G. Nausėda kelia ambicingą tikslą ES – iki vasaros vidurio pasiekti kolektyvinį imunitetą nuo COVID-19

G. Nausėda kelia ambicingą tikslą ES – iki vasaros vidurio pasiekti kolektyvinį imunitetą nuo COVID-19


Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Europos Sąjungos šalys turi sutarti dėl ambicingo tikslo – dar iki vasaros vidurio pasiekti kolektyvinį imunitetą nuo COVID-19. Kaip teigia šalies vadovo vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Simonas Krėpšta, tokiu atveju Lietuvoje reikėtų vakcinuoti 2 mln. žmonių.


„Vakcinavimo tempai nėra prasti, mes esame Europos Sąjungos šalių penketuke pagal vakcinuotus asmenis. Kita vertus, mes turbūt neturėtume varžytis su kitomis valstybėmis, bet turėtume kelti ambicingą tikslą – pasiekti kolektyvinį imunitetą. Tai yra išėjimas iš krizės. Jeigu mes tokį tikslą užsibrėžtume iki vasaros vidurio – tai, be abejo, būtų kalbama apie tai, kad vakcinavimo tempai, kurie šiuo metu yra maksimalūs ir siekia 6–7 tūkst., jie turėtų didėti 5–6 kartus ir kiekvieną dieną turėtume vakcinuoti žymiai daugiau žmonių. Tai yra įmanoma“, – po Sveikatos ekspertų tarybos posėdžio spaudos konferencijoje antradienį sakė S. Krėpšta.


Jo teigimu, būtent apie tokį ambicingą tikslą – kad iki vasaros vidurio Europos Sąjungos valstybėse būtų pasiektas kolektyvinis imunitetas – galvoja G. Nausėda, ruošdamasis artėjančiai Europos Vadovų Tarybai (EVT).

REKLAMA


„Prezidentas tikisi tvirto politinio sutarimo, iškeliant konkretų tikslą, iki kada mes galėtume pasiekti visose ES šalyse visuotinį imunitetą (...). Tam reikia vakcinuoti maždaug 70 proc. visuomenės. Lietuvai tokiu atveju reikėtų vakcinuoti apie 2 mln. žmonių, arba turėti apie 4 mln. vakcinų. Būtent apie tokį ambicingą tikslą prezidentas galvoja ruošdamasis Europos Vadovų Tarybai. Jis tikisi, kad bus sutarta aiški data, iki kada realu tai pasiekti. Jei bus sutarta dėl tikslo – procesai einant iki tikslo bus labai svarbūs, tačiau tai bus tik detalės, kaip kiekviena šalis tam turi pasiruošti“, – teigė S. Krėpšta.


Dar neaišku, kaip atrodys skiepijimo procesas


Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius sako, kad pasiruošimas masiniam Lietuvos gyventojų vakcinavimui yra prasidėjęs.


„Savivalda yra pasiruošusi dėti maksimalias pastangas, kad vakcinacija ir tos ambicijos iki Joninių ar Valstybės dienos būtų realizuotos“, – po susitikimo su prezidentu surengtoje spaudos konferencijoje teigė M. Sinkevičius.  

REKLAMA


Anot jo, šiuo metu tai, kaip tiksliai atrodys vakcinavimo procesas ir kaip būtent jame dalyvaus savivalda bei centrinė valdžia, dar nėra iki galo aišku.


„Nenupiešiu viso scenarijaus, kaip viskas vyks, nes klausimų įvairiausių iškils ir jų iškyla – net ir su dabartiniais skiepijimosi tempais ir mastais. Bet procesas vyksta ir pasiruošimas taip pat vyksta“, – teigė jis.


„Yra klausimų, į kuriuos mes dar neturime visų atsakymų: ar ateis mums į pagalbą centralizuotai valstybė, ministerija, ar bus kažkokios mobilios brigados. Bet mąstome apie tai, keliame klausimus. Dabar yra pasiruošimo laikas“, – pridūrė M. Sinkevičius.


Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius Kęstutis Petrikonis surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad prezidento išsikeltas tikslas – iki vidurvasario paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų, nors ir yra optimistiškas, tačiau galima kalbėti apie jo realizavimą.


 „Skaičiai galėtų būti realūs, o siūlymas iki liepos vidurio paskiepyti tiek populiacijos yra optimistiškas, bet ir, tikėtina, pasiekiamas, jei vakcinų bus pakankamai“, – teigė K. Petrikonis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>