6 patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkant namų vaistinėlę

6 patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkant namų vaistinėlę


Kad ir kaip vilioja būti pasiruošus visoms gyvenimo situacijoms, „Eurovaistinės" vaistininkai pastebi, kad vis daugiau klientų pirmenybę teikia namų vaistinėlei, kurioje būtų tik baziniai ir būtiniausi vaistai ar medicinos priemonės. Vaistininkė Jovita Juodsnukytė dalinasi 6 patarimais, ką naudinga žinoti komplektuojant namų vaistinėlę.


1. Pasirinkite Jums tinkamas priemones žaizdų dezinfekcijai ir jų tvarstymui. Pasak vaistininkės, kiekvienoje vaistinėlėje svarbu turėti priemonių, kurios reikalingos susižeidus, tam naudinga turėti dezinfekcijos priemonių, tvarsčių bei pleistrų. „Namų vaistinėlėje geriausia turėti vandenilio peroksido arba šiuolaikinių purškiamų antiseptikų, kurie negraužia žaizdų. Svarbu prisiminti, kad žaizdų negalima dezinfekuoti su rankoms skirtu dezinfekciniu skysčiu", – pataria vaistininkė.


Renkantis tvarsčius, vaistininkė atkreipia dėmesį, kad jų gali būti sterilių ir nesterilių. Sterilūs tvarsčiai skirti dėti ant žaizdos, o nesterilūs – tik tvirtinti aplink. Vis dėlto namuose daugelis teikia pirmenybę pleistrams, jie dažnai yra patogesnis ir mažiau pastangų reikalaujantis pasirinkimas. Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad pleistrus taip pat reikėtų rinktis atsižvelgiant į situaciją. Pavyzdžiui, atsparūs vandeniui pleistrai patogūs buityje, daug gaminantiems, besitvarkantiems namus, tačiau jeigu turite jautrią odą geriau rinktis šiam odos tipui skirtus pleistrus, kurie yra pralaidesni, gaminami pasitelkiant jautriai odai tinkančias medžiagas.

REKLAMA


2. Turėkite vaistų nuo alergijos, net jeigu manote, kad nesate alergiški. Kiekvienų namų vaistinėlėje rekomenduojama turėti vaistų nuo alergijos, nes, pasak vaistininkės, niekas negali žinoti, kada jų prireiks. Rekomenduojama rinktis tam skirtus nereceptinius vaistus, vaikams – specialų siurpą nuo alergijos. Tie, kurie turi stipresnes alergijas, susiduria su anafilaksiniu šoku, namų vaistinėlę turėtų papildyti adrenalinu.


3. Namų vaistinėlėje svarbūs vaistai nuo skausmo ir temperatūrai malšinti. Formuojant bazinę vaistinėlę, kurios padėtų įveikti temperatūrą ir skausmą, dažnai tai gali būti vienas preparatas, kuris padėtų daugeliu atvejų. „Tikrai nereikia namuose turėti daug vaistų, svarbu išsirinkti tuos, kurie jums tinka ir padėtų pakilus temperatūrai ar užklupus skausmui. Svarbu nepamiršti pasirūpinti ir preparatais skirtais vaikams, jiems temperatūra dažnai pakyla naktį arba vakare, todėl vaistų visada naudinga turėti namuose", – pataria J. Juodsnukytė.

REKLAMA


4. Nudegus naudinga turėti pantenolio putų. Namų vaistinėlėje, kurioje tik būtiniausios priemonės naudinga turėti pantenolio putų, kurios padėtų tiek nusideginus gaminant, tiek nudegus saulėje. Vaistininkė primena, kad nusidegintą vietą iš pradžių reikėtų vėsinti kambario temperatūros vandeniu, o tuomet purkšti putas. Jeigu nusideginus susiformavo žaizda ar situacija yra dar blogesnė, tuomet rekomenduojama iškart vykti į ligoninę.


5. Esant patempimui ar išsinarinimui svarbūs elastiniai tvarsčiai. Pasitempus ar išsinarinus namuose naudinga turėti elastinių tvarsčių, tačiau svarbu jais pernelyg stipriai neveržti ir nebintuoti sužeistos vietos, nes tai trikdo kraujotaką. Jeigu sumušimas toks, kad sunku paeiti, šlubuojama, vaistininkė rekomenduoja vykti į ligoninę ir atlikti reikalingus tyrimus.


6. Namų vaistinėlėj turėkite tik tai, ko jums reikia. „Eurovaistinės" vaistininkė J. Juodsnukytė pasakoja, kad vaistinėse sulaukia daugybės nebetinkamų vartoti ir naikintinų vaistų, todėl klientams formuojant savo vaistinėlę rekomenduojama apgalvoti jos turinį, geriausia konsultuotis su farmacininku, kuris padės išsirinkti tinkamas priemones. Namų vaistinėlę rekomenduojama patikrinti kasmet ir netinkamus vartoti vaistus grąžinti į vaistinę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)