J. Bidenas apie su ginklais susijusį smurtą: „Tai epidemija ir ji turi liautis“

J. Bidenas apie su ginklais susijusį smurtą: „Tai epidemija ir ji turi liautis“


Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį per Baltuosiuose rūmuose vykusią ceremoniją, skirtą pristatyti naujas ginklų kontrolės priemones, įvardijo su ginklais susijusį smurtą JAV „epidemija“ ir „tarptautine gėda“.


„Dėl Dievo meilės, tai yra epidemija, ir ji turi liautis“, – teigė jis, pavadindamas šaudynes „visuomenės sveikatos krize“.


„Tai – tarptautinė gėda“, – Baltųjų rūmų rožių sode Kongreso nariams ir ginklų kontrolės aktyvistams sakė demokratų prezidentas, kurio pašonėje stovėjo viceprezidentė Kamala Harris ir generalinis prokuroras Merrickas Garlandas.


„Pakaks maldų, – teigė J. Bidenas. – Laikas imtis veiksmų.“


Kongresui nepavykus susitarti dėl naujų plataus masto priemonių, kaip griežtesnių ginklų pirkėjų patikrų, J. Bidenas paskelbė apie šešias priemones, kurios, pasak jo, padės sušvelninti krizę.


Be gana kuklių priemonių suvaldyti politiškai itin jautrią problemą, J. Bidenas per rožių sode pasakytą kalbą taip pat paskelbė apie ginklų kontrolės šalininko ir buvusio teisėsaugos pareigūno Davido Chipmano kandidatūrą tapti Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų kontrolės biuro (ATF) vadovu.

REKLAMA


Į šešias J. Bideno pristatytas priemones įskaitoma taisyklė, „skirta užkirsti kelią plisti ginklams vaiduokliams“ – taip vadinami ginklai, kuriuos galima sukonstruoti namų sąlygomis. Baltųjų rūmų teigimu, šie savadarbiai ginklai kelia itin daug nerimo, nes jie neturi serijinių numerių ir jų neįmanoma atsekti, po to kai šie panaudojami vykdant nusikaltimą.


Į kitas priemones, be kita ko, įskaitoma didesnė parama agentūroms, kurios yra įsitraukusios į kovą su smurtu bendruomenėse, ir sprendimas užsakyti pirmą išsamią ataskaitą apie šaunamųjų ginklų prekybą JAV nuo 2000 m.


Amerikoje per šaudynes kasmet žūsta beveik 40 tūkst. žmonių.


Nors tokios masinės šaudynės, kaip pastarosios Kolorade, Džordžijoje ir Kalifornijoje, pritraukia daugiausiai dėmesio, daugiau kaip pusę metinio aukų skaičiaus sudaro savižudybės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)