Britai nori smarkiai sumažinti rūkančiųjų skaičių: ruošia labai griežtus įstatymus

Britai nori smarkiai sumažinti rūkančiųjų skaičių: ruošia labai griežtus įstatymus


Didžioji Britanija siekia, kad ilgainiui šalyje būtų neįmanoma legaliai įsigyti cigarečių ir planuoja griežtą kovos su rūkymu įstatymą. Parlamentas Londone antradienį turėtų pirmą kartą diskutuoti dėl atitinkamo teisės akto projekto. Jis numato, kad minimalus amžius, nuo kurio galima įsigyti cigarečių, nuo šiuo  metu 18 metų kasmet būtų didinamas vieneriais metais.


Konservatorių premjero Rishio Sunako tikslas yra užtikrinti, kad nė vienas asmuo, kuriam šiais metais sueis 15 metų ar kuris yra jaunesnis, niekada negalėtų legaliai nusipirkti rūkalų. Taip, vyriausybės duomenimis, rūkalių procentas 14-30 metų žmonių grupėje iki 2040 metų galėtų sumažėti iki beveik nulio.


Tačiau R. Sunakui gresia smarkus pasipriešinimas savo partijos gretose. Jo tiesioginė pirmtakė Lis Truss, pavyzdžiui, premjero planą pavadino kišimusi į suaugusių žmonių apsisprendimo teisę. Buvęs ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, kuris jau nebėra žemųjų parlamento rūmų narys, apie įstatymą sakė: „Kai pažiūriu į kai kuriuos dalykus, kuriuos dabar darome arba kurie daromi konservatizmo vardu, laikau juos visiškai beprotiškais“. Būtent Winstono Churchillio partija nori uždrausti cigarus, kalbėjo B. Johsnonas. Nobelio premijos laureatas ir buvęs ministras pirmininkas W. Churchillis buvo žinomas kaip aistringas cigarų mėgėjas.

REKLAMA


Anot pranešimų, prieš projektą, kai jis bus pateiktas balsavimui, keltina pasisakyti dešimtys torių parlamentarų. Prievolės balsuoti pagal frakcijos nurodymą nebus.


Vis dėl to komentatoriai mano, kad žemieji parlamento rūmai galiausiai įstatymą priims, nes projektą remia svarbiausia opozicinė jėga – Leiboristų partija. Tačiau kovos su rūkymu aktyvistai įspėja, kad tabako lobistai užkulisiuose siekia, kad planai būtų sušvelninti, atidėti ar net užkardyti, rašo laikraštis „The Guardian“.


Įstatymo projektas, be to, numato priemones, kurios elektronines cigaretes padarytų mažiau patrauklias jaunimui. Norima riboti saldžius skonius ir rėksmingas pakuotes, kurios ypač traukia nepilnamečius. Atskiru įstatymu vienkartinės elektroninės cigaretės turėtų būti iš esmės uždraustos. Didžiojoje Britanijoje kasmet nuo rūkymo padarinių miršta apie 80 000 žmonių.


DPA, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)