Talibanas džiūgauja: JAV užbaigė 20 metų trukusią misiją Afganistane

Talibanas džiūgauja: JAV užbaigė 20 metų trukusią misiją Afganistane


Radikalus islamo Talibanas istoriniu pavadino JAV dalinių pasitraukimą iš Afganistano. Aukštas talibų narys Anas Haqqanis pirmadienio vakarą tviteryje rašė: „Mes vėl kuriame istoriją. 20 metų trukusi Afganistano okupacija, kurią vykdė JAV ir NATO, šiandien vakare baigėsi. Dievas yra didis“.


Jis teigė esąs labai laimingas, po 20 džihado, kurio aukomis ir sunkumais jis didžiuojasi, metų galėdamas matyti šį momentą.


Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas taip pat tviteryje teigė, kad paskutinysis JAV karys maždaug vidurnaktį Afganistano laiku paliko Kabulo oro uostą – šalis atgavo visišką nepriklausomybę.


Kitoje tviterio žinutėje jis rašė, kad dabar aidintys šūviai yra džiaugsmo šūviai, žmonėms esą nereikėtų nerimauti.


Socialinėje žiniasklaidoje Talibano šalininkai sveikino vieni kitus. „Sveikinimai visiems. Afganistanas laivas“, - rašė vieni. Kiti pabrėžė, kad amerikiečių nenugalimumo mitas Afganistane sugriautas.


JAV paskelbė misijos Afganistane pabaigą


Išvedusios paskutiniuosius amerikiečių karius iš Kabulo oro uosto, Jungtinės Valstijos baigė beveik 20 metų trukusią savo karinę misiją Afganistane. Visi JAV daliniai paliko šalį, pirmadienį Vašingtono laiku Pentagone pareiškė JAV centrinės vadavietės vadas generolas Kennethas McKenzie‘is. Kartu baigėsi ir karinė JAV piliečių, sąjungininkų bei apsaugos reikalingų afganistaniečių evakuacijos misija.

REKLAMA


JAV prezidentas Joe Bidenas ir valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pažadėjo, kad JAV vyriausybė darys viską, kad išgabentų iš šalies likusius amerikiečius ir kitus apsaugos reikalingus asmenis – tačiau jau diplomatinėmis, o ne karinėmis priemonėmis.


Paskutinis JAV karinis lėktuvas, K. McKenzie‘io duomenimis, likus minutei iki vidurnakčio Kabulo laiku pakilo iš Afganistano sostinės oro uosto. J. Bidenas šį antradienį buvo įvardijęs galutine JAV karių išvedimo diena. JAV prezidentas kol kas tik raštišku pareiškimu pakomentavo istorinį momentą. Antradienį 20.30 val. Lietuvos laiku jis kreipsis į tautą.


J. Bidenas dar kartą gynė ginčytiną savo sprendimą išvesti iš Afganistano visus JAV karius ir tai, be kita ko, argumentavo amerikiečių dalinių saugumu.


JAV centrinė vadavietė tviteryje paskelbė nuotrauką, kuri padaryta naudojant naktinio matymo įrangą ir kurioje įamžintas paskutinysis Afganistaną paliekantis JAV kariškis. Tai generolas majoras Chrisas Donahue‘as. Nuotraukoje, kaip rašo vadavietė, įamžintas JAV pajėgų 82-osoios oro desantininkų divizijos vadas Tarptautiniame Kabulo oro uoste, kai vėlų pirmadienio vakarą lipa į transportinį lėktuvą.

REKLAMA


Prieš tai ir K. McKenzie‘is pabrėžė, kad Afganistane neliko nė vieno JAV kario. Tačiau jis kartu pripažino, kad nepavyko išskraidinti visų žmonių, kuriuos norėta išgabenti į saugią vietą. „Mes išgabenome ne visus, kuriuos norėjome išgabenti“, - sakė generolas. Esą iki paskutinio momento buvo galimybė evakuoti daugiau JAV piliečių, tačiau jiems nepavyko pasiekti oro uosto.


Pasak A. Blinkeno, jo departamentas mano, kad Afganistane dar yra 100-200 amerikiečių, norinčių išvykti. A. Blinkenas patikino: „Mes tęsime savo atkaklias pastangas padėti išvykti iš Afganistano amerikiečiams, užsieniečiams ir afganistaniečiams, je jie nuspręs tai padaryti“. Tai pažadėjo ir j. Bidenas.


Rugpjūčio viduryje Talibanui perėmus valdžią, JAV ir jų sąjungininkės pradėjo savo piliečių ir jiems talkinusių afganistaniečių evakuaciją. Pasak K. McKenzie‘io, nuo JAV karinės evakuacijos misijos prieš daugiau kaip dvi savaites pradžios vien tik amerikiečių pajėgos iš Kabulo išskraidino per 79 000 civilių, tarp jų – 6 000 amerikiečių. JAV kartu su sąjungininkėmis evakavo daugiau kaip 123 000 asmenų. J. Bidenas kalbėjo apie „didžiausią evakuaciją JAV istorijoje“.


Talibanas nori „gerų santykių“ su JAV


Pasitraukus amerikiečių daliniams, Talibanas teigia norįs „gerų santykių“ su JAV. „Mes norime gerų santykių su JAV ir visu pasauliu, - antradienį kalbėdamas Kabulo oro uoste sakė talibų atstovas Zabihullahas Mujahidas. – Mes sveikiname gerus diplomatinius santykius su visais“.


Jis pasveikino afganistaniečius su jų „pergale“ praėjus kelioms valandoms po to, kai paskutinieji amerikiečių kariai prieš pat vidurnaktį paliko Afganistaną. „Sveikinimai Afganistanui, ši pergalė priklauso mums visiems“, - sakė Z. Mujahidas stovėdamas ant Kabulo oro uosto nusileidimo tako.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)