Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai

Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 10 metų


UŽDARYTA IGNALINOS ATOMINĖ ELEKTRINĖ


2009 m. gruodžio 31 d. uždarytas antrasis (paskutinis) Ignalinos atominės elektrinės blokas. Jėgainės statybos pradėtos 1974 m. Greta išaugo Sniečkaus miestas (nuo 1992 m. Visaginas). 1983 m. pradėjo veikti pirmasis, o 1987 m. – antrasis elektrinės blokas. Buvo pradėtos ir trečiojo bloko statybos, bet 1986 m., įvykus didžiulei avarijai analogiškus reaktorius naudojusioje Černobylio atominėje elektrinėje, jas nuspręsta sustabdyti. Ignalinos atominė elektrinė buvo svarbiausia elektros energijos tiekėja šalyje (pavyzdžiui, 1993 m. pagamino 88,1 proc. visos Lietuvoje sunaudotos elektros energijos). Elektrinėje dirbo daugiau nei 3,5 tūkst. žmonių. Į jos saugumą buvo daug investuojama, bet RBMK tipo reaktoriai vis vien laikyti nesaugiais. Galiausiai, atsižvelgiant į įvairių tarptautinių institucijų bei organizacijų nuomonę ir užsitikrinus finansinę paramą, elektrinę nuspręsta uždaryti. Pirmasis jėgainės blokas sustabdytas 2004 m., antrasis – 2009 m.


Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 120 metų


GIMĖ ČIJUNĖ SUGIHARA


1900 m. sausio 1 d. Mino mieste (Honšiū sala, Japonija), mokesčių inspekcijos tarnautojo šeimoje gimė japonų diplomatas, žydų gelbėtojas nuo holokausto Čijunė Sugihara. Baigė Tokijo Vasedos universitetą. Dvejus metus tarnavo kariuomenėje. Nuo 1924 m. priimtas į Japonijos užsienio reikalų ministeriją. Dirbo diplomatinį darbą Kinijoje, Suomijoje. 1939 m. kovą–1940 m. rugpjūtį buvo Japonijos konsulas Kaune. Savavališkai, pažeisdamas vadovybės instrukcijas, diplomatas išdavė 6 tūkst. ar net daugiau vizų Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos žydams. Gavę vizas tūkstančiai žmonių išvyko į užsienį ir taip išsigelbėjo nuo artėjančio holokausto. Išduoti daugybę vizų (per dieną buvo viršijama mėnesio norma) Č. Sugiharai padėjo žmona. Nuo 1940 iki 1944 m. jis dirbo Japonijos konsulatuose Prahoje, Karaliaučiuje, Bukarešte. Karo pabaigoje sovietų sulaikytas, kartu su šeima uždarytas į internuotųjų asmenų stovyklą. 1947 m. grįžo į Japoniją ir pasitraukė iš diplomatinės tarnybos, dirbo įvairiose įmonėse. 1985 m. Č. Sugiharai suteiktas pasaulio tautų teisuolio vardas. Mirė 1986 m. liepos 31 d. Kamakuroje (Japonija).

REKLAMA


Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 100 metų


GIMĖ AIZEKAS AZIMOVAS


1920 m. sausio 2 d. Petrovičių miestelyje (Rusija, Smolensko sritis), žydų tautybės malūnininkų šeimoje, gimė būsimasis garsus amerikiečių rašytojas fantastas ir mokslo populiarintojas Aizekas Azimovas. 1923 m. šeima emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas, apsigyveno Niujorke ir įkūrė konditerijos parduotuvę. Baigęs studijas Kolumbijos universitete A. Azimovas dirbo chemiku karinėje laivų statykloje. 1942 m. vedė, susilaukė dviejų vaikų (vėliau su žmona išsiskyrė, vedė antrą kartą). 1948 m. apgynė biochemijos mokslų daktaro disertaciją. Nuo 1949 m. dėstė Bostono universitete, tapo profesoriumi, tuo pat metu aktyviai užsiėmė kūrybine veikla. Išgarsėjo kaip rašytojas fantastas (pirmąjį šio žanro kūrinį parašė 1939 m.). Taip pat buvo itin produktyvus mokslo populiarintojas. Jo darbštumas neįtikėtinas – A. Azimovas parašė per penkis šimtus knygų! Rašytojas mirė nuo AIDS, širdies ir inkstų nepakankamumo 1992 m. balandžio 2 d. Niujorke. ŽIV jis buvo užkrėstas atsitiktinai, atliekant chirurginę operaciją.


Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 90 metų


MIRĖ VILHELMAS MAIBACHAS


1929 m. gruodžio 29 d. Štutgarte (Vokietija) mirė vokiečių automobilių konstruktorius ir pramonininkas Vilhelmas Maibachas. Jis gimė 1846 m. vasario 9 d. Heilsbrone (Badenas-Viurtembergas), staliaus šeimoje. Vienuolikos tapo našlaičiu. Augo techninio ugdymo profilio internatinėje mokykloje. Nuo penkiolikos metų dirbo mašinų gamybos įmonėje Roitlingene. Susipažino su inžinieriumi ir automobilių pramonininku Gotlybu Daimleriu ir tapo jo padėjėju. Juodu kartu kūrė vidaus degimo variklius. Vėliau V. Maibachas pramonininko Emilio Jelineko užsakymu pradėjo konstruoti automobilius „Mercedes“ ir rūpinosi jų gamyba. 1909 m. V. Maibachas kartu su sūnumi Karlu įkūrė kompaniją „Maybach Motorenbau GmbH“, kuri gamino liukso klasės automobilius, taip pat variklius šarvuočiams bei tankams, transmisijas ir kitus techninius mazgus. 1916 m. V. Maibachui suteiktas Štutgarto universiteto garbės daktaro laipsnis. Kompanija „Maybach“, gaminusi vienus iš brangiausių pasaulyje automobilių, gyvavo iki 2013 m., kai dėl patiriamų nuostolių buvo uždaryta, o nuo 2015 m. vėl atgimė kaip „Mercedes-Maybach“.


Savaitės kalendorius: Ignalinos AE uždarymas, Č. Sugiharos gimimas ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 440 metų


MIRĖ VALERIJONAS PROTASEVIČIUS


1579 m. gruodžio 31 d. Vilniuje mirė vyskupas, Lietuvos švietėjas Valerijonas Protasevičius. Jis gimė 1505 m. Šuškove (netoli Kraisko, dab. Baltarusija, Minsko sritis), bajorų šeimoje. 1532–1544 m. buvo Lenkijos karaliaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Senojo žmonos Bonos Sforcos sekretoriumi. Vėliau dirbo Žygimanto Augusto kanceliarijoje Vilniuje. Dvasininkas sparčiai kilo bažnytinės hierarchijos laiptais, 1549 m. tapo Lucko, 1556 m. – Vilniaus vyskupu. Labai aktyviai įsitraukė į kontrreformaciją, kovojo su protestantizmu, puoselėjo katalikiškąjį švietimą. Pasikvietė į Vilnių jėzuitus, įkūrė jų kolegiją. Rūpinosi gauti valdovo Stepono Batoro ir popiežiaus Grigaliaus XIII privilegijas Vilniaus universitetui, kuris buvo įsteigtas 1579 m. Atnaujino Vilniaus katedrą, surengė iškilmingą Vytauto Didžiojo palaikų perlaidojimą. Katedroje ir pats atgulė amžinojo poilsio.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)