Atšalę orai – nestabilaus kraujospūdžio kaltininkai

Atšalę orai – nestabilaus kraujospūdžio kaltininkai


Dėl nepastovios oro temperatūros bei dažnų atmosferos slėgio svyravimų padidėja krūvis širdžiai ir kraujotakos sistemai. Dažna orų kaita ypač kenkia turintiems nestabilų kraujospūdį.


Remigija ZINKEVIČIENĖ


Apniukusiomis dienomis labai svarbu nuolat sekti kraujospūdį, nes jo nestabilumas gali būti pablogėjusios savijautos priežastis ar signalizuoti apie sunkesnių ligų pradžią. Sergančiųjų hipertenzija žmonių kraujospūdis linkęs labiau šokinėti negu sergančiųjų hipotonija. Jei kraujospūdis būna nuolat padidėjęs arba jis dažnai šokinėja, reikėtų patikrinti širdį, kraujotakos sistemą ir inkstus. Nedidelius arterinio spaudimo svyravimus, pasitarus su gydytoju, galima koreguoti ir naminėmis priemonėmis.


Tinkama mityba – labai svarbu


Tokiu metu ypač pažeidžiami būna žmonės, sergantys širdies ir kraujotakos sistemos ligomis: išemine širdies liga, hipertenzija, kraujagysline distonija, ateroskleroze. Dėl cholesterolio apnašų kraujospūdis kyla neišvengiamai. Apnašos kraujagyslėse kaupiasi daugiausia dėl dažnai valgomo riebaus, rūkyto ir sūraus maisto.

REKLAMA


* Mėsa neturi būti riebi, rūkyta ar vytinta. Mėsą geriausia ruošti be riebalų, o dar geriau – be druskos. Paskaninti vištienos ir kalakutienos (be odelės) bei veršienos patiekalus padeda sojų padažas, citrinų sultys, petražolių, krapų ir bazilikų lapeliai.


* Organizmui ypač naudingos jūrų žuvys (menkės, jūriniai ešeriai, lašišos, upėtakiai, silkės) bei kitos jūrų gėrybės, kuriose gausu pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių omega-3, fosforo ir jodo, kalio ir magnio – medžiagų, reikalingų širdies raumeniui, kraujagyslėms ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.


* Kopūstai, morkos ir burokėliai – naudingiausios rudeninės daržovės, kuriose gausu širdžiai reikalingų kalio ir magnio. Be to, šiose daržovėse gausu skaidulų, neleidžiančių žalingajam cholesteroliui patekti į kraują.


* Naudinga valgyti salotų, pagamintų iš salierų ir morkų, paskanintų citrinų sultimis. Į daržovių salotas įberkite česnakų ir svogūnų.

REKLAMA


* Sveika valgyti šviežių ir raugintų kopūstų, salierų, moliūgų, ridikų, krienų, žaliųjų žirnelių, graikinių riešutų (kasdien po 4–5), chalvos, datulių, vynuogių.


* Rupaus malimo grūdų duona ir košės organizmui suteikia energijos, pailgina soties jausmą, aprūpina reikalingais mikroelementais. Jose esanti ląsteliena stiprina kraujagyslių sieneles.


Vaistai iš virtuvės


Vienas lengviausių būdų sumažinti kraujospūdį – kiekvieną dieną suvalgyti po 1–2 česnako skilteles. Česnakai normalizuoja kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą bei imunitetą, valo iš organizmo sunkiuosius metalus, stabdo senėjimą.


* Jei kraujospūdis nestabilus, specialistai pataria kiekvieną rytą suvalgyti tokio mišinio: 3 šaukštus avižų dribsnių išmirkykite stiklinėje drungno vandens arba vėsaus pieno, įdėkite šaukštelį medaus, tarkuotą obuolį (arba saują kokių nors uogų), saujelę riešutų arba moliūgų sėklų ir apšlakstykite citrinų sultimis.


