Nepaisant pasaulio spaudimo, Rusija žada dislokuoti branduolinį ginklą šalia Lenkijos pasienio

Nepaisant pasaulio spaudimo, Rusija žada dislokuoti branduolinį ginklą šalia Lenkijos pasienio


Rusija taktinį branduolinį ginklą Baltarusijoje dislokuos pasienyje su Lenkija. Tai pareiškė Maskvos ambasadorius Minske Borisas Gryzlovas.


Iki liepos 1-osios, anot jo, bus baigti įrengti ginklams laikyti reikalingi bunkeriai.


„Tai bus padaryta nepaisant triukšmo Europoje ir JAV“, – pabrėžė B. Gryzlovas, buvęs Rusijos vidaus reikalų ministras ir Dūmos pirmininkas, jį cituoja agentūra „Belta“.


B. Gryzlovas teigiamai įvertino tai, kad planai dislokuoti Baltarusijoje branduolinį ginklą sukėlė „daug triukšmo“ Vakarų žiniasklaidoje.


„Pagaliau atkreipiamas dėmesys į tai, kad turi būti tam tikras paritetas, – teigė ambasadorius. – Jei mes kalbame apie amerikietiškų ginklų dislokavimą Europoje, tai turime imtis priemonių, kurios padidintų mūsų sąjunginės valstybės (Baltarusijos ir Rusijos) saugumą“.


Rusija ir Baltarusija esą yra sąjunginės valstybės teritorija, įteisinta teritorija, priešingai nei teritorija šalių, kuriose JAV dislokuoja savo branduolinius ginklus. „Joms (JAV) šios šalys yra tik marionetės, tačiau mes turime bendrą erdvę“, – tęsė B. Gryzlovas.

REKLAMA


Tvyrant didelei įtampai su Vakarais dėl karo Ukrainoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad kaimyninėje Baltarusijoje dislokuos taktinį branduolinį ginklą. Jis argumentavo, kad JAV jau daug metų panašiai elgiasi Europoje.


JAV Karo studijų institutas (ISW) prieš savaitę savo analizėje teigė, jog V. Putinas siekia pakurstyti Vakaruose branduolinės eskalacijos baimę, kad taip priverstų nutraukti paramą Ukrainai, pavyzdžiui, tiekiant sunkiąją ginkluotę. ISW vertinimu, ir toliau „labai mažai tikėtina, kad Rusija Ukrainoje ar kur kitur panaudotų atominį ginklą“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)