Mokslininkai kol kas neįvardijo radioaktyviųjų dalelių Šiaurės Europoje šaltinio

Mokslininkai kol kas neįvardijo radioaktyviųjų dalelių Šiaurės Europoje šaltinio


Olandų specialistai kol kas negali įvardyti radioaktyviųjų dalelių, kurių koncentracijos padidėjimas buvo užfiksuotas Šiaurės Europoje, kilmės šalies. Tai sekmadienį pareiškė Nyderlandų nacionalinis sveikatos apsaugos ir aplinkos institutas.


Birželio 26 d. Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos Parengiamosios komisijos Tarptautinė stebėsenos sistema pranešė, kad birželio 22-23 dienomis virš Šiaurės Europos ji užfiksavo cezio-134, cezio-137 ir rutenio-103 izotopų koncentracijos padidėjimą.


Nyderlandų nacionalinis sveikatos apsaugos ir aplinkos institutas atliko apskaičiavimus, kad nustatytų šių radionuklidų šaltinį. Apskaičiavimai rodo, kad jie „pasiekė Skandinaviją iš Rusijos vakarinės dalies pusės“. „Bet tiksliau nustatyti šaltinį neįmanoma dėl ribotos duomenų apimties, - pabrėžė instituto atstovai. – Šiuo metu kilmės šalis negali būti įvardyta“.


Penktadienį žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog birželio pradžioje Švedijos, Norvegijos ir Suomijos branduolinės ir radiacinės saugos institucijos užfiksavo atmosferoje virš Šiaurės Europos vadinamosios „reaktorių kilmės“ radioaktyviųjų izotopų koncentracijos padidėjimą. Rusijos koncerno „Rosenergoatom“ atstovai tą pačią dieną pareiškė, kad šalies šiaurės vakaruose esančios Leningrado ir Kolos atominės elektrinės dirba įprastu režimu, o radiacinė situacija jose yra normali.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)