Pilvo raumenų problema kamuoja 70 proc. gimdžiusių moterų: tai – ne vien estetinė problema

Pilvo raumenų problema kamuoja 70 proc. gimdžiusių moterų: tai – ne vien estetinė problema


Besirūpindamos kūdikiu moterys neretai mažiau dėmesio skiria savo išvaizdai, tačiau negalima paneigti fakto, kad dėl nėštumo jų kūnas išgyvena didelius pokyčius. Vienas jų – tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimas, dar vadinamas diastaze, gali kamuoti net iki 70 proc. visų gimdžiusių moterų.


Kauno „Kardiolitos klinikų“ Bendrosios ir pilvo chirurgijos centro abdominalinės chirurgijos gydytojai sako, kad tai ne tik estetinė problema, bet ir didelį fizinį diskomfortą kelianti būklė.


„Ilgą laiką ignoruojama diastazė gali lemti ne tik estetines, bet ir fizines problemas. Dėl netaisyklingos tiesiojo pilvo raumens padėties, šio raumens krūvis persiskirto į kitas raumenų grupes, pavyzdžiui, atitenka stuburo, juosmens ir dubens raumenims. Ilgainiui dėl patiriamo krūvio gali išsivystyti stuburo problemos, juosmens skausmai, o diastazės vietoje atsirasti išvarža“, – teigia chirurgai.


Problema – aiškiai pastebima ir apčiuopiama

Diastaze vadinama būklė, kai, dažniausiai, nėštumo metu į šalis išsiskiria tiesieji pilvo raumenys. Tiesiuosius pilvo raumenis išilgai bambos jungiantis sausgyslinis audinys, dar vadinamas baltąja ar vidurine pilvo linija, dėl didelio spaudimo iš pilvaplėvės ertmės vidaus į raumenis gali išsiplėsti į šonus.

REKLAMA


Vienas iš pagrindinių diastazės požymių – tai po nėštumo ir gimdymo atsikišęs pilvukas, kurio nepavyksta atsikratyti nei sportuojant, nei laikantis dietų. Be to, įprastai išilgai bambos einanti baltoji linija tampa labiau pastebima ir išlieka vizualiai platesnė.


„Nors tam tikri diastazės požymiai yra akivaizdūs, pakitusi raumenų padėtis gali būti pastebima ne iškart. Pasitikrinti, ar raumenys išsiskyrę, ar ne, galima apčiuopos būdu. Jeigu raumenys yra prasiskyrę, išryškėjusį sausgyslinio audinio tarpą išilgai bambos galima pajusti prispaudus kelis pirštus – jie be didesnio pasipriešinimo įdumba į vidų“, – pažymi abdominalinės chirurgijos gydytojai.


Retesniais atvejais diastazė gali atsirasti ir vyrams, ypač tiems, kurie turi antsvorio, intensyviai sportuoja ar dirba sunkų fizinį darbą. Dėl amžinių pilvo raumens pakitimų ir jungiamojo audinio struktūros pokyčių, ši sveikatos būklė gali pasireikšti ir abiejų lyčių vyresnio amžiaus žmonėms.

REKLAMA


Efektyviausias sprendimas – chirurginė procedūra

Nuolatinis pilvo sienos raumenų stiprinimas sportuojant ir atliekant specialiai šioms raumenų grupėms skirtus pratimus gali padėti išvengti tiesiųjų pilvo raumenų diastazės. Tačiau pastebėjus problemą, abdominalinės chirurgijos gydytojai rekomenduoja anksčiau ar vėliau atkurti anatominę raumenų padėtį.


Pilvo raumenų būklė paprastai įvertinama praėjus 1,5–2 mėnesiams po gimdymo. Būna atvejų, kai pilvo raumenų atsistatymui pakanka kineziterapinių pratimų, tačiau nepasiekus norimų rezultatų per maždaug metus laiko, būtina pasikonsultuoti su chirurgu ir pilvo sienos vientisumą atkurti operacijos metu.


Per dvi valandas trunkančią chirurginę operaciją prasiskyrę tiesieji pilvo raumenys yra pritraukiami atgal; tai galima atlikti dviem būdais. Pacientei turint nedidelį odos ir poodžio perteklių žemiau bambos, tokiu atveju atliekamas nedidelis, 10–15 cm pjūvis, kuris laikui bėgant sugyja ir tampa vis mažiau pastebimas. Kitu atveju operacija atliekama minimaliai invaziniu būdu: šiek tiek aukščiau gaktikaulio atliekami keli nedideli odos pjūviai, per kuriuos įstumiama kamera ir specialūs darbiniai instrumentai.


Tam tikrais atvejais operacijos metu gali būti naudojamas ir specialus tinklelis, kuris per kelias savaites įauga į pilvo sieną ir papildomai sustiprina silpnus tiesiuosius pilvo raumenis.



Operacija nedaro įtakos nėštumui ateityje

Po pilvo raumenų diastazės operacijos pacientai turi dėvėti specialų pjūvio vietą prilaikantį korsetą, kuris taip pat sumažina judant jaučiamą pooperacinį skausmą. Intensyvaus sporto ar aktyvesnės fizinės veiklos rekomenduojama vengti bent 1,5–2 mėnesius.


„Dirbant sėdimą darbą, pacientai gali sugrįžti dirbti jau po 2 savaičių, dirbant fizinį darbą – po mėnesio ar šiek tiek daugiau. Nors šiai procedūrai taikomas pooperacinis laikotarpis yra santykinai ilgas, komplikacijų rizika atliekant operaciją ir po jos – nedidelė. Be to, atlikta diastazės operacija nedaro jokios įtakos nėštumui ateityje, tačiau siekiant geriausių rezultatų, ją geriausia atlikti po paskutinio gimdymo“, – akcentuoja gydytojai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)