Jungtinė Karalystė palieka Europos Sąjungą – kaip tai nutiko?

Jungtinė Karalystė palieka Europos Sąjungą – kaip tai nutiko?


Prieš pusketvirtų metų Jungtinės Karalystės gyventojai referendume balsavo už savo šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Sausio 31-ąją „Brexitas“ pagaliau įvyks. Kaip tai įvyko?


2013


Konservatorių premjeras Davidas Cameronas pažada referendumą dėl šalies narystės ES. Taip jis nusileidžia savo torių euroskeptiškajam sparnui ir ES atžvilgiu priešiškai nusiteikusiai Nepriklausomybės partijai (UKIP).


2015


Konservatoriai parlamento rinkimuose iškovoja absoliučią daugumą. Vyriausybėje nelieka ligšiolinių D. Camerono koalicijos partnerių – proeuropietiškos Liberaldemokratų partijos. Tai reiškia, kad užkirsti kelio referendumui nebeįmanoma.

2016 metų birželio 23-ioji


51,9 proc. gyventojų referendume pasisako už „Brexitą“. Už pasilikimą ES agitavęs D. Cameronas iš karto paskelbia apie savo atsistatydinimą. Liepą Konservatorių partijos pirmininko postą perima ligšiolinė vidaus reikalų ministrė Theresa May. Ji tampa ir šalies premjere.

2017 metų kovo 29-oji

REKLAMA


Praėjus aštuoniems mėnesiams po referendumo Didžioji Britanija pateikia ES oficialų prašymą palikti Bendriją. Prasideda ES sutartyje numatytas dvejų metų terminas. Jei per šį laiką susitarimas nebus pasiektas, „Brexitas“ nebus atidėtas ar atšauktas, šalis 2019 metų kovo 29-ąją išstos iš ES be susitarimo, t. y. netvarkingai.


2017 metų birželis


Tik praėjus metams po referendumo tarp ES ir Didžiosios Britanijos prasideda derybos dėl išstojimo sutarties ir politinės deklaracijos, kuri turi apibrėžti būsimus santykius. Briuseliui svarbu susitarti dėl trijų didžiųjų temų – britų skolos ES, ES piliečių teisių Didžiojoje Britanijoje ir sienos tarp Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos.


2018 metų lapkritis


Abi pusės pasiekia susitarimą dėl išstojimo sutarties. Ji numato, kad Didžioji Britanija pradžioje liks Muitų sąjungoje su ES. „Brexito“ sutarčiai viršūnių susitikime pritaria ES šalių lyderiai. Dabar ją turi ratifikuoti Jungtinės Karalystės parlamentas ir Europos Parlamentas.

REKLAMA


2019 metų sausio 15-oji


Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmai išstojimo sutartį balsų dauguma atmeta.


2019 metų kovas


Jungtinės Karalystės parlamentas dar kartą balsuoja prieš išstojimo sutartį ir prieš „Brexitą“ be sutarties. T. May paprašo ES iki birželio atidėti skyrybų datą. Tačiau ES suteikia šaliai laiko tik iki gegužės 22 dienos arba balandžio 12-isios – jei sutartis bus priimta. Vis dėlto parlamentas kovo 29 dieną atmeta „Brexito“ susitarimą trečią kartą.


2019 metų balandis


Europos Sąjunga antrą kartą pratęsia Didžiosios Britanijos išstojimo terminą – iki spalio 31-osios.


2019 metų gegužė


Didžioji Britanija dalyvauja Europos Parlamento rinkimuose, juos aiškia persvara laimi „Brexito“ partija. Rinkėjai nubaudžia konservatorius ir leiboristus, o Th. May paskelbia apie atsistatydinimą.


2009 metų liepa


Naujuoju konservatorių vedliu ir ministru pirmininku tampa Borisas Johnsonas. Jis nedelsdamas sudaro vyriausybę iš „Brexito“ griežto kurso šalininkų.


2019 metų rugpjūtis


B. Johnsonas sustabdo parlamento darbą.


2019 metų rugsėjis


Aukščiausiasis teismas paskelbia, kad sprendimas suspenduoti parlamento darbą yra neteisėtas. Parlamentas priimta įstatymą, draudžiantį Didžiajai Britanijai išstoti iš ES be sutarties. B. Johnsono iniciatyva dėl naujų rinkimų pradžioje žlunga. Jo vyriausybė pateikia naujų pasiūlymų, kuriuos ES vertina labai skeptiškai.



2019 metų spalis


Spalio 17-ąją Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris ir ministras pirmininkas B. Johnsonas paskelbia apie „nuostabų“ susitarimą. Nepaisant to, B. Johnsonas, anot įstatymo, dar turi paprašyti ES atidėti „Brexitą“. Tai jis padaro nusiųsdamas laišką, nuo kurio atsiriboja. Spalio 28 dieną likusios 27 ES narės trečią kartą atideda šalies išstojimą – iki 2020 metų sausio 31-osios.


2019 metų gruodžio 12-oji


Įtikinama premjero B. Johsnono konservatorių pergalė rinkimuose atveria kelią Didžiosios Britanijos išstojimui iš ES – toriai Bendruomenių Rūmuose užsitikrina absoliučią daugumą.


2019 metų gruodžio 20-oji


Bendruomenių Rūmai balsų dauguma pritaria su Briuseliu išsiderėtai skyrybų sutarčiai.


2020 metų sausis


Galutinis balsavimas vyksta sausio 9 dieną. Už „Brexitą“ balsuoja 330 parlamentarų, 231 pasisako prieš. Sausio 22-ąją „Brexitą“ palaimina ir Lordų Rūmai. Sausio 29-ąją sutartį ratifikuoja Europos Parlamentas – kliūčių skyryboms nelieka!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)