„Darbiečiai“: kas bus atsakingas, kai savivaldybės didins sąskaitas už atliekų tvarkymą?

„Darbiečiai“: kas bus atsakingas, kai savivaldybės didins sąskaitas už atliekų tvarkymą?


Prieš antradienį Seime planuojamas svarstyti Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, Seimo Darbo partijos frakcijos nariai reiškia susirūpinimą dėl galimos papildomos finansinės naštos gyventojams.


„Į Seimo salę buldozeriu stumiamas įstatymas, kuriuo Aplinkos ministerija didina verslo grupių uždirbamus milijonus, užkraudama finansinę naštą ant paprastų gyventojų. Netrukus Seime balsuosime dėl Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimų, kurie ne sutvarkys pūvančią rūšiuojamų pakuočių atliekų tvarkymo sistemą, o priešingai - didins visų šalies gyventojų išlaidas už pakuočių šiukšlynų šalia namų sutvarkymą“,- sako „darbiečiai“.


Buvusi Vilniaus miesto tarybos narė, Seimo narė, Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė sako puikiai žinanti, su kokiu pasipriešinimu ir kokius kryžiaus kelius mina savivaldybės, bandančios susitarti su savo pareigų nevykdančiomis gamintojų ir importuotojų organizacijomis, kad jos atliktų savo darbą.


„Jau daug metų gamintojų ir importuotojų organizacijos tiesiog spjauna į pareigą tinkamai tvarkyti pakuotes ir savo darbus atlieka pigiai ir nekokybiškai. Dažniausiai tai baigiasi gyventojų pasipiktinimu dėl tūkstančius kartų laiku neišvežtų išrūšiuotų šiukšlių, bet gyventojų skundai šioms organizacijoms nelabai rūpi, nes Aplinkos ministerija jų veiklos neprižiūri, ir nekreipdama dėmesio į šiukšlių sutvarkymo kokybę, atleidžia verslą nuo milijoninių taršos mokesčių“, - teigė Seimo narė, Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja I. Kačinskaitė-Urbonienė.

REKLAMA


Pasak jos, tai, ko neužtikrina gamintojų ir importuotojų organizacijos, žinoma, padengia savivaldybės.


„Jos patiria šimtatūkstantines išlaidas, kurios galiausiai per mokesčius tenka paprastiems žmonėms – mokesčių mokėtojams. Įstatymo projektu, kurį parengė ministerija, dabar ruošiamasi sudaryti miražą, neva savivaldybės turės daugiau atsakomybių, kurios padės išspręsti problemą, tvarkant pakuočių šiukšlynus. Bet realiai daugybė funkcijų, kurių gamintojų ir importuotojų organizacijos vengė iki šiol (infrastruktūros, klientų aptarnavimo, kokybės priežiūros klausimai), lieka paraštėse, o už papildomą atsakomybę savivaldybėms nenumatoma nė cento“, - sako Seimo „darbiečiai“.


Jie primena, kad jau yra teikę pasiūlymus dėl įstatymo pataisų. „Nors pats kartu su kolegomis teikiau pasiūlymą dėl efektyvaus pakuočių tvarkymo ir atrodė, kad pirminėje stadijoje mūsų ir ministerijos pozicijos visiškai sutampa, tačiau Aplinkos ministerijai pristačius savo pasiūlymo projektą labai nustebau, kaip viskas pasisuko išimtinai tik į „pakuotininkų“ pusę. Labai įdomu, kokios antžemiškos jėgos lėmė tokį krypties pasikeitimą“, - teigė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys, Darbo partijos frakcijos narys Aidas Gedvilas.

REKLAMA


Jis klausia, iš kokių pinigų savivaldybės darys papildomą darbą, kuris žūtbūt turi būti atliekamas?


„Kodėl ministerija atstovauja verslą, o ne paprastus žmones? Kas bus atsakingas, kai savivaldybės didins sąskaitas už atliekų tvarkymą? Klausimų daugiau nei atsakymų, todėl raginu garsiai kalbėti, kol ne vėlu ir verslui palankių sprendimų vardan nenukentėjo Lietuvos gyventojai“,- sako parlamentaras A. Gedvilas.


Į antradienio Seimo plenarinių  posėdžių darbotvarkę įrašytas Atliekų tvarkymo bei Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymų pataisų svarstymas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>