Skaitmeninė knygų mugė: kas lietuviams patinka labiausiai?

Skaitmeninė knygų mugė: kas lietuviams patinka labiausiai?


Pasaulinė pandemija paskatino atsisakyti daugybės renginių, todėl didžiausia šalyje knygų platforma Knygos.lt nusprendė surengti mugę skaitmeninėje erdvėje. Nuo vasario 9 d. visą mėnesį skaitytojai gali susipažinti su naujausiomis knygomis ir sužinoti, kokios, tarp jų ir netikėtos, pernai lietuvių buvo perkamiausios. Savo mėgstamiausias knygas pristato ir žinomi žmonės.


Statistika ir naujienos


„Knygos.lt mugės" idėją vystėme jau seniai, o pasaulinė pandemija tik paskatino tai įgyvendinti. Nepretenduojame pakeisti šio svarbaus renginio, tačiau esame didžiulė elektroninė knygų parduotuvė, prekiaujanti net 1,2 mln. skirtingų knygų, taigi turime surinkę daugybę įdomios statistikos, pastebime įvairių tendencijų – visu tuo norime pasidalyti su plačia skaitytojų auditorija", – sako „Knygos.lt" vadovas Dovydas Pauliukonis.


Specialiai šiai mugei dedikuotoje svetainėje https://www.knygos.lt/muge pateikiamos naujausios knygos iš 30 populiariausių leidyklų, vyksta įvairūs pristatymai ir apžvalgos, pristatomos populiariausios knygos ir išskirtiniai pasiūlymai.

REKLAMA


Pristato perkamiausias 2020 m. knygas


„Naujienų yra įvairių – pavyzdžiui, laukiamiausios knygos „Petro Imperatorė II" jau rezervuota keli tūkstančiai egzempliorių. Vis tik labiausiai intriguojantis „Knygos.lt mugės" aspektas – praėjusių metų geriausių knygų dešimtukai. Pristatoma TOP 10 grožinės ir negrožinės literatūros knygų, knygų vaikams, jaunimui ir knygų anglų kalba. Be to, pateikiame bendrą perkamiausių 2020 m. knygų TOP 20, iš kurių net aštuonios – lietuvių autorių. Populiariausias grožines ir negrožines, taip pat vaikų ir jaunimo knygas vaizdo formatu pristato bene žymiausia Lietuvos skaitytoja Dovilė Filmanavičiūtė. Taip pat pateikiamos populiariausios knygos pagal 20 skirtingų žanrų, tarp jų – detektyvų, meilės romanų, biografinių ar istorinių knygų", – sako D. Pauliukonis.


Vadovas pabrėžia, kad šie geriausių knygų sąrašai sudaryti pagal praėjusių metų knygų pardavimų statistiką, o ne asmenines kritikų simpatijas ar antipatijas. Tai reiškia, kad geriausios knygos išrinktos pačių skaitytojų. Asmeniniais mėgstamiausių knygų dešimtukais dalijasi ir žinomi žmonės: rašytojas, humoristas, TV laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius, tinklaraštininkė Nora Žaliūkė-Knygų dama ir vadinamieji bookstagrameriai.

REKLAMA


Buvo ir netikėtų atradimų


D. Pauliukonis atskleidžia, kad per metus e. parduotuvėje buvo nupirkta beveik milijonas įvairių knygų, iš kurių ir paaiškėjo 2020 m. lyderės. Pavyzdžiui, tarp populiariausių biografijų atsidūrė dvi kunigų parašytos knygos. D. Pauliukonio pasvarstymais, lietuviai jose veikiausiai ieškojo dvasinės stiprybės ir atspirties. O pačia perkamiausia praėjusių metų knyga tapo Delios Owens romanas „Ten, kur gieda vėžiai". Istorija apie atsiskyrėlę iš Šiaurės Karolinos pelkių daugiau nei 7 kartus pralenkė antroje vietoje atsidūrusį Jeanine Cummins romaną „Amerikos purvas".


„Tarp perkamiausių jaunimo knygų atsidūrė tos, kuriomis remiantis buvo sukurti filmai bei serialai, pavyzdžiui, „Haris Poteris", „Žiedų valdovas". Vaikai itin domėjosi „Kakės Makės" nuotykiais. O štai tarp populiariausių negrožinės literatūros knygų atsidūrė daug savigalbos leidinių apie poros santykius, kaip suvaldyti nerimą ar kaip sutarti su vaikais – to, kas aktualu karantino laikotarpiu, kai nuo tarpusavio santykių priklauso ir gyvenimo kokybė", – sako ekspertas.


Užsakymų padaugėjo 83 proc.


D. Pauliukonio pastebėjimais, pandemijos metu ypač išaugo lietuvių susidomėjimas knygomis: pernai e. parduotuvė sulaukė 83 proc. daugiau užsakymų nei 2019-aisiais. Karantinas paskatino skaityti ir tuos, kurie iki šiol tuo mažai domėjosi: per metus atsirado 32 proc. naujų e. parduotuvės lankytojų, jų skaičius siekė net 3,2 mln. Bendras apsilankymų skaičius buvo netoli 10 mln., lankytojai per metus pervertė 48 mln. puslapių.


„Pastebėjome, kad pernai labiausiai augo susidomėjimas vaikų ir jaunimo literatūra, nes tėvai ieškojo, kuo užimti namuose daugiau laiko praleidžiančias atžalas. Be to, išpopuliarėjo asmenybės tobulinimo literatūra – atsirado didesnis noras pažinti save, išmokti ko nors naujo. Galiausiai, neapleista ir grožinė literatūra – iki šiol buvę populiarūs detektyvai, trileriai ir meilės romanai tapo dar perkamesni", – tendencijas apibendrina vadovas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)