Aprangos gidas sportuojančioms: ką pasirinkti, kad būtų praktiška ir stilinga?

Aprangos gidas sportuojančioms: ką pasirinkti, kad būtų praktiška ir stilinga?


Ruduo – metas, kai po tradicinio vasaros atostogų meto sugrįžtame į sporto sales ar savarankiškas treniruotes. Ilgametė trenerė, sportinės aprangos modelis ir stiliaus entuziastė Agnė Mickevičiūtė-Butienė dalijasi praktiškais patarimais moterims, kokią aprangą pasirinkti skirtingiems treniruočių tipams.


Dažniausiai kiekvienas mūsų tiek kasdienai, tiek sportui skirtą aprangą renkamės nepamiršdami ir savito stiliaus: kažkas labiau mėgsta tamsius atspalvius, kitų aprangoje vyrauja spalvos, vieni mieliau sportuoja su šortais, kiti renkasi ilgesnes timpas ar kelnes. Tačiau trenerė, sportinės aprangos modelis A. Mickevičiūtė-Butienė sako, kad renkantis aprangą treniruotėms galioja tam tikros taisyklės – tai, kas tinka ramioms treniruotėms, nebūtinai tiks intensyvioms arba tai, kas tinka sportuoti lauke, nebūtinai pritaikyta sportui patalpoje. Svarbu atkreipti dėmesį į medžiagą, modelį ir detales.


Aukštas liemuo – lankstumo treniruotėms

Renkantis lankstumo reikalaujančias treniruotes, tokias kaip joga, „Stretching“, „Slow Strong“, anot A. Mickevičiūtės-Butienės, svarbu atkreipti dėmesį į kelnių liemens aukštį. Pirmiausia todėl, kad aukšto liemens kelnės suteikia komfortą atliekant didelės amplitudės judesius. Taip pat tokios kelnės, kai žemo intensyvumo treniruotėse kūnas ne taip greitai sušyla, apsaugo juosmeninę nugaros dalį nuo traumų.

REKLAMA


Pašnekovė atkreipia moterų dėmesį ir į sportinės liemenėlės pasirinkimą. „Tinkamai pasirinkta bra turi didelės reikšmės treniruotėse. Labai svarbu, kad ji būtų iš minkštos medžiagos, be papildomų pakietinimų. Sportinė liemenėlė turi būti pilnai prigludusi, niekur nespausti. Merginoms turinčioms didesnes krūtines, reikėtų rinktis aukštesnio profilio, pilnai krūtinę dengiančias ir nugaroje tvirtai prigludusias, storesnės medžiagos sportines liemenėles“, – dalijasi patarimu ilgametė trenerė ir modelis.


Plačios kelnės – palikite šokio treniruotėms

„Jei rinkdamiesi laisvalaikio aprangą didžiausią dėmesį skiriame stiliui, tai visai netinka, kai einame į sporto salę, nes stambūs užtrauktukai ir visi papildomi grožio aksesuarai trukdo laisvai judėti. Plačios kelnės gali tikti šokio treniruotėms, bet tokios netinkamos sportuoti treniruoklių salėje, nes tai ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Turėkite omenyje, kad plačios, prailgintos kelnės, gali strigti treniruoklyje, ant jų galima užminti ir susižeisti, taip pat atliekant judesius su plačiomis kelnėmis nesimato pilnos amplitudės judesio“, – komentuoja A. Mickevičiūtė-Butienė.

REKLAMA


Apranga su raišteliais ir kitomis detalėmis labiau tinka veikloms lauke

Dažnai pasitaikantis sportinių kelnių ar šortų modelis turi raištelius, kurie paprastai skirti tam, kad nebūtų smukimo jausmo, bet tokio tipo apranga, anot trenerės, dažniau skirta treniruotėms ar kitoms aktyvioms veikloms lauke, pavyzdžiui, važinėjimui su riedučiais, bėgimui.


A. Mickevičiūtė-Butienė atkreipia dėmesį, kad treniruotėms lauke, kaip ir sportuojant viduje, svarbi orui pralaidi sportinės aprangos medžiaga, taip pat įvairioms oro sąlygoms pritaikytas modelis, kad nebūtų šalta.


„Nepamirškite, kad lauko apranga gali būti ilgomis rankovėmis. O jei mėgstame sportuoti, pavyzdžiui, klausydami muzikos galima rinktis tokius aprangos modelius, kuriuose yra specialios kišenės jūsų ausinukams ir telefonui, bet nepamirškite – visos šios detalės gali trukdyti atliekant pratimus ant kilimėlio: užtrauktukai spaudžia darant atsilenkimus, raišteliai – gulint ant pilvo, įvairios kišenėlės, įsiuvai suteikia diskomfortą atliekant pratimus“, – atkreipia dėmesį trenerė.


Šortų ilgis priklauso nuo treniruotės pobūdžio

Svarstant, kokius šortus pasirinkti, A. Butienė kviečia atkreipti dėmesį, kad jų ilgis būtų pakankamai „saugus“. „Jei renkatės bėgiojimui – geriausia trumpo modelio, labai aptemti šortai, kad netrukdytų ir nedarytų įtakos greičiui. Jei treniruotėje darysite gilius, didelės amplitudės judesius, geriau rinktis ilgesnio modelio šortus“, – pataria A. Mickevičiūtė-Butienė.



Kalbant apie sportinius marškinėlius, trenerė ir modelis A. Mickevičiūtė-Butienė sako, kad patogiausia rinktis berankovius marškinėlius, kurie neriboja rankų judesių ir nesuteikia diskomforto prakaituojant. Kieta, netampri medžiaga, rankovių ar kelnių netinkamas ilgis gali daryti įtakos siekiamiems rezultatams.


Moterų požiūris į stilių sportuojant keičiasi

A. Mickevičiūtė-Butienė sako per savo ilgametę praktiką jau pastebėjusi, kad moterų požiūris į save ir grožį sportuojant keičiasi.


„Jei anksčiau į treniruotes moterys neretai ateidavo su ryškiu makiažu, o aprangoje vyravo daug įvairių aksesuarų, galvos ir rankų juostos, tai šiuo metu dauguma labiau renkasi komfortą, praktiškumą ir kokybę. Manau, tokia tendencija labai sveikintina. Juk sportas yra apie gerą nuotaiką, atsipalaidavimą, nekenkimą savo odai, kūnui ir organizmui. Svarbiausia nusiteikimas ir gerai praleistas laikas, o tinkamai pasirinkta praktiška apranga leis tik dar lengviau siekti užsibrėžtų tikslų“, – sako A. Mickevičiūtė-Butienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)