J. Bidenas rinkimus laimėjo ir Arizonoje, taip įtvirtindamas pergalę

J. Bidenas rinkimus laimėjo ir Arizonoje, taip įtvirtindamas pergalę


JAV valstijoje Arizonoje rinkimus laimėjo Joe Bidenas, pranešė JAV žiniasklaida.


Tokiu būdu jis įtvirtino savo pergalę. Arizonoje demokratų kandidatas laimėjo pirmą kartą nuo 1996 m.


NBC, CBS, ABC ir CNN paskelbė J. Bideną nugalėjus įtemptoje kovoje Arizonoje, kur jis įgijo 11 tūkst. biuletenių persvarą ir užsitikrino 11 rinkikų balsų.


„Fox News“ ir „The Associated Press“ dar rinkimų dieną paskelbė, kad rinkimų Arizonos valstijoje baigtis bus palanki J. Bidenui. Tai sukėlė Donaldo Trumpo įniršį. Tačiau kitos žiniasklaidos priemonės apie J. Bideno pergalę valstijoje skelbia po balsavimo praėjus jau devynioms dienoms.


Suskaičiavus Arizonos balsus, J. Bidenas užsitikrino 290 rinkikų balsų, D. Trumpas turi 217 rinkikų balsų. Tam, kad kandidatas būtų laikomas rinkimų nugalėtoju, jis turi surinkti 270 rinkikų balsų.


Nors J. Bidenas rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas šeštadienį, D. Trumpas nesutinka pripažinti pralaimėjimo ir toliau skelbia apie rinkimų pažeidimus.

REKLAMA


Dar bus paskelbti galutiniai Šiaurės Karolinos ir Džordžijos valstijų rezultatai.


Paskutinis demokratas, laimėjęs rinkimų kovą Arizonos valstijoje, buvo Billas Clintonas.


Popiežius telefonu pasveikino J. Bideną laimėjus rinkimus


Popiežius Pranciškus ketvirtadienį telefonu kalbėjo su išrinktuoju JAV prezidentu Joe Bidenu, norėdamas perduoti jam „palaiminimą ir pasveikinti su pergale rinkimuose“, teigiama demokratų pereinamojo laikotarpio komandos paskelbtame pranešime.


„Išrinktasis prezidentas padėkojo Jo Šventenybei už palaiminimą ir sveikinimus, ir pabrėžė dėkingumą už Jo Šventenybės vadovaujantį vaidmenį, skatinant taiką, susitaikymą ir bendrus žmonijos saitus visame pasaulyje“, – sakoma pranešime.


77-erių metų amžiaus demokratas J. Bidenas yra tik antras į JAV prezidento postą išrinktas katalikas. Pirmasis buvo Johnas F. Kennedy’is, išrinktas 1960 metais.


JAV pareigūnai: nėra jokių įrodymų, kad rinkimų biuleteniai buvo pamesti ar pakeisti


Aukšto lygio JAV rinkimų pareigūnai ketvirtadienį paskelbė, kad „nėra jokių įrodymų“, jog prezidento rinkimų biuleteniai buvo pamesti ar pakeisti, o balsavimo metu pažeista balsavimo tvarka.

REKLAMA


Pareigūnai, prižiūrintys rinkimų eigą, atmetė prezidento Donaldo Trumpo ir respublikonų kaltinimus, kad J. Bidenas praėjusios savaitės rinkimuose laimėjo dėl rinkimų pažeidimų ir prarastų biuletenių.


„Lapkričio 3 d. vykę rinkimai buvo patys saugiausi per visą Amerikos istoriją“, – teigiama pranešime.


„Nėra jokių įrodymų, kad balsų skaičiavimo sistema būtų panaikinusi balsus, praleidusi ar pakeitusi biuletenius, ar kad būtų kokių nors kitų pažeidimų“, – tvirtina pareigūnai.


„Nors žinome, kad yra daug nepagrįstų pretenzijų ir klaidinamos informacijos apie rinkimų procesą, galime jus patikinti, kad esame užtikrinti dėl rinkimų saugumo ir vientisumo, turėtumėte ir jūs tuo neabejoti“, – teigiama pranešime.


„Twitter“ 300 tūkst. su JAV rinkimais susijusių pranešimų pažymėjo kaip klaidinančius


Socialinis tinklas „Twitter“ per pastarąsias dvi savaites iš viso 300 tūkst. pranešimų, susijusių su JAV prezidento rinkimais, suteikė žymą „potencialiai klaidinantis“, o tai sudarė 0,2 proc. visų su rinkimais susijusių pranešimų, pranešė bendrovė.


Socialinio tinklo teigimu, pranešimai pažymėti spalio 27–lapkričio 11 dienomis, savaitę iki ir savaitę po JAV prezidento rinkimų, vykusių lapkričio 3 d., kuriuose demokratas Joe Bidenas nugalėjo dabartinį prezidentą Donaldą Trumpą.


Iš šių 300 tūkst. pažymėtų pranešimų 456 buvo paslėpti po įspėjimu, o vartotojai negalėjo spausti „patinka“, dalintis šiuo pranešimu ar komentuoti jo, teigė „Twitter“ teisės, politikos, pasitikėjimo ir saugumo padalinio direktorė Vijaya Gadde.



Pasak jos, 74 proc. žmonių, kurie matė galimai klaidinančius pranešimus, juos matė jau pažymėtus tam skirta žyma, o tokių pranešimų dalijimosi mastais sumažėjo 29 proc.


Rinkimų laikotarpiu „Twitter“ amerikiečių vartotojų puslapiuose skelbė pranešimus, skaitytus 389 mln. kartų, kuriuose „žmonėms priminta, kad rinkimų rezultatų skelbimas greičiausiai bus atidėtas, o balsavimas paštu yra saugus ir teisėtas“, pridūrė V. Gadde.


Po rinkimų žyma „potencialiai klaidinantis“ buvo pažymėta beveik pusė D. Trumpo pranešimų tviteryje, nes jis vis kartojo, be jokių įrodymų, kad laimėjo rinkimus, o pats rinkimų procesas neva buvo paženklinta plataus masto sukčiavimu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)