A. Duda perspėja neatsipalaiduoti: Rusija vis dar kariauja, nors naudoja septintojo dešimtmečio tankus

A. Duda perspėja neatsipalaiduoti: Rusija vis dar kariauja, nors naudoja septintojo dešimtmečio tankus


Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda perspėjo nepasiduoti optimistinei nuotaikai, kad Ukraina jau laimėjo, o Rusija pralaimėjo.


Maskva kelia didelę grėsmę, Kyjivui reikės didelės pagalbos, kad nugalėtų, sakė A. Duda „The Wall Street Journal“ leidėjui Almarui Latourui, interviu trečiadienį paskelbtas „Dziennik Gazeta Prawna“, pranešė „Ukrinform“.


Pasak A. Dudos, šiandien dažnai girdime, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pralaimėjo karą, o Suomijos įstojimas į NATO yra to įrodymas. Tačiau Lenkijos prezidentas perspėjo, kad iš tikrųjų Rusijos diktatorius iki šiol nepralaimėjo nė vieno karo.


„Tikiuosi, Vladimiras Putinas pralaimės. O kol kas turime padėtį, kai Rusijos volas traiško Ukrainą, kiekvieną dieną fronte žūsta šimtai žmonių“, – sakė A. Duda. Jis pabrėžė, kad rusų yra daugiau nei 100 milijonų, o ukrainiečių – mažiau nei 40 milijonų, todėl vien šis skirtumas parodo, kas per konfliktą pranašesnis.


A.Duda pabrėžė, kad Rusijai žmogaus gyvybė nieko verta, o Ukrainai – neįkainojama, tai rodo šių dviejų kultūrų skirtumą.


„Rusija yra branduolinė valstybė, ji turi didžiulius arsenalus. Kodėl juokiamės, kad Rusija ištraukia praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio tankus? Kiekvienas tankas sveria nuo 50 iki 60 tonų.

REKLAMA


Jei važiuoja, jis traiško, nesvarbu, modernus ar ne. V. Putinas pralaimės karą, kai Rusijos kariuomenė bus atstumta nuo tarptautiniu mastu pripažintų Ukrainos sienų“, – pabrėžė A. Duda.


Pasak Lenkijos prezidento, negalima kalbėti apie Rusijos pralaimėjimą, nes karas vyksta toliau, Rusija mobilizuojasi ir pertvarko ekonomiką karo poreikiams.


„Neabejokite, kad jie gali pasitelkti propagandą, kad įtikintų žmones, jog reikia susiveržti diržus, ir net jei jie alkani, turi didžiuotis Rusijos didybe. Šiandien mūsų, Vakarų bendruomenės, kuriai priklauso ir Lenkija, pareiga yra remti Ukrainą“, – sakė A. Duda.


Jo teigimu, Lenkija ir paprasti lenkai aktyviai padeda Ukrainai nuo pat karo pradžios. Lenkijos vertinimu, 2022 m. Lenkija suteikė Ukrainai iki 8 mlrd. JAV dolerių pagalbos, tai sudaro 1,5 proc. Lenkijos bendrojo vidaus produkto.


UKRINFORM inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)