Prognozuoja brangiausią žiemos kelionių sezoną – ką verta žinoti norintiems sutaupyti?

Prognozuoja brangiausią žiemos kelionių sezoną – ką verta žinoti norintiems sutaupyti?


Nors dar tik pradėjome skaičiuoti pirmąsias rudens dienas, tačiau pradėti planuoti žiemos keliones ekspertai rekomenduoja kuo anksčiau. Nuo poilsio prie šiltos jūros iki slidinėjimo snieguotose trasose – idėjų žiemos atostogoms tikrai netrūksta.


Vis tik kelionių ekspertai perspėja: tikėtis mažesnių kelionių kainų nei praėjusią žiemą – neverta.


Planuoti keliones rekomenduoja iš anksto


Kelionių organizatorės Ingos Aukštuolytės teigimu, tarp lietuvių poilsiautojų jau kurį laiką stebima tendencija neatidėlioti atostogų planavimo.


„Mūsų šalies gyventojai vis dažniau atostogas planuoja iš anksto ir neatideda jų paskutinei akimirkai. To nauda yra nenuginčijama – poilsiautojai sutaupo pinigų, turi galimybę išsirinkti geresnius viešbučius ir išvengia streso planuojant kelionę. Žiemą vis daugiau keliautojų planuojasi vasaros atostogas, o šiuo laikotarpiu, atvirkščiai – jau galvojama apie šaltojo sezono keliones“, – pasakoja I. Aukštuolytė.


Pasak jos, žiemą turime nedaug krypčių, kuriose lepintų vasariška šiluma ir jas būtų galima lengvai pasiekti tiesioginiu skrydžiu. Tad žiemą siūlomos laiko patikrintos, dėl patrauklių kainų lietuvių jau pamėgtos kryptys. Tai – Egiptas, Tenerifė, Madeira ir Austrijos slidinėjimo kurortai. Šios vietos žiemos atostogoms yra itin tinkamos, kadangi jos puikiai pritaikytos tiek ramesnėms, tiek aktyvesnėms kelionėms bei poilsiui su visa šeima.

REKLAMA


Tikėtis mažesnių kainų – neverta


Kalbėdami apie žiemos atostogų kainas, turizmo atstovai optimizmu netrykšta – jie prognozuoja, kad šis sezonas bus brangiausias istorijoje.


„Kelionių kainų didėjimą lemia keli pagrindiniai veiksniai. Vienas jų – tai tvyrantis neapibrėžtumas dėl ateities, kuris verčia verslą apsisaugoti nuo galimų rizikų. Verslas, negalėdamas numatyti pokyčių, yra priverstas įskaičiuoti rizikas, o tai kelia savikainas ir didina paslaugų bei prekių kainas klientui. Tai aktualu visoms kelionės sudedamosioms – tiek viešbučiams, tiek ir aviakompanijoms“, – paaiškina Milda Plepytė-Rainienė, Lietuvos turizmo asociacijos direktorė.


Pasak jos, antra priežastis, lemianti kelionių kainų augimą – tai visą rinką liečiantis energetinių išteklių brangimas.


„Augančios elektros, naftos kainos bei brangstančios dujos išbrangina ne tik kurą, skrydžių savikainą, bet ir darbo vietos kainą, maistą. Tai įtakoja absoliučiai visas kelionės sudedamąsias dalis“, – akcentuoja M. Plepytė-Rainienė.

REKLAMA


Tai, kad keliautojams nevertėtų tikėtis žemų žiemos kelionių kainų patvirtina ir kelionių organizatoriai.


„Jau dabar matome, kad kelionių kainos bus didesnės nei praėjusiais metais. Visų pirma tai lemia augančios apgyvendinimo kainos – lyginant su praėjusių metų žiemos sezonu, viešbučių paslaugos brango apie 20 proc. Veikiama vis dar nemažėjančių aviacinių degalų kainos, taip pat yra ūgtelėjusi ir skrydžio organizavimo savikaina“, – dalijasi kelionių organizatorė.


Ji dalijasi vienu svarbiu patarimu norintiems sutaupyti: „Vienintelė galimybė kelionę įsigyti patrauklesne kaina – tai užsisakyti iš anksto. Išankstinių pardavimų metu viešbučiai siūlo dideles nuolaidas, kartais siekiančias net ir 50 proc. Tad perkant iš anksto, galima gerokai sutaupyti – kelionių paketą įsigyti apie 30 proc. pigiau”.

Šiluma alsuojantys Egipto paplūdimiai


Ne veltui Egiptas yra tituluojamas žiemos atostogų karaliumi. Čia pramogų ir veiklos ras kiekvienas: nuo popiečių paplūdimiuose, kuriuos skalauja šiltos Raudonosios jūros bangos iki senosios civilizacijos pažinimo, lankantis įspūdingose šventyklose.


Dažniausiai Egipte lietuviai renkasi „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučius, nes juose sudarytos puikiausios sąlygos keliautojų poilsiui – nuo smagių maudynių baseine dieną iki vakarinių pasirodymų restoranuose ir pramogų zonose.


Egzotikos entuziastams – nuolat žaliuojanti Tenerifės sala


Ši Ispanijai priklausanti sala dėl savo unikalios gamtos peizažų ir malonaus klimato kasmet pritraukia daugybę poilsiautojų.



Mėgstantys ramesnes atostogas Tenerifėje gali mėgautis garsiausių salos kurortų siūlomais patogumais. O aktyvesni poilsiautojai dažnai renkasi žygius subtropinių miškų takais arba lanko garsiausią pačiame salos viduryje įsikūrusį Teidės nacionalinis parką, kuris plyti aplink 3718 m aukštį siekiantį Teidės ugnikalnį.


Vengiantiems kaitros – pavasarinė Madeiros gaiva


Įvairiaspalvės žydinčios pievos, uolėti paplūdimių skardžiai ir krioklių didybė – šie vaizdai keliautojų akis lepina Madeiros saloje. Tuomet, kai Lietuvoje spaudžia šaltis, šioje saloje galima mėgautis gaiviu pavasarišku oru, nes oro temperatūra dieną siekia iki 19-20 laipsnių šilumos.


Madeiroje vyraujanti oro temperatūra puikiai tinka ramiam pasibuvimui paplūdimyje arba kvapą gniaužiančiai išvykai po salos kalnuotus slėnius ir jaukius miestelius. Išsiilgusiems romantikos būtina užkopti į Pico do Arieiro viršukalnę, nuo kurios atsiveria įspūdingas saulėtekio ir saulėlydžio vaizdas.


Adrenalino pliūpsnis Austrijos kalnuose


Kur smagiausia leistis nuo sniegingų trasų? Žinoma, kad Austrijoje. Čia slidinėjimo sezonas tęsiasi kone visus metus, tačiau populiariausias metas šalies slidinėjimo kurortuose – nuo sausio iki kovo mėnesio.


Austrijos slidinėjimo kurortuose laukiami visi – pradedantiesiems pagalbos ranką išties kvalifikuoti treneriai, o patys pažangiausi slidinėtojai savo jėgas galės išbandyti pačiose sudėtingiausiose trasose.


Norintiems aktyvų laiką sniegingose kalnų viršūnėse derinti su poilsiu, siūloma įsigyti slidinėjimo kelionės paketą, į kurį įskaičiuotas pervežimas, apgyvendinimas su maitinimu ir net sporto inventoriaus gabenimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)