Seimo pirmininkė: „valstiečiai“ pandemijos valdymo planu siekia nukreipti dėmesį nuo neįgyvendintų skambių užmojų

Seimo pirmininkė: „valstiečiai“ pandemijos valdymo planu siekia nukreipti dėmesį nuo neįgyvendintų skambių užmojų


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad „valstiečių“ lyderių Ramūno Karbauskio ir Aurelijaus Verygos pateiktas pandemijos suvaldymo planas jai nepadarė didelio įspūdžio. Parlamento vadovė mano, kad kritikuodami dabartinius valdančiuosius dėl koronaviruso krizės valdymo „valstiečiai“ bando nukreipti visuomenės dėmesį nuo kol kas neįgyvendintų pažadų suformuoti šešėlinę vyriausybę bei išsirinkti opozicijos lyderį.


„Kai man parodė tą 10 puslapių planą, jis man nepadarė didelio įspūdžio, manau, kad studentas per kelias naktis gali, matyt, ir ilgesnį parašyti, tai nėra fundamentalus dokumentas“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Todėl Seimo pirmininkė mano, kad kritikuodami dabartinius valdančiuosius ir teikdami savo pasiūlymus „valstiečiai“ bando nukreipti dėmesį nuo neįgyvendintų skambių pareiškimų dėl opozicijos lyderio bei šešėlinės vyriausybės formavimo.


„Aš vertinu šį ėjimą, kaip figos lapelį, siekiant pridengti tai, kad skambūs pareiškimai apie šešėlinę vyriausybę, apie nepaprastai stiprią šešėlinės vyriausybės programą, opozicijos lyderį, opozicijos susivienijimą, kad visi šie skambūs pareiškimai kol kas liko kyboti ore. Aš manau, kad per šią prizmę būtų teisingiausia tai vertinti“, – akcentavo Seimo vadovė.

REKLAMA


Visgi V. Čmilytė-Nielsen mano, kad „valstiečių“ užmojis steigti šešėlinę vyriausybę yra sveikintinas. Jos teigimu, šešėlinis ministrų kabinetas būtų pliusas demokratijai.


„Senosiose demokratijose šešėliniai ministrų kabinetai yra, yra speakeriai, kurie kalba viena ar kita tema, kaip šešėliniai ministrai, ir tai yra pliusas demokratijai. Tik tiek, kad mūsų pakankamai dar jaunas parlamentas, jauna demokratija, mes neturėjome tokios stiprios tradicijos arba, tiksliau, nepavykdavo jos realizuoti. Jei pavyktų ateityje, aš būčiau už“, – akcentavo ji.


„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis ir buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pirmadienį surengtoje konferencijoje pristatė LVŽS siūlymus dėl koronaviruso pandemijos suvaldymo. „Valstiečiai“ dabartiniams valdantiesiems pasiūlė atsisakyti baigiamųjų egzaminų, judėjimo kontrolės, pateikė siūlymus dėl smulkiojo verslo atnaujinimo.


V. Čmilytė-Nielsen apie COVID-19 vakcinas verslui: vertėtų peržiūrėti galiojančias tvarkas


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako teigiamai vertinanti idėją suteikti galimybę verslui pirkti COVID-19 vakcinas. Ji taip pat teigia mananti, kad dėl šio tikslo vertėtų peržiūrėti galiojančią vakcinų įsigijimo tvarką.

REKLAMA


„Matyt, reikėtų peržiūrėti galiojančias tvarkas. Manau, tai vertėtų padaryti, ir manau, taip ir padarysime. Kitas dalykas, dabar visos akys krypsta į iškeltą Europos Komisijos tikslą, kad apie 70 proc. europiečių turi būti paskiepyti iki vasaros pabaigos. Tikiu, kad šį tikslą pavyks įgyvendinti ir tuomet jau vasaros pabaigoje tikrai galėtume lengviau atsipūsti ir jau būti pasirengę naujajam šaltajam sezonui“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė Seimo vadovė.


Seimo pirmininkė taip pat pažymėjo mananti, kad nepasitikėjimas skiepais yra mažesnis, nei daug kas linkęs galvoti, tačiau pasitikėjimą jais vis tiek būtina didinti.


„Manyčiau, kad nepasitikėjimas skiepais yra mažesnis, nei mes esame linkę galvoti. Visgi ir ekspertai sako, kad šimtai tūkstančių žmonių ir nori, ir yra pasirengę skiepytis. Bet, žinoma, pasitikėjimą skiepais būtina didinti“, – tikino ji.


Prezidentas Gitanas Nausėda po Europos Vadovų Tarybos posėdžio penktadienį patvirtino, kad Lietuva per pirmą ir antrą šių metų ketvirčius turės galimybę paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų.


V. Čmilytė-Nielsen: ekonominiai lūkesčiai negali prasilenkti su ekspertų diktuojamomis prognozėmis


Vyriausybei trečiadienį ketinant svarstyti karantino pratęsimą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad, nors tai verslui yra skausminga, ekonominiai lūkesčiai negali prasilenkti su ekspertų diktuojamomis prognozėmis ir situacijos vertinimu.



„Pratęsimas atrodo pakankamai skausmingai, ypač vertinant tai, kad žmonės yra pasiilgę veiklos, verslai nukenčia būdami visiškai sustoję, suparalyžiuoti, tačiau ekonominiai lūkesčiai negali prasilenkti su sveiko proto ir su ekspertų diktuojamomis prognozėmis ir situacijos vertinimu“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.


„Viena vertus, mes turime žymiai pagerėjusią situaciją, žymiai gerėjančius skaičius, bet vis dar neišsilaisvinome iš blogiausio scenarijaus. Kitas dalykas, apie kurį mus nuolat įspėja virusologai, – naujoji atmaina, kuri yra kur kas labiau užkrečiama, jau stovi prie mūsų vartų, tai tam irgi reikėtų pasiruošti“, – pridūrė Seimo pirmininkė.


Pasak jos, reikia svarstyti labai nedidelius žingsnius karantino atlaisvinimo link, kad, esant reikalui, tas veiklas vėl būtų galima neskausmingai užverti.


„Tikrai niekas nenorėtume atsidurti Airijos situacijoje, kai atsivėrusi šalis po to labai skausmingai turėjo vėl išeiti į visišką karantiną. Turime blaiviai vertinti dabartinę situaciją“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.


Pasak Seimo pirmininkės, ribojimai, įvesti gruodį, pasiteisino, nes tiesiogiai išgelbėjo daug gyvybių, palengvino ligoninių darbą.


„Nuolat tenka balansuoti tarp ekonominių lūkesčių, sudėtingos situacijos švietime, kai pradinukai vis dar turi mokytis nuotoliniu būdu, kas nėra optimalu ir, kita vertus, tarp to, kad turime išsaugoti kuo daugiau gyvybių. Tas balansavimas yra labai sudėtingas, bet žinau, kad Vyriausybėje dedamos visos pastangos, kad ir subalansuotume, ir ištiestume pagalbos ranką tiems, kam yra sunkiausia, bet drauge turint pagrindinį tikslą išsaugoti gyvybes“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.


Vyriausybė trečiadienį posėdyje svarstys karantino pratęsimą iki vasario 28 dienos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)