Pelėsis prie langų – specialaus skysčio greičiausiai neužteks

Pelėsis prie langų – specialaus skysčio greičiausiai neužteks


Atšalus orams tikrai ne viename būste susiduriama su perteklinės drėgmės ir pelėsio prie langų problema. Labai dažna to priežastis – blogai įstatyti langai. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad reikia laukti šiltesnių orų, leisiančių ardyti apdailą ir taisyti broką.


„Rasojantys langai – tikrai dažno būsto, kur nėra gerai apgalvotos šildymo sistemos problema. Tačiau daug blogiau, jei rasoja ne tik langai, bet ir greta esanti siena, nes tai reiškia, kad jei šioje vietoje dar neapsigyveno, tai tikrai tai padarys pelėsis, kurio sporos nuolat skraido bet kurių namų ore“, – pasakoja langų specialistas Marius Kačinauskas.


Pasak specialisto, rasojantys durų arba langų angokraščiai dažniausiai reiškia, kad tos vietos turi tiesioginį sąlytį su lauku, yra taip vadinamas „šalčio tiltas“.


„Šiuo atveju turime du pasirinkimus: ardyti sienas aplink langą ir tinkamai užsandarinti tarpus arba dėti papildomą izoliacijos sluoksnį ant angokraščių. Pirmąjį variantą šiuo metų laiku įgyvendinti sudėtinga, nes esant minusinei temperatūrai „šlapi“ statybos darbai sunkiai įmanomi“, – pasakoja M. Kačinauskas.

REKLAMA


Pasak specialisto, rasojanti siena nebūtinai reiškia, kad langai ar durys įstatyti blogai. Jei gyvenate sename name, kurio fasadas nėra apšiltintas arba apšiltintas netinkamai, tokio „šalčio tilto“ išvengti neįmanoma.


Pasitelkus modernią šilumos izoliacijos plokštę galima paprastai apšiltinti patį angokraštį. Jį pastorinus tiek, kad šilumos izoliacijos plokštė paslėptų lango rėmą, eliminuojamas šalčio tiltas.


„Jei naudotume įprastą šilumos izoliacijos plokštę, toks veiksmas duotų ne itin daug naudos arba reiktų dėti gana storą plokštę. Modernios šilumos izoliacijos savybės daug geresnės nei įprastų medžiagų, tad pilnai pakaks 20 mm storio plokštės, kurios nepadarys didesnės įtakos nei šviesos laidumui, nei vizualiai“, – teigia ekspertas. Šio storio plokštės pagal šilumos laidumo savybes atstoja net iki 60 mm kitų populiarių izoliacinių medžiagų.


Geriausia angokraštį papildomai apšiltinti iš vidaus ir lauko, taip šaltį praleidusį tarpą tarp sienos ir lango ar durų rėmo izoliuojant iš abiejų pusių. Tačiau net iš vienos pusės papildomai apšiltinus lango ar durų rėmą efektą tikrai pajusite.


Tinkamai apšiltinti namai – tai ne tik komfortas išvengiant skersvėjų ir pelėsio, bet ir gerokai sumažėjusios išlaidos šildymui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>