Jungtinės Karalystės Lordų Rūmai atmetė Vyriausybės siūlytą „Brexito“ įstatymo projektą

Jungtinės Karalystės Lordų Rūmai atmetė Vyriausybės siūlytą „Brexito“ įstatymo projektą


Jungtinės Karalystės (JK) parlamento Lordų Rūmai atmetė Vyriausybės siūlytą „Brexito“ įstatymo projektą, kuris leistų jai apeiti kai kuriuos išstojimo iš ES susitarimo punktus.


Lordų Rūmai atmetė esmines Vidaus rinkos įstatymo, kuriuo būtų reglamentuojama prekyba tarp keturių JK dalių – Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos – nuostatas. Tiesa, šie parlamento rūmai neturi realių įgaliojimų sustabdyti šio projekto priėmimą, o gali jį tik atidėti.


Vyriausybė tvirtino, kad įstatymas suformuotų „saugumo tinklą“ tuo atveju, jei derybos su ES dėl naujo prekybos susitarimo žlugtų. Vis dėlto, pati Vyriausybė pripažįsta, kad pažeidžia tarptautinę teisę, nors tik „iš dalies ir labai specifiškai“.


Lordų Rūmai didele balsų dauguma nubalsavo už nuostatų, susijusių su Šiaurės Airija, pašalinimą. Šiaurės Airijoje nuo sausio 1 d. bus vienintelė JK sausumos siena su ES.


Jungtinė Karalystė iš ES išstojo sausio pabaigoje. Tiesa, iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu kasdienis britų gyvenimas iš esmės nesikeičia.


JK vis dar priklauso ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai, laikosi ES įstatymų ir moka įmokas į Bendrijos biudžetą.


Vis dėlto, jei nepavyks pasiekti susitarimo dėl tolesnių santykių, įvyks vadinamasis „Brexitas“ be sutarties, sukelsiantis didžiulių ekonominių problemų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)