Koronavirusu užsikrėtė 45 mln.: ES lyderiai ieško atsako į antrą bangą, ekspertai žada daugiau ir sunkesnių pandemijų

Koronavirusu užsikrėtė 45 mln.: ES lyderiai ieško atsako į antrą bangą, ekspertai žada daugiau ir sunkesnių pandemijų


Pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius penktadienį viršijo 45 mln. Tai pranešė Johnso Hopkinso universitetas.


Jo duomenimis, iš viso pasaulyje koronavirusu užsikrėtė 45 018 354 žmonės, mirė 1 181 027 infekuotieji, pasveiko 30 298 756 pacientai.


Daugiausia Covid-19 atvejų – 8 944 934 – užfiksuota Jungtinėse Valstijose. Po jų eina Indija (8 944 934) ir Brazilija (5 494 376).


ES lyderiai aptarė koordinuotą atsaką į antrąją pandemijos bangą


Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienio vakarą dalyvavo nuotoliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje, skirtame Europos Sąjungos atsakui į antrąją pandemijos bangą aptarti. Europos lyderiai įvertino iki šiol priimtų sprendimų veiksmingumą, siekiant išsaugoti laisvą asmenų, prekių ir paslaugų judėjimą bei gyventojų saugumą, plintant pandemijai. Taip pat tartasi tokiais svarbiais klausimais, kaip sustiprinti kontaktų atsekamumą, sukurti efektyvias testavimo, greitai atsakymą rodančių antigenų testų pripažinimo ir vakcinavimo strategijas.


„Ankstesniame Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių narių lyderiai sutarė sustiprinti bendrą atsaką į antrąją koronaviruso bangą. Kad sėkmingai užkardytume pandemijos plitimą, turime priimti ir įgyvendinti ryžtingus sprendimus, apie juos tinkamai informuoti visuomenę ir dalytis gerąja praktika. Artimiausiu metu itin svarbu bus visoms šalims, taip pat ir Lietuvai, parengti nacionalines testavimo ir vakcinavimo strategijas, paremtas Europos Komisijos rekomendacijomis“, – teigė prezidentas.

REKLAMA


Šalies vadovas, kaip teigiama Prezidentūros pranešime, pritarė Europos Komisijos pateiktam pandemijos suvaldymo planui ir sprendimui skirti 100 mln. eurų spartiesiems COVID-19 testams. Prezidentas priminė, kad Lietuva jau vadovaujasi dalimi EK plane nurodytų priemonių: bendrosiomis rekomendacijomis dėl piliečių judėjimo tiek ES, tiek nacionaliniu lygmeniu, taip pat praktika regionus skirstyti pagal pandemijos plitimo mastą, kad identifikuoti pandemijos židiniai būtų nedelsiant lokaliai suvaldyti.


Prezidentas iškėlė klausimą dėl apsaugos ir testavimo priemonių aprūpinimo šalyse narėse, pažymėdamas jų efektyvaus tiekimo ES mastu užtikrinimo svarbą. Taip pat šalies vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad visoje ES būtų užtikrintas testų abipusio pripažinimo principo įgyvendinimas.


Prezidentas informavo, kad Lietuva kartu su kitomis šalimis narėmis įsigytų tokį koronaviruso vakcinos kiekį, kurio pakaktų paskiepyti mažiausiai 70 procentų šalies piliečių. Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad svarbu užtikrinti vakcinos prieinamumą ir ES kaimynystės šalims, ypatingą dėmesį skiriant Rytų partnerystės valstybėms.

REKLAMA


JT: pandemijos ateityje kils dažniau, aukų bus daugiau


Jei bus tęsiamas dabartins gyvenimo būdas, žmonės, anot JT  biologinės įvairovės tarybos (IPBES), turi nusiteikti tam, kad pandemijos ateityje kils dažniau, o aukų per jas bus daugiau. „Ta pati žmogaus veikla, kuri lemia klimato kaitą ir rūšių įvairovės nykimą, didina ir pandemijų riziką“, - ketvirtadienį pristatydamas ataskaitą sakė IBPES ekspertas Peteris Daszakas.


