Apie kokias ginekologines ligas gali įspėti skausmas pilvo apačioje

Apie kokias ginekologines ligas gali įspėti skausmas pilvo apačioje


Vienokius ar kitokius skausmus pilvo apačioje jaučia daugelis vaisingo amžiaus moterų. Jų priežastys gali būti labai įvairios. Vieni jų nekelia pavojaus sveikatai, kiti gali įspėti apie rimtas ginekologines ligas, kurių negydant gresia komplikacijos.


Apie galimas skausmų pilvo apačioje priežastis ir jų gydymo būdus pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje ir Kretingoje gydytoja akušerė ginekologė Sigita Neverauskienė.


Dažniausios skausmą pilvo apačioje sukeliančios priežastys

Pasak gydytojos, apatinės pilvo dalies ar dubens skausmai gali būti ūminiai arba lėtiniai. Jie gali būti nulemti ginekologinės ar kitos kilmės – virškinimo, šlapimo, nervų sistemų ligų, kaulų ir raumenų skausmų, psichologinių problemų.


Dėl ginekologinių priežasčių atsiradę ūminiai skausmai būna aštrūs, jie gali prasidėti staiga, vis stiprėti, nepraeiti nuo nuskausminamųjų vaistų. Tokius skausmus dažnai lydi pykinimas, silpnumas, pilvo pūtimas, kraujavimas iš makšties. Galimos priežastys – kiaušidės plyšimas (dažniausiai kiaušidės cistos vietoje), kiaušidės apsisukimas, negimdinis nėštumas, mažojo dubens uždegiminė liga. Rečiau gali pasireikšti komplikacijos dėl gimdos miomų.

REKLAMA


Lėtiniai pilvo apačios ar dubens skausmai dėl ginekologinių priežasčių vargina nuolat ar su pertraukomis ne trumpiau kaip šešis mėnesius. Statistiniai duomenys skelbia, kad lėtiniais pilvo apačios ar dubens skausmais skundžiasi viena iš septynių vaisingo amžiaus moterų. Galimos šių skausmų priežastys – endometriozė, gimdos miomos, kiaušidžių cistos, lyties organų nusileidimas, likę padariniai po mažojo dubens uždegiminės ligos, sąaugos mažajame dubenyje, dubens venų stazės sindromas, kiaušidžių liekanos ar blokuotos kiaušidės sindromas. Ilgai besitęsiantys skausmai blogina moters gyvenimo kokybę, trikdo kasdienį gyvenimą.


Daugeliui vaisingo amžiaus moterų cikliškai gali pasireikšti ovuliaciniai ar priešmenstruaciniai pilvo skausmai. Kai kurios moterys juos jaučia stipriau nei kitos. Ir nors šie skausmai nėra pavojingi, blogėjant gyvenimo kokybei ar nukenčiant socialiniam gyvenimui, gali būti skiriamas gydymas.

REKLAMA


Ūminių skausmų atveju būtina skubi gydytojo konsultacija, kad būtų nustatyta diagnozė ir laiku suteikta pagalba.


Lėtinių skausmų varginamos pacientės dažniausiai jaučia spaudimą, sunkumą dubenyje. Skausmas apibūdinamas kaip bukas, vis pasikartojantis, skauda lytinių santykių metu, šlapinantis, tuštinantis, ilgai sėdint. Kai kuriais atvejais lėtiniai skausmai gali būti pastovūs, stiprūs, spazminio pobūdžio.


Gydytoja akušerė ginekologė Sigita Neverauskienė pabrėžia, kad tik nustačius nusiskundimų priežastį galima skirti efektyvų gydymą. Pasak jos, ieškant tikslios nusiskundimų priežasties ir stengiantis numalšinti skausmą, pacientės ištyrime dažnai dalyvauja kelių specialybių gydytojai.


Apie kokias rimtas ginekologines patologijas gali įspėti lėtinis skausmas

Pasak gydytojos, viena iš lėtinius pilvo skausmus sukeliančių ligų yra endometriozė. Sergant šia liga, gimdos gleivinės (endometriumo) ląstelės išveša už gimdos ribų. Skausmai jaučiami dėl ligos židiniuose vykstančio uždegimo. Pažeisti audiniai randėja, randiniam audiniui sujungus skirtingas struktūras ir organus, formuojasi sąaugos. Dėl hormonų kiekio svyravimų mėnesinių ciklo metu nusiskundimai gali keistis, skausmai gali sustiprėti prieš mėnesines arba jų metu.


