V. Zelenskis: sėkminga Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacija Kryme padarytų didelį poveikį Rusijai

EPA-ELTA nuotr.


Sėkminga Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacija laikinai okupuotame Kryme būtų pavyzdys pasauliui ir padarytų didelį poveikį Rusijai.


Tai interviu leidiniui „The Economist“ pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, praneša „Ukrinform“.


Pasak prezidento, centrinio Kremliaus propagandos elemento praradimas parodytų, kad „tūkstančiai Rusijos karininkų žuvo tik dėl Putino ambicijų“. Ukraina jau daug pasiekė šia kryptimi, sunaikindama nemažai Juodosios jūros laivyno laivų. Karinių jūrų pajėgų bazių praradimas būtų didžiulė gėda Putinui.


Bet kokių laimėjimų sparta priklausys nuo karinės pagalbos, kurią Ukraina gaus iš partnerių Vakaruose, konstatavo V. Zelenskis. Pavyzdžiui, Vokietijoje pagamintos tolimojo nuotolio raketos „Taurus“ suteiktų Ukrainai galimybę sunaikinti 4 milijardų dolerių vertės Kerčės tiltą ir iš esmės izoliuoti Krymo pusiasalį nuo Rusijos.


„Rusija turi žinoti, kad mums tai yra karinis objektas“, – pažymėjo prezidentas.


Kartu jis pridūrė, kad Ukraina turi kliautis savo jėgomis, todėl didina ginklų gamybą.


Anot V. Zelenskio, informacijos nutekėjimas prieš kontrpuolimą praėjusią vasarą padėjo Rusijai pasiruošti gynybai. Todėl apie karinius planus prezidentas daug nekalbėjo, tik leido suprasti, kad Krymas ir su juo susijusi kova Juodojoje jūroje bus karo veiksmų centras. 2014 metais Rusijos neteisėtai aneksuoto Krymo izoliavimas ir Rusijos karinio potencialo pusiasalyje susilpninimas „turi mums nepaprastai svarbią reikšmę, nes tai yra būdas sumažinti atakų iš šio regiono skaičių“, – sakė V. Zelenskis.

REKLAMA


Valstybės vadovas pabrėžė, kad strateginis Ukrainos tikslas – teritorinio vientisumo atkūrimas – nepasikeitė. O tiesioginė karinės vadovybės užduotis, paaiškino V. Zelenskis, bus „apginti šalies rytus, apsaugoti labai svarbius Ukrainos miestus, rytinius ir pietinius, Charkivą, Dniprą, Zaporižią, Chersoną, Mykolajivą“, taip pat kritinę infrastruktūrą.


Anksčiau Krymo totorių tautos lyderis Mustafa Džemilevas paragino neteisėtai į Krymą persikėlusius Rusijos piliečius nedelsiant palikti pusiasalį, kol dar funkcionuoja Kerčės tiltas.


UKRINFORM, ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)