JAV prezidento rinkimai: 4 valstijos vis dar skaičiuoja balsus

JAV prezidento rinkimai: 4 valstijos vis dar skaičiuoja balsus


Nors JAV prezidento rinkimų nugalėtoju šalies žiniasklaida jau paskelbė demokratą Joe Bideną, nugalėtojas dar nepaskelbtas keturiose valstijose – Aliaskoje, Arizonoje, Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje.


Pergalei prezidento rinkimuose reikalingi 270 iš 538 Rinkikų kolegijos balsų. Joe Bidenas yra užsitikrinęs bent 279 rinkikų balsus, o Donaldas Trumpas savo sąskaitoje turi 214 balsų. Net jei laimėtų visas keturias minėtas valstijas, respublikonas nepasiektų 270 balsų ribos.


Pateikiame sąrašą valstijų, kuriose pergalė dar nebuvo priskirta nė vienam kandidatui.


Arizona (11 rinkikų balsų)


J. Bidenas šioje valstijoje yra surinkęs 49,5 proc., o D. Trumpas – 49 proc. rinkėjų balsų. Demokratas pirmauja 16 985 balsais, suskaičiuota jau apie 98 proc. visų atiduotų balsų.


Šioje valstijoje pergalę J. Bidenui jau priskyrė tokios žiniasklaidos priemonės, kaip „Fox News“ ir „Associated Press“ (AP). Tai sulaukė D. Trumpo pasipiktinimo.


Tačiau kitos žiniasklaidos priemonės, kaip „The New York Times“ ir CNN, dar neskubėjo skelbti J. Bideno respublikonų bastionu laikomos valstijos nugalėtoju.

REKLAMA


Džordžija (16 rinkikų balsų)


Šioje pietrytinėje valstijoje taip pat jau suskaičiuota apie 98 proc. balsų, jos gyventojai nėra išrinkę demokrato prezidento nuo 1996 metų.


Iš pradžių persvara šioje valstijoje galėjo pasigirti D. Trumpas, tačiau pradėjus skaičiuoti paštu atiduotus balsus, pranašumą įgijo J. Bidenas.


Valstijos rinkimų duomenimis, demokratas šiuo metu pirmauja daugiau kaip 10 350 balsų.


Šiaurės Karolina (15 rinkikų balsų)


Tradiciškai respublikoniškoje valstijoje taip pat suskaičiuota apie 98 proc. visų balsų.


Persvarą joje yra įgijęs D. Trumpas, jis prieš J. Bideną pirmauja apie 75 tūkst. balsų. Respublikonas yra surinkęs apie 50 proc. balsų, o jo konkurentas – 48,6 proc.


Aliaska (3 rinkikų balsai)


Aliaskoje iki šiol suskaičiuota tik apie 56 proc. balsų. Skaičiavimo procesą apsunkina ilgas visų balsalapių surinkimas iš milžiniškos valstijos teritorijos ir paštu atiduotų balsalapių pertikrinimas, siekiant užtikrinti, kad žmonės nebūtų balsavę du kartus.

REKLAMA


D. Trumpas šioje valstijoje yra surinkęs 62,9 proc. balsų. Aliaskoje demokratų kandidatas nebuvo išrinktas jau kelis dešimtmečius.


306 rinkikų balsai?


Jei J. Bidenas laimėtų Arizonoje ir Džordžijoje, kaip tai rodo kai kurios prognozės, jis būtų surinkęs 306 iš 538 rinkikų balsų. Toks pat rinkikų skaičius 2016 metais užtikrino D. Trumpo pergalę prieš demokratų kandidatę Hillary Clinton.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)