Specialisto patarimai norintiems pradėti fotografuoti naktį

Specialisto patarimai norintiems pradėti fotografuoti naktį


Gamtos fotografija visada žavi ir įkvepia, o naktinis dangus šį efektą tik sustiprina. Nors tamsiuoju paros metu mus supa tamsa, pakėlus galvą į dangų galime rasti daugybę įdomių objektų, vertų mūsų objektyvo. Paukščių takas, skirtingos mėnulio fazės, žvaigždžių išsidėstymas ir judėjimas – tik kelios iš dažniausių alternatyvų. Visgi siekiant nufotografuoti plačią reiškinių įvairovę, reikia rimtai pasistengti: domėtis dangaus reiškiniais bei sekti orų prognozes. Tam, kad pirmieji žingsniai naktinės fotografijos srityje būtų lengvesni – dalinamės svarbiausiais patarimais.


„Norint nufotografuoti kažką daugiau nei paprastas žvaigždes ar Paukščių taką – reikia nemažai pasistengti. Domėtis dangaus reiškiniais, sekti orų prognozes bei dangaus kūnų ciklus. Kita vertus, artimiausi mėnesiai turėtų būti itin palankūs išbandyti savo jėgas, kadangi nusimato ne vienas dėmesio vertas reginys: pavyzdžiui, pirmoje vasaros pusėje pradėsiantys matytis šviečiantys sidabriškieji debesys ar visada naktinės gamtos entuziastų kraują kaitinantys žaibai. Todėl pasidomėti apie naktinės fotografijos principus tikrai verta, nes užfiksuojami rezultatai nudžiugins ne tik jus, bet ir artimuosius“, – teigia dangaus kūnų stebėtojų grupės „Sky Chasers LT“ atstovas Tadas Janušonis.

REKLAMA


Prieš pradedant fotografuoti – būtina pasiruošti

Laiko ir vietos planavimas fotografuojant naktį yra ne mažiau svarbus, kaip dieną. Siekiantys ryškiausių kadrų turėtų pabėgti nuo miesto šviesų, kurios sukelia šviesos taršą danguje. Be to, pasistenkite surasti ne tik pakankamai tamsią, bet ir gamtos objektais džiuginančią lokaciją. Fiksuojant vaizdus naktį galima neapsiriboti dangaus reiškiniais ir į galutinius rezultatus įtraukti įdomius kraštovaizdžio elementus.


Taip pat rekomenduojama išsirinkti fotografavimui tinkamiausią metą. Jei išvykę į gamtą išsikėlėte tikslus nufotografuoti konkrečius dangaus kūnus ar reiškinius, turite žinoti, kokiu metų laiku ir kur jie yra matomi. Ši informacija tikrai nėra savaime suprantama, todėl kiekvienam norinčiam reikėtų atlikti savo namų darbus.


Laimei, technologijų bendrovės suteikia gyvenimą palengvinančių sprendimų. Pradedantieji gali išmėginti svarbiausius kosmoso objektus ir reiškinius apibendrinančią išmaniąją programėlę, pavyzdžiui, „Sky Tonight“. Šio sprendimo kūrėjai vartotojams padeda susiorientuoti ir sprendžia kylančius iššūkius: pateikia svarbiausių reiškinių kalendorių, stebimo objekto pavadinimą ar dominančio dangaus kūno vietą.

REKLAMA


Ką galima pamatyti danguje?

Mėnulis pilnaties metu atspindi saulės šviesą, todėl šiuo metu beveik nesimato kitų dangaus objektų. Dėl to dažnai sakoma, jog jei norite pasidžiaugti įspūdinga žvaigždžių panorama – savo kelionę planuokite ne per pilnatį.


„Nors žvaigždžių stebėjimas pasiūlo nepamirštamą patirtį, Mėnulio didybė visada kviečia jį iš naujo įvertinti. Nutinka, jog Mėnulis pasipuošia milžinišku halu – įspūdingu šviečiančiu ratu, užimančiu didelę dangaus dalį, o kartais – spalvotais lankais. Dar retesniais atvejais Mėnulis, visai kaip Saulė, gali sukurti naktines vaivorykštes, kurių stebėjimas visada sukelia nepamirštamas patirtis. Taigi, Mėnuliui ryškiai šviečiant nusiminti tikrai nereikia. Nors šiuo metu matome mažiau žvaigždžių, matomas grožis tikrai nustebins“, – dalinasi T. Janušonis.


Aukščiausios kokybės dangaus nuotraukos pasiekiamos išmaniuoju telefonu

Fotografuojant reikia pasirinkti optimalius kameros nustatymus. Svarbiausias dėmesys turėtų tekti šviesos jautrumo (ISO), užrakto greičio ir diafragmos parinktims. Visi aspektai turi derėti kartu ir geriausiai atliepti fiksuojamo objekto reikalavimus.


„Išmaniojo telefono kameros kokybės pilnai pakanka norint užfiksuoti pakerinčius vaizdus. Be to, visada šalia esantis įrenginys siūlo ir kitų privalumų: visus dangaus objektus galime užfiksuoti čia ir dabar, todėl esame tikri, kad nepraleisime realiu laiku vykstančių dangaus reiškinių. Operatyvumo aspektą sustiprina patogumo jausmas. Nors išmaniajame įrenginyje taip pat patartina nustatyti optimalius kameros nustatymus, tačiau pažangiausiuose įrenginiuose, pavyzdžiui, naujai pasirodžiusiame „Huawei P60 Pro“ įdiegti dirbtinio intelekto algoritmai ir skirtingi fotografavimo režimai leidžia džiaugtis vienodai gražiais vaizdais net ir mažiau patyrusiems“, – pastebi T. Janušonis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)