R. Šimašius apie ginčą dėl nacionalinio stadiono konkurso: jei teismas pripažins, kad esame teisūs, judėsime toliau

R. Šimašius apie ginčą dėl nacionalinio stadiono konkurso: jei teismas pripažins, kad esame teisūs, judėsime toliau


Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad jei Apeliacinis teismas pripažins, kad ginče su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) dėl nacionalinio stadiono konkurso teisi savivaldybė, su projektu bus einama toliau, tuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sako neabejojanti tokio objekto reikalingumu.


„Natūralu, kad jei teismas pripažįsta, kad esame teisūs ir palieka pirmos instancijos teismo sprendimą, tai mes grįžtame prie to, kad esame pasirašę tarpusavio įsipareigojimus su Vyriausybe, nes tai yra bendras projektas. Tikimės, kad Vyriausybė nepakeis savo sprendimo, ir judame toliau į pasirašymo datą“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje (BFK) ketvirtadienį sakė R. Šimašius.


„Kaip žinome, privatus partneris pasiruošęs tą realizuoti, jeigu ne, ieškome kitų kelių, kaip spręsti problemas. Noriu pabrėžti, kad tai ne tik stadiono ir dainų švenčių klausimas, bet ir kitos sporto infrastruktūros – treniruočių aikščių, lengvosios atletikos“, – pridūrė Vilniaus meras.


Tuo metu, VPT nuomone, visa statybų finansavimo rizika tenka ne privačiam subjektui, o viešajam sektoriui.

REKLAMA


„Mūsų nuomone, esant koncesijai, tokiam viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdui, būtent privatus sektorius finansuoja objekto statybą ir visada yra ir turi būti rizika, kad privatus sektorius neatgaus jo įdėtų investicijų į viešąją infrastruktūrą. Šiuo atveju išeina, kad būtent viešas sektorius dengia tiek daugiafunkcio komplekso, tiek naujo turto sukūrimo išlaidas per metinius mokėjimus, tiek paslaugų teikimo vaikų darželyje, ugdymo centre, bibliotekoje sąnaudas, tiek viešųjų kultūros ir sporto renginių infrastruktūroje organizuojamų renginių ir paslaugų teikimo sąnaudas“, – sakė VPT Teisės skyriaus vedėja Sonata Vaitukaitytė.


Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas sakė, kad ministerijai nekyla abejonių dėl tokio objekto reikalingumo ir ji yra pasirengusi projekte dalyvauti.


„Jei procesas išjuda iš vietos ar patvirtinama koncesija, ar vykdomas kitas, mes norime jame dalyvauti, matome svarbą ir dalyvausime. Su finansavimu – strateginiame plane tų lėšų, kurios prašomos iš ministerijos, mes nesame įtraukę, nes tai užsitęsęs procesas, tačiau pasikeitus situacijai, be abejo, ieškosime ir dalyvausime. Dėl kitų dalykų, kad objekte yra darželis, muziejus, reikėtų atskiros diskusijos, nes sporto muziejus jau yra vienas, bet tą išspręsime, o objekto reikalingumą matome“, – sakė L. Obcarskas.

REKLAMA


Praėjusių metų gegužę VPT parengė išvadą, kurioje teigiama, kad nacionalinio stadiono sutartis turi būti anuliuota. Savivaldybė išvadą apskundė.


Vilniaus miesto taryba Daugiafunkcio komplekso sutartį galutinai patvirtino 2019 metų gruodžio viduryje.


Bendra Daugiafunkcio komplekso ant Šeškinės kalvos kaina siekia 93,2 mln. eurų, tačiau, praradus ES finansavimą ir vietoje to pritraukus privataus kapitalo fondų valdytoją „BaltCap“, sutarta mokėjimą išdėstyti per 25 metus. Tokiu būdu bendra sumokėta suma siektų 155,9 mln. eurų.


Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries” planavo pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų. Komplekse taip pat atsirastų 300 vietų vaikų darželis, kultūros ir ugdymo veiklų centras, biblioteka.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)