V. Zelenskis: atėjo laikas pradėti derybas dėl Ukrainos stojimo į ES

EPA-ELTA


Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų priimti sprendimą oficialiai pradėti derybas dėl Ukrainos stojimo į bloką po to, kai pernai ji oficialiai įgijo šalies kandidatės statusą.


„Atėjo laikas pašalinti dirbtinį politinį neapibrėžtumą Ukrainos ir ES santykiuose. Atėjo metas priimti teigiamą sprendimą dėl Ukrainos stojimo į ES derybų pradžios“, – sakė V. Zelenskis.


U. von der Leyen: Ukraina nepailsdama siekia narystės ES


Per Europos dieną Kyjive apsilankiusi Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė didelę pagarbą Ukrainai už jos pastangas greitai prisijungti prie Europos Sąjungos (ES). Šalis „nepailstamai ir intensyviai“ dirba, kad įvykdytų sąlygas stojimo deryboms pradėti, sakė ji antradienį. Ir tai esą Ukraina daro nepaisant sunkumų įgyvendinti reformas vykstant kruvinam karui.


„Už šį nuostabų darbą noriu pareikšti didelę savo pagarbą, – kalbėjo U. von der Leyen. – Jūs žinote, kad viso proceso metu galite kliautis mūsų parama ir mūsų kompetencija“.

REKLAMA


Europos Komisija, pasak U. von der Leyen, pirmąjį Ukrainos dabartinių reformų pastangų vertinimą jau birželį žodžiu pateiks šalių narių tarybai. Spalį bus parengta raštiška ataskaita, kurios pagrindu tada bus priimamas sprendimas dėl stojimo derybų pradžios.


Ukraina jau nuo praėjusios vasaros yra šalis kandidatė. Dėl derybų 27 ES šalys turi nuspręsti vienbalsiai.


U. von der Leyen atvyko į Kyjivą, kad kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu paminėtų Europos dieną. „Ukraina priklauso mūsų Europos šeimai“, – pažymėjo U. von der Leyen. Tai, kad ji per Europos dieną vieši Kyjive, esą yra simboliška, tačiau tai kartu rodo, kad ES jau dabar daugelyje sričių ranka rankon bendradarbiauja su Ukraina.


AFP inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)