Mokytoja įvertino matematikos brandos egzaminą: nebuvo techniškai sunkių uždavinių, išlaikys ir silpnesni

Mokytoja įvertino matematikos brandos egzaminą: nebuvo techniškai sunkių uždavinių, išlaikys ir silpnesni


Matematikos mokytojos Vilijos Dabrišienės teigimu, šių metų egzamine nebuvo techniškai sunkių uždavinių, kuriems reikėtų nuobodžių skaičiavimų. Anot jos, egzaminas bus sėkmingas visiems jį laikiusiems, nes, pažymi mokytoja, ir silpniau mokantys matematiką turėtų jį išlaikyti.


„Man labai patiko, kad nebuvo techniškai sunkių uždavinių, tai yra uždavinių, kuriuose reikėtų kažkokių ilgų, nuobodžių skaičiavimų, rodyti, kaip sugebi atlikti įvairiausius nuobodžius veiksmus – prastinti ar pertvarkyti įvairiausius reiškinius“, – Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) pasidalintame vaizdo įraše sako V. Dabrišienė.


„Tokius veiksmus turi daryti skaičiuotuvas, turi atlikti skaičiavimo mašinos. Žmogaus užduotis – galvoti. Tai šitoje užduotyje tikrai nebuvo techniškai sunkių uždavinių“, – akcentavo matematikos mokytoja.


Tačiau, pasak jos, netrūko uždavinių, kuriuose moksleiviams reikėjo pasitelkti kūrybiškumą ir nestandartiškai pažiūrėti į užduotį.


„Netrūko uždavinių, kur vaikui reikėjo parodyti kažkiek išradingumo, truputėlį nestandartiškai pasižiūrėti į situaciją. Kai kurie uždaviniai maloniai nustebino. Sakyčiau, ta užduotis netgi buvo vietomis žaisminga“, – teigia V. Dabrišienė.

REKLAMA


Ji pabrėžia, kad lengviausią egzamino dalį – pirmuosius uždavinius – išspręsti turėjo ir silpniau matematiką mokantys abiturientai.


„Kalbant apie išlaikymo ribą, pirmi uždaviniai tikrai buvo labai panašūs į jau keletą metų buvusius uždavinius. Ir tuos pirmuosius taškus tikrai galėjo surinkti kiekvienas, kas nors kiek pasimokė“, – sako mokytoja.


„Pirmieji uždaviniai metai iš metų labai panašūs, kartojasi, ir jeigu vaikas išsisprendė bent keletą buvusių egzaminų užduočių, skaitė programą, tai tikrai visus uždavinius turėjo greitai ir nesunkiai padaryti. Balų lengvų užteko tikrai, bet buvo ką paveikti ir gudresniems vaikams“, – priduria V. Dabrišienė.


Mokytoja pripažįsta, kad egzamine užduočių ir vietų, kuriose abiturientai galėjo suklysti, buvo.


„Vietų, kur buvo galima suklysti, vietų, kur galima apsirikti, truputėlį ne taip pagalvoti – tikrai buvo“, – teigia V. Dabrišienė.


Matematikos mokytoja pasidalino ir savo mokinių įspūdžiais po egzamino. Silpnesni, anot jos, išsprendė apie pusę egzamino, o gabesni mano gausiantys šimtukus.

REKLAMA


„Vaikai, grįžę iš egzamino, man rašė, kad egzaminas buvo labai lengvas. Kai kurie silpnesni vaikai rašė „net aš sugebėjau pusę išspręsti“, o gudresni rašė „šimtukas garantuotas“. Manau, jog šitas egzaminas tikrai bus sėkmingas“, – pasakojo V. Dabrišienė.


Trečiadienį abiturientų laikytas matematikos valstybinis brandos egzaminas yra trečias pagal jį pasirinkusių kandidatų skaičių.


Šiemet matematikos egzaminą laikyti pasirinko 15 095 kandidatų. Praėjusiais metais kandidatų buvo 15 293. Pastaruosius kelerius metus šį egzaminą laikančių abiturientų skaičius svyruoja apie 58–60 proc. visų egzaminus laikančių kandidatų.


Praėjusiais metais šio egzamino neišlaikė rekordiškai daug abiturientų – 35,4 proc. 2021-aisiais matematikos egzamino neišlaikiusių mokinių sumažėjo iki 15,2 proc., tačiau metais prieš tai – 2020-aisiais – šio egzamino neišlaikė taip pat didelis skaičius – 32,4 proc. abiturientų.


Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, palyginusi 2015–2022 metų matematikos egzamino rezultatus, pastebėjo, kad mokinių rezultatų prastėjimas vyksta nuosekliai jau daugelį metų.


Praėjusiais metais kilus nerimo audrai dėl rekordiškai prastų rezultatų, egzamino užduotis peržiūrėjo ministerijos suburta komisija, kuri pasiūlė egzamino vertinimo taškus koreguoti. Tačiau tai niekaip nepakeitė egzamino neišlaikiusiųjų ir pasiekusių patenkinamą lygį rezultatų.



Tiesa, pakeitus kai kurių užduočių vertinimo taškus, daugiau mokinių gavo šimtukus – nuo 58 jų padaugėjo iki 116.


Praėjusį pirmadienį prasidėjus pagrindinei brandos egzaminų sesijai, NŠA direktorė Rūta Krasauskienė teigė, jog šiais metais tikisi geresnių brandos egzaminų rezultatų. Pasak jos, abiturientams prieš egzaminus buvo suteiktos konsultacijos, vykdomi bandomieji testai, kurie, pažymėjo NŠA vadovė, padėjo pasiruošti rimčiau.


Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokykliniu ir valstybiniu brandos egzaminu ir baigsis birželio 27 d. muzikologijos mokykliniu egzaminu.


Egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 13 d.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)