* Turintiems aukštą kraujospūdį sveika kasdien gerti vandens su citrinų sultimis. Citrinose esantis vitaminas C skatina medžiagų apykaitą, saugo širdį ir gerina kraujotaką. Be to, nuo citrinų sulčių trapūs ir lūžinėjantys nagai vėl bus gražūs, išsausėjusi alkūnių ir kelių oda taps lygesnė, silpni plaukai sustiprės ir pradės blizgėti.



* Pusę stiklinės spanguolių sulčių sumaišykite (lygiomis dalimis) su skystu medumi. Jei kraujospūdis šokinėja, jį normalizuosite gerdami šio mišinio po šaukštelį 3 kartus per dieną 2 savaites.


* Kefyras su cinamonu: stiklinėje rūgpienio arba kefyro išmaišykite šaukštelį cinamono miltelių. Gerkite šio gėrimo po stiklinę 3 kartus per dieną 10 dienų. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad pagerėjimą pajusite jau po 3–5 dienų.


* Skanus širdį stiprinantis gėrimas: vakare lygiomis dalimis sumaišykite ir suberkite į termosą erškėtrožių, šermukšnių, gudobelių ir putinų uogų, razinų ir džiovintų abrikosų. Mišinyje uogos gali būti šviežios, džiovintos ar šaldytos. Stiklinę mišinio užpilkite litru verdančio vandens ir palikite per naktį termose. Šį antpilą išgerkite per dieną mažais gurkšneliais.

Jei kraujospūdis pakyla vakare:


* Nevalgykite aštraus ir sūraus maisto, negerkite stiprių alkoholinių gėrimų, stiprios kavos ir arbatos. Gerkite žaliosios arbatos į ją įmaišę beržų lapų (ar pumpurų) arba maltų bruknių lapų.


*Pasistenkite nedirbti sunkaus fizinio darbo. Dirbdami namuose stenkitės kuo mažiau lankstytis, ypač lenkti galvą.


* Po 19 valandos (likus 3 valandoms iki miego) nieko nevalgykite. Vakarieniaudami lengvai užkąskite ir nepersivalgykite.


* Vakare pasistenkite nesinervinti, nesiginčyti su artimaisiais. Nežiūrėkite įtempto siužeto filmų ir kriminalinių laidų.


* Ryte labai naudinga pasivaikščioti gryname ore, grįžus nusimaudyti duše ir pamasažuoti pėdas.


Vaistinių augalų pagalba


* Kraujospūdį mažina sukatžolės, jos ypač tinka gydytis pradinėje hipertenzijos stadijoje: 1–2 šaukštelius susmulkintos sukatžolių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo kasdien po 2 stiklines. Deja, sukatžolių preparatų negalima vartoti turintiems žemą kraujospūdį.

REKLAMA


* Jeigu kraujospūdis nuolat svyruoja (kartais jis didelis, kartais – per mažas), gerkite amalų arbatos: vakare šaukštelį amalų užpilkite stikline šalto virinto vandens ir palikite per naktį. Ryte antpilą truputį pašildykite, nukoškite ir išgerkite nesaldytą.


Fizinis aktyvumas


* Patariama ne tik mažiau valgyti kaloringų produktų, bet ir padidinti fizinį krūvį. Pasak specialistų, svarbu ne tiek fizinio krūvio intensyvumas, kiek jo trukmė. Labai svarbu nors 30–40 minučių greitu žingsniu kasdien pasivaikščioti lauke. Būtina daugiau ilsėtis ir gerai išsimiegoti.


* Kad pagerėtų kraujotaka, rytais padarykite paprastą pratimą: gulėdami lovoje lėtai pakelkite kojas ir rankas, o tada lengvai pakratykite pėdas ir riešus. Pratimą pakartokite kelis kartus.


* Norėdami išlaikyti bendrą organizmo energinę pusiausvyrą ir sustiprėti, darykite tokį pratimą: atsiklaupkite, vertikaliai (maldos gestu) suglauskite delnus aukščiau akių ir ramiai kvėpuodami rankas trinkite viena į kitą, kol pirštuose pajusite šilumą. Šį pratimą darykite rytais ne trumpiau kaip minutę.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.