JAV atveria piniginę: Afrikos šalims skirs net 55 mlrd. paramą

JAV atveria piniginę: Afrikos šalims skirs net 55 mlrd. paramą


JAV antradienį tiesia raudoną kilimą Afrikos šalių vadovams ir planuoja skirti 55 mlrd. JAV dolerių paramą, taip siekdamos susigrąžinti įtaką žemyne.


Beveik 50 Afrikos valstybių ar vyriausybių vadovų atvyko į Vašingtoną prieššventiniu šaltuoju metų laiku, čia prezidentas Joe Bidenas tris dienas rengs susitikimus ketindamas atsigriebti už daugelį metų, per kuriuos žemyne bandė įsitvirtinti Kinija ir Rusija.


Pristatydamas aukščiausiojo lygio susitikimą, J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas sakė, kad administracija sieks per ateinančius trejus metus skirti 55 mlrd. dolerių „įvairiems Afrikos sektoriams, kad būtų sprendžiami pagrindiniai mūsų laikų iššūkiai“.


Jis sakė, kad šis planas bus Afrikos Sąjungos „Darbotvarkė 2063“ – jos tvaraus vystymosi planas.


„Šiame aukščiausiojo lygio susitikime iškeliame Afrikos balsus ir Afrikos prioritetus“, – žurnalistams sakė J. Sullivanas.


J. Bideno administracija, kuri Kiniją įvardija kaip savo pagrindinę konkurentę pasaulyje, tikisi per aukščiausiojo lygio susitikimą parodyti subtilų kontrastą palyginti su Pekinu, o ne išsakyti kritiką.

REKLAMA


Per aukščiausiojo lygio susitikimą J. Bidenas išdėstys JAV paramą Afrikos Sąjungai oficialiai tapti Didžiojo dvidešimtuko (G20) grupės nare. Prieš keletą mėnesių jis parėmė idėją skirti Afrikai nuolatinės narės vietą JT Saugumo Taryboje.


Kitaip nei Kinija, kuri kas trejus metus rengia aukščiausiojo lygio susitikimus su Afrika, JAV planuoja skatinti demokratines vertybes.


J. Sullivanas sakė, kad J. Bidenas susitiks su Afrikos lyderiais, kurių 2023 metais laukia rinkimai. „Norėtume padaryti viską, ką galime, kad tie rinkimai būtų laisvi, sąžiningi ir patikimi“, – sakė J. Sullivanas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)