Bičių duonelė – šaukštelis natūralių vaistų

Bičių duonelė – šaukštelis natūralių vaistų


Skraidydamos nuo žiedo ant žiedo, bitės aplimpa žiedadulkėmis. Vieno skrydžio metu bitės surenka maždaug po 20 g žiedadulkių. Sugrįžusios į avilius, jas sudeda į korius ir galvute tvirtai suspaudžia. Žiedadulkių pridėjusios du trečdalius korio, likusią dalį užpildo medumi ir užlipdo vašku. Taip paruoštos žiedadulkės vadinamos bičių duonele.


Žiedadulkės ir bičių duonelė aprūpina bites baltymais, riebalais, vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Aviliuose bičių duonelę vartoja jauniklės bitės maitintojos – ją suvalgo, perdirba į bičių pienelį ir juo maitina jaunas lervas ir bičių motinėles. Vienai bitei darbininkei išauginti reikia 90–120 mg bičių duonelės, o vidutinio pajėgumo bičių šeima per metus suvartoja apie 20–25 kg žiedadulkių.


Bičių duonelė – maisto medžiagų saugykla, kurioje vyksta tam tikri cheminiai procesai. Per kelias savaites bičių duonelės cheminė sudėtis pakinta ir skiriasi nuo žiedadulkių, tik mineralinių medžiagų sudėtis žiedadulkėse ir bičių duonelėje lieka nepakitusi. Pirmiausia padaugėja pieno rūgšties – ji bičių duonelę konservuoja ir neleidžia fermentuotis bei pūti. Bičių duonelė avilyje ir išimta iš avilio negenda ir gali ilgai išsilaikyti, tačiau laikoma ilgiau nei metus praranda nemažai gydomųjų savybių.

REKLAMA


Sudėtis ir gydomosios savybės

Bitės renka įvairių laukinių ir kultūrinių augalų žiedadulkes. Kiekvienos rūšies augalų žiedadulkių spalva, forma ir dydis skiriasi. Iš šių ypatybių galima nustatyti, kokių augalų žiedadulkės yra surinktos. Apvalios žiedadulkės – baltųjų dobilų, ovalios – grikių, morkų, trikampės – liepų, aviečių, daugiakampės – kiaulpienių, nasturčių. Aviečių žiedadulkės būna baltos, obelų – gelsvos, kriaušių – rausvai geltonos, kaštonų – tamsiai raudonos, baltųjų dobilų – rudos, klevų ir ąžuolų – gelsvai žalios, liepų – šviesiai žalios, liucernų ir kukurūzų – geltonos.


Žiedadulkėse yra baltymų, riebalų, angliavandenių, nikotino ir folio rūgščių, vitaminų A, C ir PP, B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, mangano, seleno, ličio, fosforo, vario, natrio, kobalto, geležies, sieros, silicio. Vitamino A žiedadulkėse yra 20 kartų daugiau negu morkose. Žiedadulkės tonizuoja organizmą, gerina apetitą. Jų vartojama sergant virškinamojo trakto, odos, nervų, endokrininės sistemos, kepenų ir inkstų ligomis, hipertonija, anemija, prostatitu, taip pat šių ligų profilaktikos tikslais.

REKLAMA


Dėmesio! Kai kurie žmonės turėtų būti atsargūs – jie gali būti pernelyg jautrūs žiedadulkėms ir bičių duonelei, todėl šie produktai gali jiems sukelti alerginę reakciją.


Vartojimo būdai

Naudingiausia bičių duonelės vartoti šaltuoju metų periodu 1–2 mėnesius, paskui padaryti 3 mėnesių pertrauką. Bičių duonelę prieš vartojimą galima sudrėkinti, sumaišyti su vandeniu, jogurtu ar sultimis. Vidutinė paros dozė – 10–20 g. Geriausia bičių duonelės suvalgyti (sukramtyti, sučiulpti) po trečdalį šaukštelio 2 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Verta žinoti, kad 15 g žiedadulkių atitinka nekupiną šaukštelį jų.


Vidutinio svorio moterims patariama suvartoti bičių duonelės po šaukštelį per dieną, vyrams – po 1–2 šaukštelius. Vaikams bičių duonelės galima duoti nuo pusės metukų po ketvirtadalį šaukštelio, sumaišius su valgiu, nuo metukų – po pusę šaukštelio per dieną.


Sergant širdies ligomis

* Gydantis bičių duonele pranyksta krūtinės ir galvos skausmai, normalizuojasi kraujospūdis, stabilizuojasi širdies ritmas. Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis pasijunta žvalesni, junta jėgų antplūdį.


* Bičių duonelė minkština kraujagysles, todėl jos tampa elastingesnės.


* Bičių duonelė taip pat tirpdo trombus, gerina galvos smegenų kraujotaką, širdį aprūpina jai būtinu kaliu.


Imuninei sistemai stiprinti

* Sumaišykite 25 g bičių duonelės, 50 g medaus ir 100 g sviesto. Mišinį laikykite šaldytuve. Jo valgykite su duona rytais ir vakarais.



* Bičių duonelėje yra visų mikroelementų, kuriuos gerai įsisavina žmogaus organizmas, todėl jos patariama vartoti išsekus po sunkių ligų.


* Senjorams patariama vartoti bičių duonelės po trečdalį šaukštelio 2 ar 3 kartus per dieną 3–4 savaites. Bičių duonelę palaikykite burnoje tol, kol ji virs košele, tada nurykite. Bičių duonelė stimuliuoja gyvybinius organizmo procesus ir padeda prailginti gyvenimą.


Virškinimui gerinti

* Žiedadulkės ir bičių duonelė naudingos sergantiesiems virškinimo organų ligomis: opalige, gastritu, diskinezija.


* Jei bičių duonelės vartosite 3 ar 4 kartus per dieną, pranyks pilvo skausmai, kraujyje normalizuosis bilirubino (tulžies pigmento, susidarančio organizme yrant hemoglobinui) kiekis, pagerės apetitas.


* Bičių duonelės patariama valgyti sergant hepatitu, kepenų ciroze ir cholecistitu. Vartojamos žiedadulkės skatina nuodingų medžiagų šalinimą iš organizmo. Šis poveikis matomas ir daugeliu piktybinių navikų vystymosi atvejų.


Kitos sveikatos problemos

* Kai kurių specialistų teigimu, anemiją beveik veiksmingiausia gydyti bičių duonele, nes ji didina hemoglobino kiekį kraujyje.


* Teigiama, kad bičių duonelė kartu su spiritiniu bičių pikio antpilu veiksmingai gydo skydliaukės ligas, atpalaiduoja spazmų dažnai kamuojamą gerklę, gerina miegą, ramina centrinę nervų sistemą.

* Sergant cukriniu diabetu kaip papildomo vaisto patariama vartoti po 20 g žiedadulkių per dieną 10–12 dienų. Pagerės savijauta, nervų sistemos veikla ir miegas.


* Vyresniems nei 45 metų vyrams prostatos ligoms gydyti ir šių ligų profilaktikos tikslais patariama kasdien suvartoti 10–15 g bičių duonelės.

REKLAMA


* Žiedadulkių tirpalu (į stiklinę vandens berkite šaukštelį žiedadulkių) plaukite plaukus – pagydysite pleiskanotą galvos odą ir plaukai gražiai blizgės.


* Kai kuriose šalyse (Prancūzijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir kt.) žiedadulkės naudojamos kosmetikos gamybai. Gaminant kremus, žiedadulkių ekstraktai dažniausiai derinami su bičių pieneliu. Tokie kremai tinka ir sausai, ir riebiai odai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)