S. Stavickis-Stano žengė dar vieną žingsnį tvarumo link: namuose įsirengė saulės elektrinę

S. Stavickis-Stano žengė dar vieną žingsnį tvarumo link: namuose įsirengė saulės elektrinę


Visiems puikiai žinomas dainų atlikėjas, kompozitorius ir prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano propaguoja ne tik sveiką gyvenimo būdą, bet ir draugišką gamtai. Neseniai jis ant savo namo stogo įsirengė saulės elektrines, kad galėtų ne tik sutaupyti, bet ir prisidėti prie tvaresnių kasdienybės įpročių, keičiančių aplinką bei mažinančių jos taršą.


Šį šeštadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus prie ekranų kvies laida „Švarūs miestai – švari Lietuva“, pažindinanti su ekologiškais ir tvariais sprendimais, kuriuos puoselėja šalies miestai, juose veikiantys verslai bei neabejingų gyventojų iniciatyvos.


Augantis saulės elektrinių populiarumas yra nenuginčijamas ir vis daugiau žmonių pasirenka gaminti elektros energiją, pasitelkiant būtent saulės modulius. Kompozitorius, muzikos prodiuseris bei atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano taip pat visai neseniai prisijungė prie elektros gamintojų gretų.


„Tikslas yra ne vien tik saulės elektrinė, bet visa namo koncepcija, namo, kuris būtų žalias, kuris savaime gamintų energiją ir ją naudotų. Aišku, tai yra drambliuko svajonė, nes nėra tokių kaupiklių, kurie pilnai padengtų poreikius, ypač žiemą, bet link svajonės reikia artėti. Saulės elektrinė mano atveju nėra mados šauksmas, nemėgdžioju kaimynų ar nesiekiu gauti paramos, paprasčiausiai man neįmanoma kitaip. Turiu geoterminį šildymą, elektromobilį ir tiesa sakant, kai praeitais metais gavau sąskaitą už kilovatvalandę po 70 ct., negalėjau įsivaizduoti, kad įmanoma toks kainų kilimas. Tą kartą sąskaita nuo poros šimtų eurų išaugo iki kelių tūkstančių“, - laidoje pasakos žinomas vyras.

REKLAMA


Nusprendęs įsirengti saulės elektrines, atlikėjas norėjo, kad šios derėtų prie esamo namo vaizdo ir taptų tarsi neatsiejama jo dalimi. Laimei, namą projektavę „Studija lape“ architektai patikino, jog tai, kas yra šiuolaikiška, kas yra ateities produktas, negali sugadinti namo idėjos.


„Pats elektrinės įrengimas užtruko vos keletą dienų, ilgiau teko palaukti projektavimo, nes reikėjo su architektais susiderinti kaip tą darom, kaip išdėstom, nes vis tiek svarbu, jeigu lėktuvai leisis pro namą, kad gražiai atrodytų“, - juokaus Stano.


Šiandien rinkoje galima rasti dešimtis skirtingų įmonių, siūlančių saulės elektrinės įrengimą, tačiau tikrai ne visos jos yra patikimos. Stano sako, kad ilgiausiai užtruko būtent kompetentingų specialistų paieška, tačiau „Saulės banginiai“ ištiesė kur kas daugiau pagalbos rankų nei atlikėjas tikėjosi.


„Aš neturėjau laiko pats užsiimti paieška, derinimu, skaičiavimais, man reikėjo žmonių, kurie leis man atsipalaiduoti ir viskuo pasirūpins nuo A iki Z. Jie atvažiavo, su dronu įvertino vietą, suprojektavo, pristatė, sumontavo ir net padėjo su dokumentais, kas mano atveju būtų pražūtis“, - teigs vyras.

REKLAMA


Stano įsitikinęs, kad tvarūs sprendimai turėtų tapti kasdienybe, kadangi kaip gyvens mūsų vaikai ateityje, priklauso nuo to, kaip mes gyvename šiandien. Įsirengtos saulės elektrinės tapo dar vienu žingsniu tvarumo link, kurios anot specialistų finansiškai atsiperka per keletą metų.


