Europos Sąjunga planuoja užbaigti migracijos ir prieglobsčio įstatymų reformą

ELTA nuotr.


Europos Sąjungos narių ministrai antradienį susitiks Briuselyje, kad užbaigtų plataus masto šalių bloko migracijos ir prieglobsčio įstatymų reformą.


Naujasis teisės aktas parengtas po audringų ne vienerius metus trukusių debatų, po kurių balandžio 11 d. Europos Parlamente buvo surengtas balsavimas. Jo metu protestuotojai posėdžių salėje laidė popierinius lėktuvėlius ir skandavo „šis paktas žudo, balsuokite „prieš!“


Pagal naująjį įstatymą visos 27 ES šalys turės prisiimti atsakomybę už prieglobsčio prašymų tvarkymą, tačiau tuo pat metu jame griežtesnių taisyklių nustatoma ir prieglobsčio prašantiesiems.


Todėl įstatymą puola tiek tie, kurie nori, kad imigracijos mastai mažėtų, tiek aktyvistai, norintys, kad migrantams į ES patekti būtų lengviau.


Pastarųjų stovyklos nuomone, labiausiai ginčijama paketo dalis yra susijusi su centrų, kuriuose būtų laikomi pagalbos ieškantys asmenys, steigimu prie ES sienų – tokiuose centruose būtų skubos tvarka atliekami asmenų patikrinimai, o reikalavimų neatitinkantys prieglobsčio prašytojai būtų išsiųsti atgal. Laukdami sprendimo prieglobsčio prašytojai tokiuose centruose praleis iki 12 savaičių.

REKLAMA


Kita vertus, ES valstybės narės, kuriose stebimas ženklus prieglobsčio prašymų šuolis, gali prašyti prieglobsčio prašytojus paskirstyti po kitas ES šalis.


Perkėlimo mechanizmas sulaukė vadovų, mėginančių sumažinti į jų šalis patenkančių migrantų skaičių, pasipriešinimo – tarp tokių vadovų yra ir Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ir Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas, kurie retai kada pritaria visuotinei nuomonei svarbių ES politinių debatų metu.


DPA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)