Anot jo, yra iki 850 000 gyvūnų virusų, kurie, kaip naujasis koronavirusas Sars-CoV-2, gali „peršokti“ žmogui. Pandemijos yra „egzistencinė grėsmė“ žmonijai, pabrėžė mokslininkas.


IPBES, kurios būstinė įsikūrusi Bonoje, atkreipė dėmesį į tai, kad yra ryšys tarp pandemijų ir miškų kirtimo, ekstensyvaus žemės naudojimo ir prekybos laukiniais gyvūnais. Vaidmenį vaidina ir glaudus kontaktas tarp laukinių ir veisiamų gyvūnų.


JT duomenimis, šio metu daugiau kaip trys ketvirtadaliai žemės plotų yra smarkiai paveikti žmogaus veiklos, trys ketvirtadaliai sunaudojamo vandens tenka žemės ūkiui. Resursų sunaudojimas per tris dešimtmečius išaugo 80 proc.


Kad būtų pristabdytos ligšiolinės tendencijos, ekspertai rekomenduoja imtis priemonių biologinei įvairovei apsaugoti ir taikyti specialius mokesčius už mėsos vartojimą, galvijų auginimą ir kitokią veiklą, kuri „savyje turi didelę pandemijos riziką“. Mokslininkai nuo 1918 metų suskaičiavo šešias gripo pandemijas, „siejamas vien su žmogaus veikla“. Jei nebus imtasi deramų priemonių, žmonijos laukia  šimtus kartų didesni nuostoliai, konstatuoja ataskaitą rengusi 22 mokslininkų institucija.



Italijoje patvirtinta beveik 27 tūkst. naujų COVID-19 atvejų


Italijoje pastarąją parą patvirtintas rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius – net 26 831 nauja infekcija ir dar 217 mirties atvejų, rodo oficialūs duomenys.


Tai didžiausias kasdien patvirtinamų infekcijų skaičius nuo pat pandemijos pradžios. Mirčių skaičius nuo antradienio kasdien laikosi virš 200 ribos.


Nerimą taip pat kelia didėjantis intensyviosios priežiūros skyriuose gydomų infekuotų pacientų skaičius: ketvirtadienį jis siekė 1 651 ir buvo 7,5 proc. didesnis nei ankstesnę parą, o per savaitę padidėjo net 66 proc.


Bendras aukų skaičius šiuo metu siekia 38 122, o infekcijų skaičius pasiekė 616 595, sakė civilinės saugos agentūra ir Sveikatos apsaugos ministerija.


Vokietijoje per parą užfiksuotas rekordinis užsikrėtimo koronaviruso atvejų skaičius


Vokietijoje per parą užfiksuotas rekordinis užsikrėtimo koronaviruso atvejų skaičius – 18 681. Tai penktadienį pranešė Roberto Kocho institutas.


Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas diena anksčiau – 16 744 atvejai per 24 valandas.


Iki šiol Covid-19 buvo diagnozuotas 499 694 Vokietijos gyventojams, nuo komplikacijų mirė 10 349 infekuotieji.


Trečiadienį VFR valdžia nusprendė įvesti naujų visuomenės gyvenimo apribojimų, kad užkirstų kelią koronaviruso plitimui. Nuo lapkričio 2 d. mažiausiai mėnesiui uždaromi restoranai ir barai, patiekalus ir gėrimus bus leidžiama pardavinėti tik išsinešti. Nutrauks darbą kūno rengybos klubai, tatuiruočių salonai, baseinai, grožio salonai, teatrai, kino teatrai ir koncertų salės. Lapkričio mėnesį visos futbolo Bundeslygos rungtynės vyks be žiūrovų.

REKLAMA


Skirtingai nuo pavasario karantino dirbs vaikų darželiai ir mokyklos, kirpyklos ir parduotuvės, bet bus privalu laikytis atitinkamų higienos reikalavimų ir socialinio atstumo. Viešose vietose bus leidžiama susitikti ne daugiau kaip dviejų namų ūkių atstovams. Nakvoti viešbučiuose bus galima tik esant didelei būtinybei ir ne turistiniais tikslais.


