J. Bideno pasiūlymas Turkijai: pritarkite Švedijos narystei NATO, tada gausite F-16 naikintuvų

J. Bideno pasiūlymas Turkijai: pritarkite Švedijos narystei NATO, tada gausite F-16 naikintuvų


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Turkija galės įsigyti amerikietiškų F-16 naikintuvų, jei pritars Švedijos priėmimui į NATO, praneša agentūra „Reuters“.


J. Bidenas pirmadienį Vašingtone sakė, kad tai jis pareiškęs Turkijos prezidentui Recepui Tayypui Erdoganui per pokalbį telefonu po šio pergalės rinkimuose. „Kalbėjausi su R. T. Erdoganu. Pasveikinau R. T. Erdoganą, – teigė J. Bidenas. – Jis vis dar nori kažką derėtis dėl F-16 naikintuvų. Pasakiau jam, kad turėtume pakalbėti apie Švediją. Sutvarkykime tai“.


Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO šalys, kurios priešinasi Švedijos narystei gynybiniame aljanse. Turkija argumentuoja, kad Švedija suteikia prieglobstį Ankaros teroristais vadinamiems asmenims.


Turkija savo ruožtu siekia 20 mlrd. dolerių vertės sandorio dėk amerikietiškų F-16 naikintuvų įsigijimo.


Turkijos prezidentūra pirmadienį pranešė tik tiek, kad abu prezidentai per pokalbį telefonu pareiškė norą gilinti savo bendradarbiavimą visais dvišaliais reikalais. Jie esą sutarė, kad tai dėl regioninių ir globalių iššūkių yra svarbiau nei kada nors anksčiau.


Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billströmas sakė, kad netrukus su savo turkų kolega Mevlütu Cavusoglu kalbėsis apie planuojamą Švedijos stojimą į NATO.


Reuters inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)