Prezidentūra: situacija trapi, tačiau reikia švelninti karantino režimą

Prezidentūra: situacija trapi, tačiau reikia švelninti karantino režimą


Prezidentūra tvirtina, kad pandeminė situacija šalyje yra gerėjanti, todėl būtina jau artimiausiu metu ieškoti būdų, kaip švelninti karantino režimą.


„Situacija yra trapi, mes matome, kad kitose šalyse siaučia ir kitos pandemijos atmainos, tačiau situacija Lietuvoje yra kelintą savaitę gerėjanti. Būtent toje aplinkoje būtina ieškoti naujo saugos balanso“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.


Ši spaudos konferencija suorganizuota dar iki Vyriausybei pirmadienį susirenkant svarstyti karantino švelninimo planą.


„Prezidento nuomone, pandeminė situacija leidžia jau šiuo metu ieškoti tam tikrų saugių būdų iš dalies švelninti karantino reikalavimus. Ir, be abejo, koncentruotis į tas sritis, kurios reikalauja švelninimo labiausiai“, – teigė jis, pažymėdamas, kad dėl esamo karantino labiausiai kenčia smulkusis verslas.


„Šiuo metu smulkusis verslas sugeria pagrindinį karantino smūgį ir tas smūgis, kai karantinas yra ilgas, yra labai didelis“, – teigė jis.

REKLAMA


Vyriausybė dar pastarąją savaitę turėjo apsispręsti dėl kirpyklų ir ne maisto prekių parduotuvių atidarymo, tačiau galiausiai nuspręsta šį klausimą atidėti.


Pasak patarėjo, Prezidentūra mato kelis būdus, kaip būtų galima švelninti karantino režimą.


„Čia galimos dvi alternatyvos: viena vertus, mes turime labai skirtingas situacijas šalies savivaldybėse ir turime tokių savivaldybių, kuriose užsikrėtimų skaičiai yra gerokai mažesni ir tos savivaldybės yra saugios. Todėl galimas tam tikras teritorinis paskirstymas. Antras kelias – taikyti labai aukštas apsaugos priemones. Vienas iš pavyzdžių galėtų būti panašių priemonių, ką turime dabar odontologijoje, pritaikymas grožio industrijoje“, – teigė S. Krėpšta.


Ilgas karantinas neproporcingai pažeidžia smulkiuosius verslus – jie turėtų būti atidaromi pirmiausia


Švelninant karantino ribojimus pirmiausia turėtų būti atidaromi smulkiausieji verslai, sako šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

REKLAMA


„Prezidento nuomone, dabartinė pandeminė situacija jau leidžia ieškoti kelių ir sričių, kad karantinas būtų saugiai švelninamas tam tikram smulkiajam verslui.


Švelninimas turi būti pamatuotas. Turime kitose šalyse gerų pavyzdžių, kai pirmiausia atidaromos smulkios, mažos parduotuvėlės, nustatant maksimalius ploto reikalavimus, žmonių skaičių, apsaugą, ir tikrai nedaromas atlaisvinimas dideliems, masiniams prekybos centrams. Taip sugebama išvengti užsikrėtimų „atšokimo“, – spaudos konferencijoje teigė jis.


Anot S. Krėpštos, ilgas karantinas neproporcingai smarkiai pažeidžia būtent smulkųjį verslą.


„Prezidento nuomone, dėl paveiktų sričių tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse labiausiai nuo pandemijos nukenčia smulkesni verslai ir verslininkai. Tai rodo ir faktinė padėtis, ir akademiniai tyrimai: ilgas karantinas neproporcingai pažeidžia būtent šį segmentą, todėl būtina ieškoti būdų veikti šiam segmentui saugiai, saugiai, išvengiant papildomų užsikrėtimo bangų. Čia kalba eina apie smulkiąją prekybą, grožio industriją ir panašias veiklas“, – teigė prezidento patarėjas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>