais ir šiek tiek netradiciškais. Namų sąlygomis kiekvienas gali sukurti kažką originalaus ir naudingo. Šiuo metu vykstančiame žurnalo „Namie ir sode“ konkurse ,,Originali lysvė‘‘ tautiečiai dalyvaudami ir siųsdami savo daržo ir sodo nuotraukas, tik dar kartą įrodė, kokie yra išradingi.

Reda Ramanavičiūtė


Vienos madingiausių - stačiakampio formos lysvės iš lentų, pripiltos gero dirvožemio ir komposto. Konkurso dalyvė Miglė Gylienė teigė, kad šis išradimas, kurį išbandė pirmą kartą, labai nustebino derliaus gausa: daržovės augo greitai, nereikalavo išskirtinio dėmesio, ravėti prireikė vos kelis sykius. Žinoma, ravėti tik vienas malonumas, nes žemė puri ir lengva, priešingai nei grunto priemolio žemė, kurioje kiti iki šiol sodina savo daržus. Konkursantė tikina, kad ir jos mama iki šiol daržoves sodina priemolio grunto žemėje, todėl daržovės nėra tokios saldžios ir spalvingos. Miglė džiaugiasi, kad pranoko net pačia mamą, nes esą, mama jau seniai rauna morkas iš jos daržo. Manome, kad šis išradimas labai efektyvus. Lysvės iš lentų, pripiltos gero dirvožemio pasiteisino 100 procentų.

REKLAMA


Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Miglė Gylienė iš Ignalinos raj. savo lysvę surentė iš lentų.


Turbūt niekada nebūtume pagalvoję, kad pomidorus ir gėles galime auginti kubiluose. Skamba keistai, o derliaus gausa tiesiog pritrenkia. Konkurso dalyvė Liudmila Diglienė pridūrė, kad be kubilų ji naudoja ir plastikinius vazonus, kuriuose daržovių derlius neatsilieka nuo derliaus kubiluose. Negana to, moteris kitas daržoves bei gėles augina sename dušo kabinos padėkle. Rodos, kad fantazijos, išradingumo bei originalumo šiai namų šeimininkei netrūksta!


Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Liudmila Diglienė daržoves bei gėles augina net ir sename dušo kabinos padėkle.


Kalbant apie labiausiai valgomas vasaros uogas, t.y. braškes, Ramunė Rolytė-Šnirienė išrado lengvą, bet tuo pačiu nepaprastą būdą jas auginti. Moteris braškių lysvei naudojo šiukšlių kibirus, kuriuos įsigijo iš parduotuvės IKEA už 1 eurą. Kaip ji pati sako, kad tokią ,,lysvę" be rūpesčio galima perkelti vis į kitą vietą: ant terasos, į pievelę, prie vartelių. Nepaisant to, derlius nudžiugino ne tik savo gausa, bet ir saldžiu vasaros skoniu. Bet kur ir bet kada pastatytas kibirėlis pilnas saldžių ir sultingų braškių – kiekvieno smaližiaus svajonė.


Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Ramunė Rolytė-šnirienė braškėms auginti naudoja kibirus.


Kas vasarą gali būti gražiau už gėles? O ypač, jei jos yra auginamos netradiciniu būdu. Iridija Stasytienė sugalvojo išradingą būdą sukurdama lango imitaciją iškaltą iš lentelių, ant kurių stiebiasi ir auga įvarių rūšių bei spalvų gelės. Jos džiugina ne tik kiekvieno praeivio akį, bet ir savo saldžiu kvapu vilioja bitutes. Langas iš lentelių, ant baltos marmurinės sienos su spalvotomis smulkiažiedėmis gėlėmis ir vijokliais turbūt yra pats geriausias sprendimas. Toks vaizdas nukelia mus į tolimus kraštus ir priverčia svajoti apie gerus ir šviesius dalykus.


Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Iridija Stasytienė iš Žemaičių Naumiesčio gėlių lysvėms sukurti panaudojo medines lentas ant sienos.


Visi žinome, kad miško karalius yra pats pačiausias grybas – baravykas. Šiuo atveju, daržo karaliaus titulą galėtume drąsiai priskirti moliūgui. Daržo lysvė pilna įvairiausių dydžių, formų bei spalvų moliūgų. Konkurso dalyvė Rita Kielienė juokavo, kad jie tarsi užkaraliavę visą daržą: auga ir plečiasi ne tik iškeltose derlingose daržo lysvėse, bet ir stiebia savo ūsus į tvorą, kurios pavidalas jau nebe metalinis, o visas tvoros ilgis ir plotis sudarytas iš moliūgų lapų ir saldžių vaisių. Vaizdas tiesiog įspūdingas, o originalumas tikrai vertas dėmesio.


Konkursas “Originali lysvė“: bulvės auga ir maišuose

Rita Kielienė iš Ukmergės raj. Lysvės persipynusios per tvorą.


Cepelinai – tradicinis lietuvių patiekalas. O kad jie būtų dar skanesni, yra reikalingos didelės bei sultingos bulvės. Kaip tinkamai užauginti bulves, turime puikų pavyzdį. Tautvydas Bilius išdavė savo bulvių auginimo būdą, kuris yra labai paprastas, tačiau labai veiksmingas. Jis teigė, kad bulves sodino į kelis maišus, pripildytus komposto ir biohumuso mišinio. Į kiekvieną maišą, pripildytą derlingos žemės, jis pasodino po dvi ,,El mundo‘‘ veislės bulves. Sunku patikėti, tačiau vienas maišas išaugino apie 6-7 kg bulvių! O visų trijų maišų derlius buvo net 20,190 kg. Tad laisvai galime įsivaizduoti šių bulvių sultingumą ir ypatingą dydį bei pasvajoti, kokie išeitų skanūs cepelinai.


Vasarai pasibaigus širdį džiugina ne tik derlingos gėrybės bet ir malonūs prisiminimai praleisti su šeima sode. Bėgant laikui sodininkai nepabūgsta išbandyti naujus, dar geresnį ir mielesnį derlių žadančius būdus. Konkursas ,,Originali lysvė‘‘ kasmet leidžia mums pasidžiaugti kaimynų išradingumu bei praktiškais patarimais. Visi atsiųsti išradimai yra unikalūs ir tikrai verti bendraminčių dėmesio.


Primename, kad konkursas tęsiasi, o jo nugalėtojų laukia prizai. Savo lysvių nuotraukas siųskite el.paštu: namieirsode@savaite.lt








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>