Seimas po svarstymo pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui

Seimas po svarstymo pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui


Antradienį Seimas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui.


Už balsavo 60 Seimo narių, prieš – 52, susilaikė 3 parlamentarai.


Valdančioji dauguma balsavo skirtingai

Valdančiųjų teigimu, šis projektas yra kompromisinis iniciatyvos teisiškai reglamentuoti tos pačios lyties porų civilinius santykius variantas.


Ne visi valdančiosios koalicijos partneriai balsavo už įstatymo projektą. Konservatorių frakcijoje prieš balsavo Antanas Čepononis, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Antanas Matulas, Paulius Saudargas, Vilija Aleknaitė Abramikienė, Justinas Urbanavičius, Angelė Jakavonytė, Edmundas Pupinis, o susilaikė Dainius Kreivys ir Andrius Kupčinskas.


Liberalų sąjūdžio frakcijoje prieš balsavo Jonas Varkalys ir Ričardas Juška, susilaikiusiųjų nebuvo. Tuo tarpu Laisvės frakcijoje balsavusių prieš šį įstatymo projektą ir susilaikiusiųjų nebuvo.


Visgi kai kurie valdantieji balsavime nedalyvavo. Pavyzdžiui, konservatorius Mindaugas Skirtulskas balsavo už civilinės sąjungos įtraukimą į darbotvarkę, tačiau balsavime nepasirodė. Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio narys Viktoras Pranckietis balsavo prieš klausimo įtraukimą į darbotvarkę, tačiau balsavime taip pat nepasirodė.

REKLAMA


T. V. Raskevičius: civilinė sąjunga poroms numatytų tik kompromisinę teisių ir pareigų versiją

Laisvės frakcijai Seime priklausantis Tomas Vytautas Raskevičius posėdžio metu akcentavo, kad kai kurie iš Seimo plenarinėje salėje sėdinčių parlamentarų kelis dešimtmečius darė viską, kad panašus įstatymo projektas nebūtų priimtas.


„Kai kurie iš jūsų apsimetate, kad tokių žmonių, tokiu žmonių kaip aš, Lietuvoje nėra. Jie apskritai neegzistuoja. Kadencija po kadencijos, o kai kurie iš jūsų ir dešimtmetis po dešimtmečio mūru stovėjote prieš žmogaus teisių klausimus. Ir kartais visai neaišku, ar jūs atstovaujate piktai miniai, o galbūt tik partijai, kurios nariais buvote iki Lietuvos Respublikos nepriklausomybės“, – antradienį Seimo posėdžio metu teigė T. V. Raskevičius.


Politikas akcentuoja, kad Civilinės sąjungos įstatymas tokią sąjungą sudariusioms poroms suteikia tik kompromisinę teisių ir pareigų versiją.

REKLAMA


„Balsuosime dėl įstatymo, kuris nesusituokusioms, tačiau kartu gyvenančioms tiek skirtingų lyčių, tiek tos pačios lyties poroms suteikia teises ir pareigas, kurias teisinėje sistemoje turi net ne sutuoktiniai, o artimieji. Ir net ne lygią ar vienodą, o mažesnę ir kompromisinę tokių teisių ir pareigų versiją“, – sakė jis.


T. V. Raskevičius pabrėžė, kad Civilinės sąjungos įstatymas tikrai nėra tas klausimas, kuris turėtų skaldyti visuomenę, nes, pasak jo, tai didžiosios daugumos žmonių apskritai niekaip nepaveiks.


„Civilinė sąjunga apskritai neturėtų būti priešinantis klausimas – daugelis iš jūsų esate absoliučiai teisūs. Šis įstatymo projektas aktualus labai mažai visuomenės daliai. Todėl didžioji dauguma net neturėtų baimintis, kad tai kažkaip pakeis jų kasdienybę, nes tai jų paprasčiausiai neliečia“, – atkreipė dėmesį politikas.


„O kalbant apie daugumą, tai suprantu, kad dauguma iš jūsų šiandieną balsuosite ne pagal savo asmeninį įsitikinimą, o galvodami apie populiarumo reitingą, artėjančius rinkimus. Žinau, kad paprašysiu šiandieną labai daug – paprašysiu ant svarstyklių lėkštutės padėti asmeninį interesą, visuomenės gerovę ir mano, vakarietiškos Lietuvos ateitį“, – taip pat pažymėjo parlamentaras.


Oponentai iniciatyvai prieštaravo


Civilinės sąjungos įstatymo projektui oponuojantys politikai pažėrė nemažai kritikos. „Valstiečių“ frakcijos Seime atstovė Asta Kubilienė akcentavo, kad tokiai inciatyvai visuomenės pritarimo nėra.



„Paradoksalu tai, kad visiškai pamirštame, kad asmenys, peršantys mums šitą idėją užmiršta svarbiausią dalyką – tokiam žingsniui Lietuvoje nėra tautos mandato. Nors pseudo žmogaus teisių gynėjai viešoje erdvėje deklaruoja vis didėjantį pritarimą tos pačios lyties porų santykių prilyginimui šeimai, tačiau faktai rodo visai ką kitą“, – akcentavo A. Kubilienė.


Savo ruožtu Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis pabrėžė esantis atsakingas už savo rinkėjus, kurie šio įstatymo projekto nepalaiko.


„Darydami sprendimus mes turime galvoti į tą visuomenės dalį, kuri už mus balsuoja, į tą visuomenės dalį, kuri mumis pasitiki, kuri skaito mūsų priešrinkimines programas ir dėl vienų ar kitų argumentų pasirenka už mus balsuoti rinkimų dieną. Mes tai privalome daryti“, – sakė A. Mazuronis.


„T. V. Raskevičius prašė mūsų pakeisti nuomonę ir kažkaip kitaip balsuoti, iš principo jis mūsų prašė pamiršti mūsų rinkėją, pamiršti mūsų programas, pamiršti mūsų duotus pažadus ir pamiršti tas idėjas, su kuriomis mes ėjome į parlamentinius rinkimus. Deja, gerbiamas Tomai, to padaryti mes negalime vien todėl, kad esame atsakingi ir sąžiningi politikai prieš savo rinkėjus“, – taip pat akcentavo jis.


Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Aidas Gedvilas priminė, kad vieną kartą Seimas jau nepritarė panašiam partnerystės įstatymui. Pasak politikės, tai ženklas, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas neturėtų būti svarstomas Seimo darbotvarkėje.


„Kartą neįleisti pro duris jūs vėl bandote įlįsti pro langą. Seimas 2021 metų gegužės mėnesį jau yra išsakęs savo nedviprasmišką nuomonę, kad Lietuvai yra nereikalingas Partnerystės įstatymas. Seimas taip pasakė net nesigilindamas į projekto esmę – taip jums aiškiai buvo duota suprasti, kad šis klausimas apskritai šiuo metu neturėtų būti svarstomas Seimo darbotvarkėje“, – akcentavo jis.


Valdančiųjų gretose pasirodančias iniciatyvas dėl tos pačios lyties porų civilinių santykių įtvirtinimo kritikuoja parlamentarai tiek iš opozicijos, tiek iš Seimo daugumos. Abejones dėl pasirodžiusių projektų yra išsakęs ir prezidentas.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)