L. Mažylis: sieksime, kad gyvūnų registravimas ir skiepijimas taptų privalomas ES lygmeniu

L. Mažylis: sieksime, kad gyvūnų registravimas ir skiepijimas taptų privalomas ES lygmeniu


Europarlamentaras Liudas Mažylis teigia, kad pastarąją savaitę šalį sudrebinęs nelegalių gyvūnų daugintojų skandalas atskleidė problemą, kurios masto Lietuva, atvirkščiai nei Vidurio Europos šalys, vis dar nesuvokė. Europarlamentaras akcentuoja palaikąs privalomą gyvūnų registraciją bei skiepijimą ir tikina kartu su bendraminčiais sieksiąs, kad šie sprendimai būtų priimti Europos Sąjungos lygiu.


„Problema akivaizdžiai išlindo, tapo viešesnė ir liūdna, kad taip yra, tačiau galima džiaugtis, kad tai įgijo viešumą ir matome, kuo atsiliekame nuo Vidurio Europos. Vidurio Europa jau suvokia, kad jie yra tapę ne tik Europos nelegalia veisykla, bet ir eksporto šalimi. Gal neišlįs Lietuvoje faktų, kad mes irgi prekiaujame su užsieniu nelegaliai veisiamais gyvūnėliais, tikėkimės to“, – LRT radijui teigė L. Mažylis.


Europarlamentaras akcentuoja palaikąs griežtus veiksmus gyvūnų daugintojams, t. y. privalomą skiepijimą ir mikroschemų gyvūnams įsiuvimą.


„Europos lygmeniu mes paraginome iš tikrųjų griežtus veiksmus, ir aš griežtų veiksmų idėjos neatsisakau, ją toliau palaikau ir remiu. Idėja yra labai paprasta – gyvūnai turėtų būti registruojami, turėtų būti įsiuvamos mikroschemos, tai liaudiškai paprastai vadinama čipavimu, na ir mes patys turime prisiimti atsakomybę prieš tuos globotinius, kuriuos prisiimame“, – akcentavo politikas.

REKLAMA


„Jeigu mums pasirodo, kad mikroschemų įsiuvimas ar skiepijimas yra per brangu, tai kam tada imamės gyvūnėlių auginimo ar globojimo. Tai yra mūsų pačių apsisprendimas“, – pridūrė jis.


L. Mažylis akcentuoja, kad bendrą nutarimą dėl privalomo gyvūnų registravimo bei skiepijimo Europos Sąjungos lygiu priimti yra sudėtinga. Visgi politologas teigia sieksiąs, kad tai būtų įgyvendinta.


„Visgi turi sutarti 27 valstybės. Aš manau ir tikiuosi, kad tie sprendimai bus. Ir jeigu iš Europos ateis reikalavimas privalomumo, skiepijimo  ir mikroschemų, tai valstybės narės niekur nedings, turės diegti šiuos dalykus ir mes išjudėsime iš mirties taško“, – teigė L. Mažylis.


„Kiek tai susiję su Europos Parlamento nariais, su mano bendraminčiais, tai mes iš tikrųjų nuolat spausime, kad tai būtų realu“, – taip pat tikino politikas.


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), antradienio duomenimis, gavo daugiau nei 250 pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygų gerovės ir apsaugos reikalavimų pažeidimais bei nelegaliu gyvūnų veisimu ir pan.


Tarnyba nurodo, kad nuo praėjusio ketvirtadienio pradėta 12 tyrimų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)