S. Krėpšta: vyriausiems senjorams skiepų prieinamumas vasarį išaugs

S. Krėpšta: vyriausiems senjorams skiepų prieinamumas vasarį išaugs


Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta sako, kad vasarį Lietuva sulauks dvigubai daugiau skiepų nuo COVID-19 nei sausį, o tai turėtų leisti paskiepyti daugiau vyresnio amžiaus žmonių.


„Vasarį augimas yra du kartai ir, labai tikėtina, kovą, balandį tas augimas bus eksponentinis. Dabar vakcinuojame ir judame pirmuoju bėgiu, panašu, vakcinavimo mašina vasarį įjungs antrą bėgį. Svarbu ruoštis ateičiai, tai situacijai, kurią galime turėti po 2-4 mėnesių, kai vakcinų kiekiai nepalyginamai bus didesni“, – LRT radijui sakė S. Krėpšta.


Anot jo, vasarį turėtų būti pradėtos skiepyti ir naujos žmonių grupės.


„Galima tikėtis, kad patys vyriausi senjorai, per 80 metų, jų prieinamumas skiepams tikrai išaugs. Prioritetinėse grupėse medikai ir sergantys žmonės, jų buvo apie 100 tūkst. asmenų. Vėliau prisideda pagal amžių nustatytos grupės. Gaunant dvigubai daugiau skiepų vasarį nei sausį, turėtų įsibėgėti ir senjorų vakcinavimas“, – teigė Prezidentūros atstovas.

REKLAMA


Prezidentūra apie ambicingo vakcinavimo tikslo iškėlimą: tai stiprina tikimybę, kad rezultatas bus pasiektas


Prezidentūra tvirtina, kad ambicingo tikslo turėjimas stiprina tikimybę, jog dar vasarą Lietuvoje nuo COVID-19 bus paskiepyta 70 procentų gyventojų. Šalies vadovo vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos teigimu, jei nebūtų keliamas prezidento Gitano Nausėdos siekis iki vidurvasario paskiepyti 2 milijonus šalies gyventojų ir taip įgyti kolektyvinį imunitetą, išsivaduoti iš pandemijos šaliai būtų sunkiau.


„Jeigu toks tikslas nebūtų iškeltas ir aktyviai dirbama siekiant šio tikslo – tai tikrai būtų didesnė tikimybė nepasiekti šio tikslo. Kai yra ambicingas tikslas, sutelktai yra daroma viskas, kas įmanoma, kad tikslas būtų pasiektas“, – LRT radijui sakė S. Krėpšta.


„Matėme ne vieną pavyzdį, kad tik patys ambicingiausi tikslai, darant viską, kas įmanoma, ieškant įvairių išeičių, ieškant kūrybinių sprendimų, yra pasiekiami“, – pridūrė patarėjas.

REKLAMA


S. Krėpštos teigimu, galimybes pasiekti  Prezidentūros akcentuojamą ambicingą tikslą sustiprina ir naujausios žinios, kad prie vakcinų gamybos ir tiekimo artimiausiu metu prisijungs naujos kompanijos.


„Tai labai pagreitintų skiepijimo procesą“, – pažymėjo S. Krėpšta.


Patarėjo teigimu, yra ne viena priežastis, kodėl labai svarbu būtent iki užsibrėžtos datos suformuoti kolektyvinį imunitetą šalyje.


„Prasmė kelti šį tikslą yra didžiulė. Savaime suprantama, kad kuo greičiau mes paskiepijame savo žmones, tuo mes išsaugosime daugiau gyvybių. Antras dalykas, rudenį yra virusų sezonas, tad didelė prasmė yra įgyti kolektyvinį imunitetą vasarą, tam, kad visuomenė pasitiktų rudenį stipresnė ir išvengtų naujų koronaviruso bangų. Trečias dalykas – jei koronavirusas paplitęs visuomenėje smarkiai, yra didesnė virusų mutacijų galimybė (...). Ir, be abejo, ekonomika. Kuo greičiau nuslopinsime pandemiją, tuo greičiau  atsigaus mūsų ekonomika. Yra ne viena priežastis siekti kuo greičiau įgyti kolektyvinį imunitetą“, – sakė S. Krėpšta.


Apie tikslą iki vidurvasario paskiepyti 70 procentų gyventojų iškėlė Europos Komisija ir  Lietuvos prezidentūra. Tai padaryta dar iki žinios, kad farmacijos bendrovės „AstraZeneca“ vakcina vėluos.


Premjerė Ingrida Šimonytė teigia kol kas nežinanti, ar iki vasaros vidurio Lietuvai pavyks įgyvendinti tokius planus. Jos teigimu, sėkmė priklausys nuo gaunamo vakcinų kiekio.


„Jeigu turėsime vakcinos dviem trečdaliams Lietuvos gyventojų, tai realu, žinoma. Bet, ar turėsime vakcinos dviem trečdaliams gyventojų, žinoma, gavę ją ne birželio 30-ąją, o nuosekliai per visą laikotarpį, to patvirtinti aš kol kas, turimomis žiniomis, negaliu“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė I. Šimonytė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)