„Dar viena priežastis, galinti sukelti įvairaus pobūdžio pilvo skausmus – gimdos mioma. Tai – gerybinis auglys, susidarantis iš gimdos raumeninio sluoksnio ląstelių. Maudžiantis skausmas būdingas miomos degeneracijai, uždegimui, o stiprūs skausmai – miomai apsisukus ar plyšus jos kraujagyslei. Dideli miomų mazgai gali spausti aplinkinius organus – šlapimo pūslę ar tiesiąją žarną“, – pasakoja akušerė ginekologė.



Funkcinės kiaušidžių cistos dažnai nesukelia simptomų, bet jeigu jos didelės, gali varginti pilvo apačios sunkumas ar sunkiai nusakomas maudimas. Plyšusios cistos gali sukelti stipresnį skausmą, vidinį kraujavimą.


Mažojo dubens uždegiminė liga – klinikinis sindromas, kurį sukelia mikroorganizmai, kylantys iš makšties ir/ar gimdos kaklelio į gimdą, kiaušintakius, kiaušides, kitus šalia esančius organus. Dažniausiai uždegimą sukelia chlamidijos ir gonokokai. Rečiau – bakterinės vaginozės sukėlėjai, mikoplazmos, streptokokai, žarnyno lazdelės. Dėl buvusios mažojo dubens uždegiminės ligos vienai iš keturių moterų gali pasireikšti lėtiniai dubens skausmai, formuojasi sąaugos.


Kiaušidžių liekanos ar blokuotos kiaušidės sindromas diagnozuojamas, kai po anksčiau atliktos operacijos likęs kiaušidės audinys apauga sąaugomis. Pasak S. Neverauskienės, skausmas šiuo atveju būna cikliškas, galimi skausmingi lytiniai santykiai.


Dubens venų stazės sindromui būdingas šių venų išsiplėtimas, sutrikęs kraujo nutekėjimas. Padidėjus vidiniam pilvo spaudimui, pavyzdžiui, po lytinių santykių, prieš mėnesines, sportuojant, po ilgo stovėjimo skausmai sustiprėja. Taip pat jaučiamas pilvo apačios tempimas, sunkumas.


Lėtinio skausmo gydymas priklauso nuo jo priežasties

Pasak patyrusios specialistės, skirtingų skausmo priežasčių gydymas taip pat yra skirtingas. Kiaušidės plyšimo ir vidinio kraujavimo, kiaušidės apsisukimo, taip pat ir negimdinio nėštumo atvejais taikomas operacinis gydymas. Mažojo dubens uždegiminė liga pirmiausia gydoma antibiotikais, o formuojantis pūliniui sprendžiama dėl operacinio gydymo. Diagnozavus endometriozę, kiaušidžių cistas, miomas, galimas tiek hormoninis, tiek operacinis gydymas. Sprendimai dėl ligos gydymo būdo aptariami ir priimami kartu su paciente.

REKLAMA


Kiaušidžių liekanos ar blokuotos kiaušidės sindromo atveju pirmiausia skiriamas kiaušidžių veiklą slopinantis hormoninis gydymas. Simptomams tęsiantis, sprendžiama dėl operacinio gydymo – kiaušidės pašalinimo. Sąaugos mažajame dubenyje atidalinamos chirurginiu būdu. Kai kuriais lėtinių skausmų atvejais taikoma psichoterapija, fizioterapija, pacientė taip pat gali būti nukreipiama ir skausmo specialisto konsultacijai.


Tinkamą gydymą gali paskirti tik specialistas


Gydytoja sako, kad visais ūmių pilvo skausmų atvejais būtina skubiai kreiptis konsultacijos į specialistą, kad būtų nustatyta diagnozė ir laiku suteikta pagalba.


„Lėtinių skausmų varginamos pacientės dažnai jau būna bandžiusios skausmus malšinti analgetikais. Tačiau tik specialistas gali paskirti reikalingus tyrimus skausmo priežasčiai diagnozuoti ir, nustatęs diagnozę, paskirti tinkamą gydymą, padėsiantį išvengti nemalonių komplikacijų ir žymiai pagerinsiantį moters gyvenimo kokybę“ – baigdama pokalbį pabrėžia gydytoja akušerė ginekologė Sigita Neverauskienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)