I. Šimonytė: prezidentas turėtų aiškiai pasakyti, kaip jis skaito pasirašytą dokumentą dėl Vokietijos brigados

I. Šimonytė: prezidentas turėtų aiškiai pasakyti, kaip jis skaito pasirašytą dokumentą dėl Vokietijos brigados


Premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad prezidentas Gitanas Nausėda turėtų pateikti labai aiškią žinią, kaip jis skaito savo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu pasirašytą dokumentą dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Kartu ministrė pirmininkė tikina pasišpilkavimų tarp prezidento ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio nematanti.


„Nematau čia jokio pasišpilkavimo. Man atrodo, kad reikia labai aiškiai vertinti, kokia yra faktinė padėtis. Faktinė padėtis yra ta, kad Respublikos prezidentas yra pasirašęs tam tikrą dokumentą su Vokietijos kancleriu. Tai, matyt, kad reiktų labai aiškaus supratimo ir nepasišpilkavimo, o labai aiškios žinios, kaip gi tą pasirašytą dokumentą skaito jį pasirašęs prezidentas“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.


„Nes neužtenka sakyti, kad man viskas aišku. Būtų labai gerai, kad tas viskas aišku būtų pakankamai aiškus ir visiems kitiems“, – pridūrė ji.


I. Šimonytė akcentuoja, kad Vyriausybė ir toliau dirbs, kad partnerių Lietuvoje būtų kaip įmanoma daugiau ir kaip įmanoma greičiau.

REKLAMA


„Kokie bus konkretūs žingsniai jau įgyvendinant šiuos sprendimus kalbėsime, tarsimės kaip ir dabar tariamės ir tikrai demokratinėje valstybėje pasikalbėjimų viešoje erdvėje yra visokių ir visada ir nesiūlyčiau iš to daryt toli siekiančių išvadų“, – sakė premjerė.


Pirmadienį Seime per metinę Lietuvos-Vokietijos forumo konferenciją kilo diskusijos dėl brigados Lietuvoje dislokavimo. Vokietijos ambasadorius Lietuvoje pažymėjo, jog kalbos, esą Vokietija atsitraukia nuo savo įsipareigojimų dėl brigados, yra įžeidžiančios, o viešai reiškiamas nepasitenkinimas neatsiųs nė vieno papildomo kario į Lietuvą.


Reaguodamas į kilusias diskusijas, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis paragino prezidentą Gitaną Nausėdą pakartoti Berlyno ir Vilniaus susitarimą ir taip išsiaiškinti, ar šalys iš tikrųjų skirtingai skaito bendrą komunikatą ir nesutaria dėl kai kurių esminių jo detalių.


„Galbūt tie žmonės turi grįžti atgal prie susitarimo ir pakartoti: Lietuva tikrai pasirašinėjo susitarimą, kuris yra apie brigadą Lietuvoje. Susitarime yra sakinys, kad brigada yra Lietuvoje. Visi Lietuvoje taip supranta. Norime užtvirtinti tą faktą ir tą turi padaryti tie žmonės, kurie susitarimą pasirašė“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

REKLAMA


Prezidentūra netruko sureaguoti į užsienio reikalų ministro pareiškimą. Daukanto aikštės manymu, siūlymas paaiškinti Lietuvos prezidento ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pasirašytą susitarimą yra neatsakingas.


„Šiandien, praėjus pusei metų po dokumento pasirašymo nuskambėjęs užsienio reikalų ministro siūlymas peržiūrėti Lietuvos Respublikos Prezidento ir Vokietijos Federacinės Respublikos Kanclerio bendrą komunikatą dėl brigados Lietuvoje dislokavimo yra mažų mažiausiai neatsakingas“, – Eltai perduotame komentare teigė Prezidentūra.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)