R. Vainienė: prekybos centrai yra pandeminės situacijos įkaitai

R. Vainienė: prekybos centrai yra pandeminės situacijos įkaitai


Vyriausybei trečiadienį nesvarsčius likusios prekybos atvėrimo, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomiji direktorė Rūta Vainenė sako, kad prekybos centrai yra pandeminės situacijos įkaitai.


„Mums truputėlį šokas. Suprantame atvejų didėjimo problematiką, tačiau, kita vertus, nelabai suprantame, kuo čia prekyba, likusi neatidaryta, dėta. Didžioji dalis prekybos įmonių – iš 19 tūkst. 75 proc. yra maisto, optikos – tos, kurioms leidžiama veikti bet kokiu scenarijumi“, – Vyriausybės posėdyje sakė R. Vainienė.


„Buvo du atvėrimo etapai, specialistai įvardijo, kad atidarymas neprisidėjo prie epidemiologinės situacijos blogėjimo. Ji blogėja, nes žmonės nepaiso vieno ar dviejų namų ūkių taisyklės. Įkaitais yra prekybos centrai, kurių skaičiumi yra nedaug, bet yra tam tikrų įmonių, kurios veikia tik ten arba didžioji dalis parduotuvių veikia tik ten“, – kalbėjo asociacijos vykdomoji direktorė.


Jos teigimu, prekybos centrai pasiūlė saugumo priemones, kurios tose vietose, anot R. Vainienės, leistų turėti saugesnę aplinką nei likusiose prekybos vietose.

REKLAMA


Tuo metu esama parama, anot jos, tinka tik daliai prekybos įmonių.


„Didelei daliai, kurie yra uždaryti, jie negaus tos paramos. Situacija yra tragiška. Keturi mėnesiai uždarymo – to nėra buvę nė vienoje pasaulio valstybėje“, – sakė R. Vainienė.



Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad Vyriausybė supranta šią problematiką.


„Suprantame tą problemą ir su malonumu šiandien svarstytume kitus klausimus. Suprantu jūsų teiginį, kad prekyba atsivėrė ir situacija nepablogėjo. Mes turbūt negalime pasakyti, dėl ko pablogėjo, nes vienu metu pasidarė daug dalykų, dalis prekybos, dalis paslaugų, dalis kitų veiklų atsivėrė, žmonių kontaktai suintensyvėjo. Kas konkrečiai nulėmė situacijos blogėjimą, galime ginčytis iki nukritimo, bet dabar man atrodo, kad pagrindinis uždavinys yra bent jau situaciją stabilizuoti“, – teigė premjerė.


„Man žiauriai apmaudu, kad taip yra, bet bėda ta, kad jeigu mes patys savo sprendimų paisytume, mes vis tiek po savaitės būtume toje situacijoje, kai Lietuva pagal atvejų skaičių būtų juodojoje zonoje. Aš norėčiau, kad mums nereikėtų svarstyti kažką papildomai uždaryti“, – pridūrė I. Šimonytė.


Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės teigimu, apmaudu, kad Vyriausybė trečiadienį negali priimti sprendimo dėl platesnio prekybos atvėrimo, tačiau vilčių teikia vakcinavimo procesas.


„Apmaudu, kad negalime šiandien priimti sprendimo dėl platesnio prekybos atvėrimo, ką buvome susiplanavę ir kam esame pasiruošę. Tikiuosi, kad artimiausiu metu galėsime grįžti prie tų diskusijų ir sprendimų. Norisi žiūrėti į tai, kas teikia vilties. Vilties teikia vakcinavimo procesas. Jeigu per 10 dienų Lietuva gaus 120 tūkst. „Pfizer“ dozių, o įvairių kitų gamintojų per balandį gausime 476 tūkst., tai yra gana įspūdingi skaičiai“, – sakė A. Armonaitė.


Penktadienį po susitikimo su premjere ir ekonomikos ir inovacijų bei sveikatos apsaugos ministrais Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė R. Vainienė sakė, kad svarstoma visą prekybą atverti balandžio 12 dieną.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)