Amžini pokyčiai: kaip bėgant metams keičiasi moters krūtinė ir ką galima padaryti?

Amžini pokyčiai: kaip bėgant metams keičiasi moters krūtinė ir ką galima padaryti?


Grožio idealai ir suvokimas bėgant amžiams smarkiai keitėsi, vis dėlto, moters krūtinė nuo seno buvo laikoma moteriškumo simboliu. Tad nenuostabu, kad dažna moteris patiria emocinių išgyvenimų, kuomet pakinta jos krūtinės forma, dydis ir stangrumas. Pasak plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Manto Sakalausko, priežasčių, kodėl taip nutinka, yra įvairių, vis tik daugiausia tai susiję su nėštumu, genetika ir amžiaus nulemtais pokyčiais.


Pėdsakų palieka nėštumas


Nėra moters, kurios krūtų išvaizda per visą gyvenimą nepasikeistų, klausimas tik, kada tai nutiks ir kaip tai pasireikš. Bene didžiausias viso moters kūno ir ypač krūtų iššūkis, su kuriuo susiduriama dar jaunystėje, yra nėštumas. „Nėštumo metu krūtys smarkiai padidėja, nes išveša pieno liaukos. Gimus vaikui ir jį maitinant krūtys dar būna pilnos, vis tik po žindymo pieno liaukos atrofuojasi ir krūtys neretai tampa mažesnės, nei buvo iki nėštumo, be to, neretai atlaisvėja audiniai. Dėl to krūtys pasmunka žemyn", – teigia M. Sakalauskas.


Pasak „Nordclinic" plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo, tokie pokyčiai po nėštumo būna negrįžtami: jei krūtys pasmuko, jokios įprastinės procedūros ar masažai neatstatys jų pradinės formos, nes oda tiek susitraukti negali. Iš kitos pusės, jei moters genetika labai gera, retais atvejais krūtų forma net ir po gimdymo bei žindymo išlieka mažai tepakitusi.

REKLAMA


Su amžiumi mažėja stangrumas


Kitas krūtų išvaizdai įtakos turintis veiksnys, kuris pasireiškia šiek tiek vėliau, tai amžiaus nulemti pokyčiai. Organizmas po truputėlį sensta sulaukus 25-erių, tad ilgainiui tai pradeda matytis tiek veide, tiek ir kūne. Bėgant metams mažėja baltymų kolageno ir elastino kiekis, kuris lemia audinių stangrumą bei elastingumą. Vyksta audinių, riebalinio audinio bei pieno liaukų atrofija. Visa tai akivaizdžiai atsiliepia tiek krūtų formai, tiek jos tūriui bei stangrumui.


Tiesa, pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet pasmunka ir jaunų, negimdžiusių moterų krūtys. Dažniausiai taip nutinka, jei krūtys yra pilnesnės ir audiniai neatlaiko jų svorio. Juolab kad audinių elastingumo ir stangrumo trūkumą nulemia genetika.


Prevencija: stabilus svoris ir fizinis aktyvumas


Pasak M. Sakalausko, jei genai moteriai nebuvo dosnūs, natūraliais būdais pakogeruoti krūtinės formą nėra įmanoma. Kitais atvejais yra tam tikrų prevencijos priemonių, kurios gali šiek tiek ilgiau padėti išlaikyti krūtų stangrumą ir formą.

REKLAMA


„Pirmiausia rekomenduojama palaikyti stabilų svorį – staigūs jo pokyčiai atsiliepia visam kūnui. Numetus daug svorio lieka daug perteklinės odos, kurios pašalinti natūraliomis priemonėmis neįmanoma. Krūtys tokio atveju gali ištuštėti ir nusmukti žemyn. Nusmukti jos gali ir tuo atveju, jei priaugama daug svorio ir audiniai nepajėgia jo išlaikyti", – paaiškina M. Sakalauskas.


Gydytojo teigimu, palaikyti krūtinės formą ir stangrumą šiek tiek padeda ir reguliarus fizinis aktyvumas. O štai įvairūs stangrinamieji ar putlinamieji krūtinės kremai stebuklų nepadarys.


Sprendimai priklauso nuo problemos


Pasak M. Sakalausko, būdų, kaip spręsti minėtas problemas, yra keletas – jie priklauso nuo konkrečios problemos. Tais atvejais, kai netenkama daug svorio ar baigiama žindyti, krūtys ištuštėja ir atsiranda laisvos odos, tačiau krūtų pozicija nepakinta, galimas jų didinimas implantais. Tokiu būdu įprastai išsprendžiama krūtų tuštumo problema, nebent krūtys buvo sumažėjusios drastiškai, tuomet tenka papildomai šalinti ir laisvų audinių.


Neretas atvejis, kai moterys nepageidauja didesnių krūtų, o tiesiog nori, kad jos būtų aukščiau. Tuomet atliekama krūtų pakėlimo operacija – pašalinami pertekliniai odos ir, jei reikia, krūtų audiniai. Esant poreikiui tokia procedūra gali būti derinama ir su krūtų didinimu.


Natūraliausias būdas pakeisti krūtų formą, ją padidinti ir suteikti stangrumo, yra krūtų pildymas nuosavais riebalais. Tokia procedūra tinkama, jei krūtinė nėra smarkiai nukarusi. „Šiek tiek riebalų yra nusiurbiama iš problemiškesnių zonų, tokių kaip pilvo apačia, juosmuo ar vidinė šlaunų pusė. Tuomet krūtinė pildoma paruoštais persodinti riebalais. Tokiu būdu galima ją padidinti vienu, maksimaliai dviem dydžiais, rezultatas yra subtilus, natūralus", – paaiškina „Nordclinic" plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.



M. Sakalausko pastebėjimais, nors krūtų didinimo operacijos yra pačios populiariausios iš plastinių operacijų visame pasaulyje, vis tik į kliniką besikreipiančioms moterims šiek tiek aktualesnis yra krūtų pakėlimas arba jo derinimas su krūtinės didinimu.


Sukelia didelių kompleksų


Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojui tenka daug bendrauti su pacientėmis, todėl M. Sakalauskas nekart įsitikino, kad dėl amžiaus, nėštumo ar svorio netekimo susiformavę krūtų pokyčiai moterims sukelia didelių kompleksų: jos negali vilkėti patinkančių drabužių, vengia iškirpčių ir atvirų maudymosi kostiumėlių, krūtinę maskuoja po laisvomis palaidinėmis. Liemenėlės dažniausiai nešiojamos su pakietinimu, siekiant pakelti krūtis ir sukurti didesnės krūtinės iliuziją.


„Tai – labiau psichologinės nei fizinės problemos, tačiau jos atima daug energijos, ir labai retas atvejis, kuomet į mus kreiptųsi išties dailią krūtinę turinti moteris. Laimei, šiuolaikinės procedūros leidžia joms padėti ir suteikti daugiau pasitikėjimo savimi. O kad ta savivertė išties padidėja, mes matome po operacijos bendraudami su pacientėmis – jos būna daug linksmesnės, plačiai šypsosi. Net ir akių kontaktas visai kitoks – akys švyti džiaugsmu", – apibendrina M. Sakalauskas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)