Patarimai, kurie padės įveikti nerimą

Patarimai, kurie padės įveikti nerimą


Nuolat kankinantis nerimas, nemiga, neužtikrintumo jausmas – tai tik keletas signalų įspėjančių, kad turėtume skirti daugiau dėmesio savo psichologinei būsenai. „Eurovaistinės“ vaistininkai pastebi, kad vis daugiau klientų vaistinėje ieško raminančiai veikiančių priemonių, tam naudingi ir įvairūs vaistiniai augalai.


Pandemijai vis dar koreguojant daugeliui įprastą kasdienybę, vaistininkai pasakoja, kad klientai dažniau teiraujasi, kaip įveikti nerimą ir jo sukeliamus psichologinės būsenos sutrikimus. Per gruodį įsigyjamų maisto papildų nervų sistemai kiekiai išaugo daugiau nei penktadaliu.


„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad klientai dažniausiai kreipiasi dėl kankinančios nemigos. Šio miego sutrikimo priežastys gali būti įvairios, farmacininkai dažnai bando išsiaiškinti, ar klientai laikosi tinkamos miego higienos, kartais pakoreguoti kasdieniai įpročiai padeda susigrąžinti kokybišką poilsį, tačiau kai kuriems prireikia ir maisto papildų ar kitų vaistinių preparatų. „Turintys miego sutrikimų dažniausiai vartoja melatonino turinčius preparatus, jie šiuo metu yra labai dažnai įsigyjami, nes padeda greičiau užmigti“, – pastebi vaistininkė.

REKLAMA


Melatoninas – natūralus miego hormonas, kuris žmogaus organizme gaminasi pats, tamsiuoju paros metu, jis ypač gausiai gaminasi 23–3 valandomis, dėl to tuo metu mes giliai ir ramiai miegame. Pasak vaistininkės, vartojant preparatus, kurio sudėtyje yra melatonino, sutrumpėja užmigimo laikas ir nepabundama naktį, o rytą atsikeliama esant žvaliam.


Vaistininkai taip pat priduria, kad šiuo metu paklausūs ir valerijonų bei kitų vaistinių augalų preparatai, kurie ramina, stiprina nervų sistemą ir kartu padeda užmigti. Būtent vaistažolių preparatai dažnai yra pirmasis pasirinkimas bandant įveikti nerimą ar kovoti su nemiga.


Vaistininkė Kristina Staivė sako, kad siekiant įveikti blogas emocijas, naudinga vakare išgerti melisos sumaišytos su pipirmėtėmis arbatos ir ramiai apgalvoti savo emocijas. Kovojant su nerimu, pasak farmacininkės, naudinga ir jonažolė. Vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį, kad vartojant bet kurias vaistažoles reikalinga pasikonsultuoti su vaistininku, nes jose yra daug vaistinių medžiagų, todėl svarbu įvertinti galimas nepageidaujamas reakcijas su kitais vaistiniais preparatais.

REKLAMA


Taip pat įveikti nerimą gali padėti įvairūs preparatai, kurių sudėtyje yra rausvažiedės pasifloros, jie išsiskiria tuo, kad padeda įveikti nerimą, tačiau neslopina ir nemigdo. Nervinei sistemai naudinga magnio ir B grupės vitaminų turintys preparatai.


Vis dėlto „Eurovaistinė“ jau ir gruodį fiksavo išaugusį receptinių raminamųjų vaistų įsigyjančių klientų skaičių, jų įsigyjama 5 proc. dažniau lyginant su ankstesniais metais, jis išlieka didėjantis ir sausį. Anot vaistininkės, gauti receptą tokiems vaistams nėra lengva, jie dažniausiai paskiriami tik išbandžius kitas priemones. „Pandemijos ir karantino metu žmonės labai prastai jaučiasi, kai kurie yra vieniši, liūdni, nesusitvarko su savo emocijomis, manau, kad tai ir lemia padidėjimą“, – sako vaistininkė J. Juodsnukytė.


Farmacininkai pataria susidūrus su nerimu pasikonsultuoti su vaistininku, o pajutus, kad šios būsenos įveikti nepavyksta, kreiptis į gydytojus. Taip pat svarbu nepamiršti, kad maisto papildai negali atstoti subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo.


10 patarimų, kaip įveikti nerimą:


1. Užsiimkite aktyvia fizine veikla – sportuokite, išeikite pasivaikščioti.


2. Bendraukite su artimaisiais telefonu arba vaizdo skambučiais.


3. Atraskite veiklą, kuria mėgaujatės ir ja užsiimkite.


4. Neslėpkite, kaip jaučiatės, ir pasipasakokite artimiesiems.


5. Leiskite daugiau laiko gryname ore.


6. Ribokite naujienų sekimą, tai padės sumažinti pandemijos sukeliamą nerimą.


7. Pradėkite rašyti dienoraštį, kuriame galėtumėte išdėstyti savo jausmus.


8. Stenkitės valdyti savo mintis, pagalvokite, ar galite kažką padaryti dėl to, ko nerimaujate.


9. Daugiau bendraukite su pozityviai nusiteikusiais žmonėmis.


10. Jeigu jaučiate, kad nerimo nepavyksta įveikti, būtinai kreipkitės į specialistus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)