Vyrams pasitikėjimas savimi – įgimtas, moterys – turi ugdyti

Vyrams pasitikėjimas savimi – įgimtas, moterys – turi ugdyti


Po Pasaulio moterų futbolo čempionato pasirodė duomenys apie finansinių apmokėjimų skirtumą tarp moterų ir vyrų: už vienas laimėtas varžybas vyrai gauna net 17 kartų didesnę premiją. Atlyginimų atotrūkio skirtumas yra opi problema visame pasaulyje. Ar įmanoma lyčių lygybė versle?


Svarbu įgauti drąsos


Jau antrus metus „Western Union Lietuva“ organizuoja dirbtuves „Ateities lyderė“, skirtas 10 – 11 klasės moksleivėms. Jų metu merginos skatinamos labiau pažinti save, analizuoti savo mintis, suprasti norus, tikslus bei nebijoti jų siekti lygiaverčiai su vyrais. „Mano dukra yra tokio paties amžiaus kaip šios merginos. Ir matau, kaip yra sunku apsispręsti, priimti sprendimus. Man lygiai taip pat buvo sunku. Todėl mūsų pagrindinis tikslas – perduoti žinutę jaunoms merginos: pažinkite ir pasitikėkite savimi, būkite drąsios žengdamos laiptelį į priekį. Jos turi išmokti pasikliauti savo jėgomis, nes vyrams tai įgimta, o moterys turi ugdyti“, – sako programos iniciatorė Rasa Milašiūnienė.

REKLAMA


Mokyklose yra pateikiama daug žinių, informacijos. Tačiau šiuolaikinio jaunimo žingeidumo lygis auga, ieško naujų galimybių, kursų, programų, kuriose galėtų praplėsti akiratį.


„Tai intensyvūs ir interaktyvūs trijų dienų mokymai, kuriuos veda daugiau nei 15 savo srities profesionalų ir lektorių. Pirmoji diena skirta padėti suprasti lyderystės sampratą, jos svarbą ir esmę. Antrąją dieną merginos skiria savęs pažinimui, stipriųjų ir silpnųjų pusių bei savybių identifikavimui, emocinio intelekto lavinimui. Pažinus save, trečioji diena skiriama susipažinti su darbo aplinka iš vidaus, padėti nusistatyti tolimesnius siekius ir motyvaciją. Nėra vieno recepto, kaip reikia siekti savo tikslų. Svarbiausia įgauti drąsos, būti atviromis ir ryžtingomis žengiant savęs pažinimo keliu”, – patirtimi dalijasi organizatorė Agnė Šeštokaitė.


Kliūtys siekti karjeros – įsivaizduojamos


Prie šios iniciatyvos prisidėjo ir Moterų informacijos centro programų vadovė Rugilė Butkevičiūtė, skaičiusi paskaitą apie „Lygybė – nelygybė“, bei kosmetikos gamybos bendrovės „Biok laboratorija“ direktorė Romualda Stragienė, su merginomis diskutavusi apie tai, kaip lyčių stereotipai lemia karjeros galimybes.

REKLAMA


„Lietuvos visuomenėje, šeimoje bei versle yra nusistovėjęs patriarchatas. Mūsų kultūrinį kontekstą atspindi net gi patarlės, kurios sako, kad „boba iš ratų – ratams lengviau“ arba mokina, „kur boba valdo, ten velnias pelno.“ Versle vyrauja dažnas stereotipas, kad vyras tiesiog yra geriau, t.y. valdymas yra vyrų prerogatyva, todėl aukščiausio lygio politikoje arba vadyboje turime tiek mažai moterų. Norėjau gyvais pavyzdžiais ir atliktų tyrimų rezultatais merginas įkvėpti ir įrodyti, kad kliūtys dažniausiai yra netikros, o tik įsivaizduojamos. Lyderystė nuo lyties nepriklauso, tiesiog pirmiausia reikia drąsos pabandyti.“, – teigia R.Stragienė.

Ambicingi jaunų merginų tikslai


Dirbtuvėse tris dienas nuo ryto iki vakaro dalyvavo dvidešimt merginų iš visos Lietuvos. Daugelį paskatino ateiti smalsumas, tačiau septyniolikmetė Estela Marcinkevičiūtė atėjo su tikslu – savo svajones pradėti įgyventi jau šiandien. „Merginoms trūksta pasitikėjimo savimi, nes yra ugdomos būti geromis namų šeimininkėmis. Tačiau mes galime kur kas daugiau. Būtent šie mokymai man suteikė dar daugiau pasitikėjimo eiti užsibrėžtu keliu. Mano tikslas – tapti vienos iš tarptautinių kompanijų vadove. Šiomis dienomis visi nuoširdžiai su mumis dirbo, dalinosi žiniomis, patirtimi ir įkvėpė siekti savo tikslų“, – šypsosi dalyvė.


Būsima dvyliktokė Ieva Gladutytė džiaugiasi naudinga informacija apie streso valdymą, kurios jai prireiks paskutiniaisiais mokslo metais. „Per tris dienas labai stipriai praplėčiau akiratį, susipažinau su daug šaunių žmonių. Tai buvo puiki galimybė pamatyti didelę kompaniją iš vidaus, pajusti atmosferą, ir spėjau net susitarti, kad kitais metais norėčiau čia atlikti praktiką“, – sako Ieva.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)