Įvykdžius vakcinavimo planą antrą šių metų pusmetį, tikimasi įspūdingo ekonominio augimo

Įvykdžius vakcinavimo planą antrą šių metų pusmetį, tikimasi įspūdingo ekonominio augimo


Šalies vadovo vyriausiojo patarėjo ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Simono Krėpštos teigimu, nors pirmas metų ketvirtis Lietuvos ekonomikai bus sunkus tiek dėl griežto karantino, tiek dėl situacijos eksporto partnerių šalyse, antrą šių metų pusmetį, pavykus vakcinuoti visuomenę, galima tikėtis įspūdingo ekonomikos augimo.


„Turbūt pakankamai akivaizdu, kad pirmas šių metų ketvirtis ekonomikai bus sunkus. Jis bus sunkus ne tik Lietuvoje dėl griežto karantino, bet ir kitose ES valstybėse, mūsų eksporto partnerėse. Esame atvira ekonomika, daug eksportuojame, daug importuojame, ir tikrai esame priklausomi nuo to, kaip klostosi ekonominė situacija didžiosiose valstybėse, tokiose kaip Vokietija, Prancūzija ar Lenkija“, – „Žinių radijui“ teigė jis.


Visgi S. Krėpšta teigė, kad pavykus įgyvendinti numatytą vakcinavimo planą ir visuomenei įgijus kolektyvinį  imunitetą koronavirusui, ekonomikos atsigavimo būtų galima tikėtis nuo antro šių metų ketvirčio.


„Pirmas ketvirtis, be abejo, bus sunkus, tačiau žvelgiant į ateitį, į antrą ir trečią ketvirčius, ir vėlgi grįžtant prie vakcinavimo tempų, jei iš tiesų susitelkę mes pasieksime šį tikslą ir turėsime visuotinį, kolektyvinį imunitetą vasarą, tikrai galime tikėtis pakankamai įspūdingo ekonominio „atšokimo“ būtent antrą, trečią ir ketvirtą šių metų ketvirčius“, – tikino prezidento patarėjas.

REKLAMA


Pasak S. Krėpštos, reikia nepamiršti, kad ekonomika yra stimuliuojama ir skatinama tiek Centrinio banko, tiek Europos gaivinimo fondo lėšomis.


„Ekonomika yra stimuliuojama tiek Centrinio banko lėšomis, tiek Ekonomikos atsigavimo fondo lėšomis. ES šalys narės turi ekonomikos skatinimo paketus, ir jei pavyktų vakcinuoti žmonės ir įgyti kolektyvinį imunitetą, iš tiesų galėtume tikėtis įspūdingo ekonominio augimo antrą šių metų pusmetį.


Prezidentūra: svarbu, kad būtų pateiktas aiškus verslo atlaisvinimo planas


Prezidento vyriausiasis patarėjas socialiniais ir ekonomikos klausimais Simonas Krėpšta sako, jog svarbu, kad būtų pateiktas aiškus planas, kaip bus švelninami karantino ribojimai verslui.


„Turbūt faktas yra tas, kad galima diferencijuoti, kalbant apie verslo atlaisvinimą ir tas sritis su atskirais įėjimais, didesniais plotais, mažesniu žmonių srautu. Be abejo, esant tinkamai situacijai, slopstant virusui, juos būtų galima atlaisvinti anksčiau negu rizikingesnes vietas. Apie tai kalba ir Vyriausybė, ir Ekstremalių situacijų komisija. Yra teisingas požiūris susieti atlaisvinimo rodiklius prie medicininių rodiklių ir užtikrinti, kad tai nesukeltų viruso išplitimo“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė S. Krėpšta.

REKLAMA


„Labai svarbu, kad būtų pateiktas pakankamai aiškus planas, taip pat įrodymai, paskaičiavimai, kurie nepaliktų abejonių, kodėl vieni atlaisvinimo žingsniai yra žengiami, o kiti nėra žengiami“, – pridūrė prezidento patarėjas.


Pasak jo, tikimasi, kad kitą savaitę bus pateikta daugiau detalių dėl karantino suvaržymų švelninimo.


Lietuvos prekybos įmonių asociacija praėjusią savaitę skelbė, kad viliasi, jog gerėjant epidemiologinei situacijai, Vyriausybė prekybos verslą atvers etapais ir pirmasis etapas nebus nukeltas.


Asociacijos nuomone, pirmiausia draudimas veikti turėtų būti atšauktas parduotuvėms, į kurių patalpas yra įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko, o lankytojams prieinamas prekybos plotas neviršija 2 tūkst. kv. metrų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)