Naudingi patarimai: kaip neįdedant daug pastangų gyventi tvariau

Naudingi patarimai: kaip neįdedant daug pastangų gyventi tvariau


Nors gali pasirodyti, kad aplinkai draugišką gyvenimą kurti yra sudėtinga, tvariau gyventi galima pradedant nuo pačių mažiausių smulkmenų. Verslo atstovė Vaida Budrienė pastebi, kad aplinkai draugiškos mums įprastų prekių alternatyvos domina pirkėjus ir dalijasi keliais paprastais patarimais, kurie be didesnių pastangų mums leis gyventi labiau tausojant resursus ir aplinką.


„Tvarumas – mūsų kasdienio prekybos tinklo veiklos dalis. Džiaugiamės, kad turėdami parduotuves visoje Lietuvoje ir būdami arti žmonių turime galimybes edukuoti savo pirkėjus ir pristatyti jiems tvaresnio gyvenimo galimybes. Tvarumas mums svarbus kiekviename žingsnyje – pradedant tuo, kokių tiekėjų prekės atkeliauja į mūsų tinklo parduotuves, ir baigiant, į kokios sudėties maišelį pirkinius susidės pirkėjas prie kasų“, – sako V. Budrienė.


Prisidėti prie tvaresnio gyvenimo galime kiekvienas. O tai pradėti daryti galima ir pačiais mažiausiais žingsniais.


Į parduotuvę keliaukite su daugkartinio naudojimo maišeliais. Naudodami daugkartinius maišelius ne tik prisidėsite prie plastiko sunaudojimo mažinimo, bet ir sutaupysite pinigų, kuriuos būtumėte išleidę plastikiniam maišeliui. Apsipirkinėdami parduotuvėse vaisiams, daržovėms taip pat dažniau rinkitės naudoti ne plastikinius, o daugkartinio naudojimo, iš tvarių medžiagų pagamintus maišelius.

REKLAMA


V. Budrienė, teigia, kad jei pamiršote daugkartinį maišelį namuose – ne bėda. Prekybos centruose rasite gamtai draugiškų maišelių pagamintų iš popieriaus arba daugkartinio naudojimo maišų. Pavyzdžiui, visi tinklo parduotuvių kasose parduodami plastikiniai pirkinių maišeliai yra pagaminti iš parduotuvėse surinkto ir išrūšiuoto, o vėliau 100 proc. perdirbto plastiko.


Susidarykite pirkinių sąrašą. Pirkinių sąrašo susidarymas prieš išeinant į parduotuvę – ne tik puiki ir labai paprasta priemonė sutaupyti pinigų, bet ir kovoti su maisto švaistymu. Prieš vyksant į parduotuvę geriausia yra susidaryti savaitės ar bent kelių dienų valgiaraštį. Taip tiksliai žinosite, kokių konkrečių produktų jums reikės. Be to, apsipirkinėdami su sąrašu pirkėjai dažniau išvengia impulsyvių pirkinių.


Toks apsipirkimo būdas – puikus dalykas planuojant mėnesinį šeimos biudžetą. Prieš sudarinėjant sąrašą patariame peržiūrėti spintelių bei šaldiklio turinį. Taip sunaudosite visus namuose esančius maisto likučius ir ateityje išvengsite maisto švaistymo.

REKLAMA


Pasidomėkite, kokios prekės keliauja į jūsų krepšelį. Jeigu norite vadovautis tvaresnio gyvenimo taisyklėmis – apsiperkant siūlome dėmesį atkreipti ir į produktų kilmę bei užauginimo sąlygas. Pavyzdžiui, mėsos gaminius, daržoves ar vaisius sezono metu patariama rinktis iš vietinių ūkininkų užaugintos produkcijos. Taip ne tik paremsite vietinius augintinius, bet ir gausite aukščiausios kokybės produktus, mat jų tiekimo grandinė itin trumpa.


Būtent trumposios tiekimo grandinės, kai produktai tiesiai iš ūkių, o ne per didmenininkus ir perpardavėjus, keliauja į prekybos centrus, leidžia ne tik pristatyti itin šviežią maistą, bet ir kaskart garantuoja tą pačią kokybę. „Lietuvoje auginti vaisiai ir daržovės jau kitą dieną atsiduria parduotuvių lentynose: vakare juos nuskynus ryte jie jau būtų pristatyti į sandėlį, o po kelių valandų – jau prieinami pirkėjams. Tai ypač svarbu itin trumpo galiojimo produktams – uogoms, ką tik skintiems pomidorams, agurkams, salotoms. Šiuo metu didžioji dalis tokių jautrių produktų jau atsiduria parduotuvėje per 24 val.“, – pasakoja V. Budrienė.


Naudokitės gertuvėmis. Viena gertuvė pakeičia visus iš plastiko pagamintus buteliukus, kuriuos būtumėte sunaudojęs per dieną. Daugkartinių gertuvių naudojimas mažina plastiko kiekį sąvartynuose, vandenynuose, upeliuose ir kitose vietose, į kurias patenka plastiko atliekos.



Daugkartinio naudojimo gertuvės puikiai tinka ne tik vandeniui, bet ir kitiems gaiviesiems gėrimams ar namuose pasigamintiemsms vaisių kokteiliams susipilti. Kadangi gertuvių pasirinkimas – tikrai didelis, ją galite išsirinkti ir pagal sau patinkantį dizainą. Daugkartinio naudojimo gertuvės gali tapti ir stilinga tvaraus pikniko detale.


Šventėms lauke – tvarūs indai. Jeigu lauke nusprendėte papiknikauti, surengti šventę ar paprasčiausiai papietauti parke, paruoštiems patiekalams susidėti geriausia yra naudoti daugkartinius indus, kuriuos namuose išsiplausite ir galėsite naudoti iš naujo. Žinoma, tvariam piknikui tinka ir iš tinkamų medžiagų pagaminti vienkartiniai, greitai suyrantys indai.


Kaip teigia V. Budrienė, parduotuvėse jau dvejus metus nebeprekiaujama iš plastiko pagamintais indais. Šie indai pakeisti gaminamais iš tvaresnių medžiagų – popieriaus, medžio, bioplastiko, pagamintomis lėkštėmis, puodeliais ar įrankiais, kuriuos, ypatingai vasarą, gausiai renkasi ir pirkėjai. Naujausiomis technologijomis kuriami augaliniai arba iš bioplastiko pagaminti indai netgi gali būti kompostuojami, ir po kelių mėnesių virsta trąša.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>