„Mes sakom, kad saulės elektrinė turi atsispindėti sąskaitose, o ne žiūrint pro svetainės langą. Šis objektas išskirtinis tuo, kad pats namas yra unikalus, nesinorėjo sugadinti jo dizaino, teko priimti išskirtinius sprendimus, sumontuojant saulės elektrines ant plokščiosios, o ne šlaitinės, stogo dalies. Visgi, saulės elektrinės atsiperkamumas yra šimtaprocentinis, klausimas kyla tik kaip greitai. Tai yra tiesiogiai susiję su nepriklausomo tiekėjo siūlomomis kainomis, bet kaip pavyzdys, 10 kW elektrinė atsiperka per 2,5-4 metus“, - laidoje pasakos „Saulės banginiai“ komercijos direktorius Tomas Račkauskas.


Kita laidos tema: pjuvenos gali tapti kuru

Prieš daugiau nei aštuoniolika metų Girmantas Praninskas pradėjo domėtis medžio granulių situacija Lietuvoje ir sužinojęs daugiau apie šią kuro rūšį, nusprendė, kad gali rinkai pasiūlyti efektyvesnių sprendimų. Taip atsirado moderni medžio granulių gamykla, siekianti išgelbėti lentpjūves, medienos apdirbimo įmones nuo atliekų.


„Prieš daugiau nei du dešimtmečius lentpjūvės nežinodavo kur dėti pjuvenas, skiedras, visas tokias atliekas tiesiog sustumdavo į teritorijos pakraštį ir palikdavo pūti metų metus. Tačiau vienas švedų inžinierius pagalvojo, kad tas pjuvenas galima paversti į granules, taip vienam išsprendžiant problemą, o kitam pasiūlant naudingą energijos šaltinį. Toks sprendimas pasiteisino, nes per trisdešimt metų nuo nulinio granulių suvartojimo, šis skaičius visoje Europoje išaugo iki 40 mln. tonų“, - laidoje pasakos UAB „Granulita“ vadovas Girmantas Praninskas.



Kita laidos tema: moderni nuotekų valymo sistema tiesiog namų kieme

Nuotekų valymas yra svarbi ir neatsiejama gyvenimo dalis, kurią būtina atlikti tinkamai, kadangi neteisingai išvalytos nuotekos gali pridaryti rimtos žalos mus supančiai aplinkai. Vienas iš gamtai draugiškų nuotekų valymo būdų yra biologinis nuotekų valymas.


„Toks valymas vyksta mikroorganizmų pagalba. Mikroorganizmų mes nesamdome, tiesiog jie nuotekose randa maisto medžiagų ir jomis maitindamiesi valo vandenį. Svarbiausia jiems sudaryti palankias sąlygas, o tokios sudaromos kai jiems papildomai tiekiamas oras. Taip mikroorganizmų kolonijos didėja, nes joms reikalingi trys dalykai: maisto medžiagos, kurias gauna iš nuotekų, deguonis, gaunamas iš orapūčių ir tam tikra šiluma, kurios pakanka tokios, kokios atiteka nuotekos“, - laidoje teigs VDU profesorius Algirdas Radzevičius.


Gyventojai, kurie neturi galimybės prisijungti prie centralizuotų tinklų, tačiau nori patogumo ir buityje susidarančias nuotekas tvarkyti neteršiant aplinkos, gali priimti puikų sprendimą – įsirengti individualią ar grupinę nuotekų valymo sistemą tiesiog savo kieme.


„Tokie valymo įrenginiai skirti tarnauti žmogui bei jo poreikiams, o ne kad žmogus būtų priklausomas nuo jų veikimo. Nuotekų valymo sistemą visgi prašo būti prižiūrėti, tačiau įrenginys veikia ir funkcionuoja savarankiškai, o susikaupusį perteklinį dumblą galima valyti vos kartą per metus“, - pasakos MB „Digetra“ komunikacijos vadovė Jolita Cinkutienė.


Ekologija sugrįžta į jūsų ekranus. Nepraleiskite „Švarūs miestai – švari Lietuva“ laidos jau šį šeštadienį, 10:30 val. ryto, per Lietuvos ryto televiziją!


Partnerių turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)