LSMU mokslininkai kuria nervinę įtampą mažinančią kramtomąją gumą

LSMU mokslininkai kuria nervinę įtampą mažinančią kramtomąją gumą


Šiandien kone kiekvienas susiduria su stresu ir nervine įtampa. Lietuvos sveikatos mokslų universitete susibūrusi Deimilės Krukonės, Roberto Juciaus ir dr. Mindaugo Liaudansko komanda kviečia su šių problemų simptomais kovoti inovatyviai – išbandant raminamaisiais augaliniais ekstraktais praturtintą kramtomąją gumą.


Idėja kilo iš asmeninės patirties

Idėjos autorė Deimilė Krukonė pastebi, kad šiais įtampos kupinais laikais emocinis stabilumas yra itin svarbus. Pastebėjus, kad kramtant gumą nusiraminama bei mažėja nervinė įtampa, sugalvota tradicinę kramtomąją gumą praturtinti raminamuoju poveikiu pasižyminčiais augaliniais ekstraktais ir taip iškart spręsti kelias problemas.


Ir emocinei, ir burnos sveikatai

LSMU absolventų kuriamas produktas siekia atliepti kelis klientų poreikius. Pirmiausia, kitaip nei tradicinė kramtomoji guma, ši guma yra palanki burnos sveikatai. Alavijais praturtinta natūrali produkto sudėtis padeda palaikyti sveiką burnos ertmę – alavijų fermentai gerina gleivinės būklę, kraujagyslių darbą bei malšina skausmą.

REKLAMA


Antra, kramtomoji guma turi poveikį emociniam stabilumui. Alavijai ir kiti sudėtyje esantys augalai turi raminamąjį poveikį bei padeda efektyviai suvaldyti streso keliamus simptomus.


Galiausiai, gumos kramtymas gali turėti teigiamą poveikį maistinių medžiagų pasisavinimui bei natūralios energijos išsaugojimui.


Daugiausia dėmesio – švariai sudėčiai

Vienas pagrindinių uždavinių, kuriuos išsikėlė idėjos autoriai – sukurtas produktas turi atitikti švarios ir aiškios sudėties principus (ang. clean label, clear label). Tai reiškia, jog kramtomoji guma turi būti pagaminta iš kuo mažiau ingredientų, o pasirinktos sudedamosios dalys – būti pažįstamos vartotojams.


Pasirinktas švarios sudėties kelias produktą išskirtų iš kitų. Šiuo metu rinkoje populiariausios kramtomosios gumos dažniausiai yra pagamintos iš sintetinių ingredientų, tarp kurių – dirbtiniai saldikliai ir sintetiniai aromatizatoriai. LSMU mokslininkų kuriama inovatyvi kramtomoji guma yra pagaminta alavijų lapų želės ir vaistinių augalų ekstrakto pagrindu, todėl pasižymi aiškia ir patrauklia sudėtimi.


Produktą planuoja pardavinėti Lietuvoje

Nors šiuo metu kramtomosios gumos idėja gyva tik teoriniu lygmeniu, komanda darbus planuoja tęsti. Artimiausiuose planuose numatytas potencialių vartotojų rinkos tyrimas, produkto maketo kūrimas, tinkamo komercializavimo būdo identifikavimas bei lėšų pritraukimas. Galiausiai produktą planuojama pardavinėti Lietuvos rinkoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 39 (2023)

    Savaitė - Nr.: 39 (2023)

Daugiau >>