V. Zelenskis: dabar pats laikas užbaigti naikinamąjį Rusijos karą

V. Zelenskis: dabar pats laikas užbaigti naikinamąjį Rusijos karą


Dabar pats laikas nutraukti naikinamąjį Rusijos karą ir išgelbėti tūkstančius gyvybių, pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, antradienį vaizdo ryšiu kreipęsis į Balyje vykstantį G20 aukščiausiojo lygio susitikimą.


„Esu įsitikinęs, kad dabar yra tas laikas, kai Rusijos naikinamasis karas turi ir gali būti nutrauktas, – sakė jis kalboje, kurios įrašą gavo AFP. – Tai išgelbėtų tūkstančius gyvybių“.


Vilkėdamas jau gerai pažįstamus žalius kariuomenės marškinėlius ir kalbėdamas ukrainiečių kalba, V. Zelenskis kreipėsi į lyderius, įskaitant Kinijos vadovą Xi Jinpingą ir JAV prezidentą Joe Bideną.


Tačiau salėje nebuvo Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris atsisakė dalyvauti susitikime ir vietoj savęs į Balį pasiuntė užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą.


V. Zelenskis pasmerkė „beprotiškus grasinimus branduoliniu ginklu, kurių griebiasi Rusijos pareigūnai“, turėdamas omenyje niūrią V. Putino retoriką, dėl kurios net Pekinas pasijuto nepatogiai.

REKLAMA


„Nėra ir negali būti jokių pasiteisinimų branduoliniam šantažui“, – pridūrė jis ir pabrėžtinai padėkojo „G19“ (atskirdamas Rusiją) už tai, kad „aiškiai tai pasakė“.


Ukrainos vadovas taip pat paragino išplėsti ir neribotam laikui pratęsti Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą dėl grūdų, kuris baigsis lapkričio 19 dieną.


Ukraina yra viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o dėl Rusijos invazijos šalies uostuose buvo užblokuota 20 mln. tonų grūdų, kol liepos mėnesį buvo pasiektas susitarimas.


„Manau, kad mūsų grūdų eksporto iniciatyva verta neterminuoto pratęsimo – nesvarbu, kada baigsis karas“, – sakė V. Zelenskis, ragindamas ją išplėsti ir į kitus uostus.


Ukrainos prezidentas taip pat apkaltino Rusiją „bandymu paversti šaltį ginklu“, nes prieš artėjančią žiemą ši koordinuotai atakuoja svarbiausią infrastruktūrą.


V. Zelenskis taip pat parėmė JAV vadovaujamą siekį nustatyti Rusijos naftos eksporto kainų viršutinę ribą, „kad energijos ištekliai nebebūtų naudojami kaip ginklas“.


„Jei Rusija bando atimti iš Ukrainos, Europos ir visų pasaulio energijos vartotojų nuspėjamumą ir kainų stabilumą, atsakas į tai turėtų būti priverstinis Rusijos eksporto kainų apribojimas“, – sakė jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)