Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ Vilniuje aidės jau gegužės 23–26 dienomis

Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ Vilniuje aidės jau gegužės 23–26 dienomis


Šiemet po žydintį Vilnių tradicijos garsai pasklis jau 51-ąjį kartą. Kaip ir kasmet, festivalis šurmuliuos įvairiose Vilniaus senamiesčio vietose: po sostinės kiemelius, skverus, bažnyčias ir kitas erdves pažirs susitikimų su tradicijų puoselėtojais, šokių vakaronių, pavienių folkloro atlikėjų ir ansamblių pasirodymų gausa, o savaitgalį didžioji festivalio veiksmo dalis persikels į Bernardinų sodą – čia skambės lietuvių folkloro ansamblių ir užsienio svečių koncertai, šurmuliuos tradicinių amatų ir kulinarinio paveldo mugė, veiks tiek suaugusiuosius, tiek vaikus naujo išmokti kviečiantis „Amatų kiemas“.


Partnerių turinys


Iš viso per keturias festivalio dienas įvyks net trys dešimtys renginių, todėl, ką veikti, čia atras kiekvienas: nuo energingiausių mažųjų iki išrankiausių muzikos gurmanų. Ypatingas autentiško folkloro subtilybes bus galima patirti penktadienį Šv. Kotrynos bažnyčioje nuaidėsiančiame lietuvių ir ukrainiečių polifoninės muzikos koncerte „Sutarimai ir atitarimai“ ar šeštadienį ten pat vyksiančiame solistų ir duetų koncerte „Čiulba čiulbutis“. Mažieji festivalio lankytojai kviečiami į šeštadienį Bernardinų sode juoku aidėsiantį vaikų folkloro koncertą „Saulytė“, o norintys išgirsti ir modernesnius folkloro sąskambius laukiami lenkų ir lietuvių alternatyvios muzikos grupės „Babadag“ koncerte penktadienį bei sekmadienį į Bernardinų sodą visus subursiančiame Sauliaus Petreikio koncerte „Kur suteka saulės“. Pačiai „Skamba skamba kanklių“ bendruomenei itin reikšmingas ketvirtadienio „Pasidainavimų vakaras“, kuris šįmet vyks festivaliui istoriškai svarbiame Alumnato kieme, nes būtent čia nuo festivalio gyvavimo pradžios telkėsi folkloro mylėtojai ir vyko į galingą bendruomenę sparčiai besikuriančius folkloro ansamblius sutelkę renginiai. Siekiant įamžinti šį kultūrinį reiškinį Alumnato kieme bus atidengta festivaliui skirta atminimo plytelė.

REKLAMA


Į tarptautinį folkloro festivalį „Skamba skamba kankliai“ atvyksta ir užsienio svečiai iš Latvijos, Estijos bei Italijos. Užsienio tautų folkloru pasigėrėti bus galima svečiams skirtame šeštadienio koncerte „Svetukai mano, rygailio!“ ir tą patį vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje skambėsiančioje „Nakties muzikoje“. Visgi „Skamba skamba kankliai“ suteikia galimybę ne tik pasigrožėti pasirodymais, bet ir įsitraukti į gyvą folkloro vyksmą: estų, latvių ir italų šokių bus galima pasimokyti visą sekmadienio naktį ūšiančiose „Naktinėse dūzgėse“. Negana to, etninės kultūros naktis „Naktinės dūzgės“ pasiūlys ir kitų įvairių užsiėmimų: vaidmenų žaidimų, sodų rišimo, piešimo, gintarinių amuletų ir apyrankių dirbtuvių ir dar daugiau!


Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“, gyvuojantis nuo 1973 m., yra vienas iš nedaugelio Europoje vykstančių autentiškos muzikos festivalių. Visgi „Skamba skamba kankliai“ yra ne tik muzikos festivalis, bet ir istoriškai svarbus kultūrinis reiškinys, buvęs itin svarbia lietuvių folkloro judėjimo dalimi, iš kurios kilo ir galinga, nepriklausomybę iškovojusi, „dainuojanti revoliucija“.


Daugiau apie festivalio renginius skaitykite festivalio svetainėje ssk.lt arba „Facebook“ puslapyje „Skamba skamba kankliai. Tarptautinis folkloro festivalis“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)