Švedijoje fiksuojamas naujas COVID-19 atvejų rekordas


Švedijoje patvirtintas naujų COVID-19 atvejų rekordas, kai kurių šalies regionų gyventojams rekomendavus vengti viešojo transporto ir uždarų vietų.


Švedijos visuomenės sveikatos agentūra sakė, kad pastarąją parą šalyje patvirtinti rekordiniai 3 254 užsikrėtimo virusu atvejai. 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje iš viso užfiksuota apie 121 100 infekcijos atvejų ir 5 934 su virusu susijusios mirtys.


Švedijoje „infekcijų skaičius, palyginti su kitomis valstybėmis, iki šiol didėjo pakankamai lėtai“, sakė šalies epidemiologas Andersas Tegnellis. Anot jo, šalyje galiojanti „savanoriškų priemonių“ sistema veikia gerai ir dauguma žmonių paiso rekomendacijų.


COVID-19 pacientų skaičius intensyviosios priežiūros skyriuose išlieka palyginti mažas – užimta apie 15 proc. infekuotiems pacientams paskirtų lovų, sakė Nacionalinės sveikatos ir gerovės tarybos atstovas Thomasas Lindenas.


Keliuose šalies regionuose, apimančiuose tokius miestus, kaip Stokholmą ir Geteborgą, iki lapkričio 18 dienos gyventojų paprašyta vengti kelionių į parduotuves, muziejus, bibliotekas, baseinus ir sveikatingumo centrus.


Į kitas rekomendacijas įskaitomas prašymas vengti susitikimų su žmonėmis iš kitų namų ūkių ir ten, kur įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu, sakė A. Tegnellis.


Pandemijos metu Švedijoje veikė mokyklos ir darželiai, tačiau buvo ribojamas dalyvių skaičius susibūrimuose, buvo visiškai uždrausti vizitai į globos namus ir buvo sustabdyta savitarnos restoranų ir barų veikla.

REKLAMA


Liuksemburgas įveda naktinę komendanto valandą


Dėl koronaviruso pandemijos Liuksemburgas nuo penktadienio įveda naktinę komendanto valandą. Šalies parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, anot kurio, gyventojai nuo 23.00 iki 6.00 val. turi likti namuose. Išimtys taikomos tik vykstant į darbą ar pas gydytoją. Taip pat leidžiama kilometro spinduliu nuo gyvenamosios vietos vedžioti šunis.


Parlamentas priėmė ir daugiau ribojimų: restorane ar namuose be kaukių gali susitikti ne daugiau kaip keturi asmenys. Jei žmonių yra daugiau, dėvėti kaukę privalu. Šie suvaržymai galios iki metų galo, komendanto valanda – kol kas iki lapkričio pabaigos.


Naujų koronaviruso infekcijų skaičius daugiau kaip 600 000 gyventojų turinčioje šalyje praėjusią savaitę, lyginant su savaite anksčiau, išaugo 265 proc. iki 3 400.


JAV užfiksuotas rekordinis per parą patvirtintų naujų COVID-19 atvejų skaičius


JAV užfiksuota daugiausiai per 24 val. patvirtintų naujų COVID-19 atvejų nuo pandemijos pradžios, ketvirtadienį šis rodiklis yra didesnis nei 90 tūkst., rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys.


Šalyje, kurioje antroji COVID-19 protrūkio banga prasidėjo maždaug spalio viduryje, per pastarąsias 24 val. buvo patvirtinti 91 295 nauji COVID-19 atvejai.


Bendras COVID-19 atvejų skaičius JAV siekia 8,94 mln. Pagal šį rodiklį JAV yra labiausiai koronaviruso paveikta valstybė pasaulyje.


Per tą patį 24 val. laikotarpį šalyje nuo šios ligos mirė 1 021 žmogus. Bendras mirties nuo COVID-19 skaičius JAV atitinka 228 625. Daugiausia mirčių nuo šios ligos pasaulyje užfiksuota taip pat JAV.


Anksčiau daugiausia naujų atvejų per parą JAV užfiksuota šeštadienį, kai šis rodiklis atitiko 88 973.


Šiuo metu koronavirusas sparčiausiai plinta šalies vidurio vakaruose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)